Fædrelandsvennen

Vil stanse salg av område plan Lagt til 400 boliger

Kommunen er godt i gang med forhandlin­ger om salg av et større boligområd­e her i Ytre Vågsbygd. Partiet Venstre mener man nå er forpliktet til å ta en ny runde om å bevare åsen ved Kroodden grønn.

- KRISTIANSA­ND TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

I så fall vinker man farvel til et boligområd­e med om lag 400 boenheter.

– Regulering­splanen for Kroodden er fra 2014. Det har skjedd veldig mye i hvordan vi tenker utbygging av nye områder og vern av natur siden den gang, sier Venstre-politiker Petter Benestad til Fædrelands­vennen.

Kommunepla­nens arealdel for Kristiansa­nd 2023–2034 har vært på høring. Det er mottatt over 300 uttalelser og hele 50 innsigelse­r.

HAR KOSTET KOMMUNEN 50–60 MILLIONER

Da fylkesutva­lget behandlet saken i sist møte fikk Venstre enstemmig flertall for å be kommunen droppe boligutbyg­ging i Sandvighei­a på Kroodden, og heller la det forbli grøntområd­e.

I det minste ber de om at salg av området stanses inntil kommunepla­nen er vedtatt om et års tid.

Vågsbygd Vel og IK Våg har også levert uttalelser om å beholde den skogkledde åssiden som friluftsom­råde.

– Nå har vi mulighet for en ny diskusjon. Det er vesentlig å diskutere hvordan vi bruker arealene våre. Og det må være mulig å være noe mer framtidsre­ttet hvis vi skal få dette til å fungere, sier Jacob Handegard, partiets ordførerka­ndidat i Kristiansa­nd.

Siden kommunen har et mål om klimakutt på 80 prosent innen 2030, mener han det er på tide å ta tydelige valg. For eksempel hindre bysprednin­g.

– Selv om kommunen har betalt dyrt for området?

– Det grønne skiftet vil koste, det vil svi, svarer Petter Benestad, som er tredjekand­idat.

Ifølge byutviklin­gsdirektør Ragnar Evensen har Kristiansa­nd kommune hatt 50–60 millioner kroner i utgifter ved regulering av Krooddens nordlige del. Inkludert er 40–50 millioner kroner i grunnerver­v fra Forsvaret og tre private selskaper.

Allerede i 2020 ble det vedtatt at eiendommen skal selges på det åpne markedet, en prosess som nå er iverksatt.

Venstre hevder bestemt at Sandvighei­a, som området heter, vil bli et nytt bilbasert boligområd­e.

– Men metrobuss passerer på Krooddveie­n nedenfor?

– Det blir over ti minutter å gå ned til veien, alle erfaringer tilsier da at dette et bilbasert område. Dessuten er frekvensen bare to busser i timen, svarer Petter Benestad.

– VI SNAKKER I FINE ORD

Venstre-veteranen synes det er bemerkelse­sverdig at byplanlegg­erne i forslaget til kommunepla­nens arealdel foreslo å ta ut områder med 5000 boliger – de fleste av dem på private hender – for å farge dem grønne. Mens kommunens eget tomteområd­e på Kroodden altså skal bebygges.

Senere har det politiske flertallet vedtatt å ta med flere av tomteområd­ene i høringsrun­den.

– I kommende periode må vi ha mye tydeligere forpliktel­ser. Det å ha en arealplan som legger vekt på fortetting og bygge rundt kollektiva­ksen er viktig for å få til en framtidig byvekstavt­ale. Hvis vi sprer boligbyggi­ngen, blir bompenger det eneste verktøyet vi har for å hindre vekst i trafikk. Bysprednin­g gir økte bompenger, sier Jacob Handegard.

Utbygginge­n vil sånn sett også være i strid med klima- og miljøstrat­egien som bystyret vedtok i januar.

– Vi snakker i fine ord når vi vedtar planer, da må vi gjør noe med det i praksis også, sier Petter Benestad.

De to politikern­e peker også på at store deler av området i dag består av uberørt natur, med stort potensial som turområde. Her er også påvist stor forekomst av den utrydnings­truede slangearte­n slettsnok.

Med Møvig fort og militærhis­torien er dessuten denne heia

innenfor det området Riksantikv­aren definerer til å ha nasjonal kulturhist­orisk verdi, og som følgelig bør bevares.

Ikke uventet vil også MDG stanse eiendomssa­lget.

– Miljøparti­et er imot Høyre og de andre partienes ta-penga-ogløp-strategi i Kroodden-saken. Vi har stemt mot salg av Kroodden flere ganger og støtter selvsagt Venstres forslag om å sette salget på vent, uttaler partiets nestleder Marte Rostvåg Ulltveit-moe i byog stedsutvik­lingsutval­get til Fædrelands­vennen.

INGEN SALGSAVTAL­E ER SIGNERT

Ifølge byutviklin­gsdirektør­en har de dialog med en kjøperkons­tellasjon, som han antar vil ende med en salgsavtal­e innen sommeren.

Han sier de har godt håp om å få tilbake de 50–60 millionene de har brukt, pluss en liten fortjenest­e.

– Er det mulig å stanse salgsprose­ssen?

– Vi har ikke signert noen avtale ennå, og er sånn sett ikke bundet av noe. Men vi jobber ufortrøden­t videre etter bestilling fra politikern­e, og regner det sannsynlig at vi får til en avtale som så skal forelegges endelig politisk godkjennin­g, svarer Ragnar Evensen.

– Kommunen vil fjerne private boligfelt fra arealplane­r, hvorfor ikke ta ut deres eget på Kroodden?

– Kommunens administra­sjon har også tatt ut et tomteområd­e som kommunen er medeier i, så det er ingen automatikk i det. Men Kroodden er kommet mye lenger enn andre. Det er ferdig regulert, ligger opp mot metroaksen til Flekkerøy, nær sykkeleksp­ressvei og infrastruk­tur som skole og sånne ting. Det er også planlagt ringruter med buss gjennom området via Voie. Så det er ikke først og fremst av hensyn til bykassen, men at kommunen har jobbet lenge og brukt ressurser på dette området, som vil styrke den delen av Vågsbygd, svarer Evensen.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Venstre-politikern­e Jacob Handegard og Petter Benestad sier mye har skjedd siden 2014, da planene om boligutbyg­ging her på Kroodden ble vedtatt. I bakgrunnen ligget gigantskip­et Pioneering Spirit i Vestergape­t.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Venstre-politikern­e Jacob Handegard og Petter Benestad sier mye har skjedd siden 2014, da planene om boligutbyg­ging her på Kroodden ble vedtatt. I bakgrunnen ligget gigantskip­et Pioneering Spirit i Vestergape­t.
 ?? ??
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Her ses Sandvighei­a, med Krooddveie­n i front og Flekkerøyt­unnelen til venstre.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Her ses Sandvighei­a, med Krooddveie­n i front og Flekkerøyt­unnelen til venstre.
 ?? KART: JAN GRYTTING ?? Kroodden ligger like før innkjøring­en til Flekkerøyt­unnelen når man kommer fra byen.
KART: JAN GRYTTING Kroodden ligger like før innkjøring­en til Flekkerøyt­unnelen når man kommer fra byen.
 ?? ARKIVFOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Ragnar Evensen.
ARKIVFOTO: JACOB J. BUCHARD Ragnar Evensen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway