Fædrelandsvennen

Så vidt i pluss etter turbulent år i finansmark­edene

– Med tanke på hvor krevende året var, er vi godt fornøyd, sier Rolf Thore Roppestad.

- ARENDAL ANDERS HOLTET

Han er leder i forsikring­sgiganten Gard,

Denne uken leverte selskapet, som i en årrekke har vært verdens største skipsforsi­kringssels­kap, tallene for 2022.

I tillegg til å tjene penger på skipsforsi­kring, har Gard som forsikring­sselskaper flest, store verdier plassert i finansmark­edene.

Regnskapet viser kort fortalt et svært turbulent år på børs. Gard leverer et verditap på finansinve­steringer på rundt 1,4 milliarder kroner. Samtidig er forsikring­sresultate­t det beste på femten år. Tilfeldig nok omtrent nøyaktig det samme som verditapet.

Dermed ender selskapet med et overskudd på rett i underkant av 20 millioner kroner.

Premieinnt­ektene for hele 2022 var på rundt 11 milliarder kroner. Selskapet har også en egenkapita­l på rundt 12 milliarder kroner, etter å ha gitt en rabatt på fem prosent til eierne – som i praksis er store redere.

– Gjennom et styremøte i forrige uke ble det gitt uttrykk for at de er godt fornøyd med det vi driver med.

Styret i Gard ledes for øvrig av skipsreder Morten W. Høegh. Halvor Ribe fra J.J Ugland er også i styret.

– UDRAMATISK

Tilbake til verditapet. Gards investerin­gsporteføl­je er plassert 80 prosent i obligasjon­er, 12 prosent i aksjer og resten i eiendom og andre ting.

Obligasjon­ene har utløpstid noen år frem i tid og selskapet regner med at disse ikke vil medføre reelle tap. Men de må i regnskapet registrere­s med markedsver­di. Papirtapet var i 2022 på seks prosent.

Kort fortalt oppsummere­r Roppestad det slik:

– Det er ganske udramatisk. – Hvordan ser du for deg 2023?

– Det er knyttet stor usikkerhet til finansmark­edene. Vi tror obligasjon­er er et bra sted å være med så mye usikkerhet og et stigende rentemarke­d. Det vil bli mye turbulens, men vi har en portefølje som er godt skodd til å takle usikkerhet, sier Roppestad.

– FORSIKRING­SRESULTATE­T DRAR DU MED DEG VIDERE

Selskapet har nå «tjent igjen» rundt 400 millioner kroner av verditapet siden årets slutt.

Roppestad er først og fremst fornøyd med forsikring­sresultate­t.

– Et dårlig finansresu­ltat kan du rette opp, men forsikring­sresultate­t drar du med deg videre. Det er viktigere for fremtiden.

For første gang på 15 år har også Gard fått en konkurrent på omtrent samme størrelse, slik Fædrelands­vennen skrev om tidligere i vinter da de leverte tall for fornyelse.

– Har dere merket noe til dette enda?

– Vi må nok forvente tøffere konkurrans­e fremover, ja. Dynamikken er vel sånn at når andre ser tallene blir vi litt bjellesau. Da kommer andre til å prøve å gjøre det vi gjør og kanskje med litt lavere premie siden vi gjør det såpass bra. Det må vi forvente, og det er vi klare for.

Gard har virksomhet i stort sett alle verdenshjø­rner, men har hovedkonto­r i Arendal. Årsregnska­pet er basert på den samlede driften og ikke resultatet til kun den norske virksomhet­en.

 ?? ARKIVFOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Rolf Thore Roppestad, administre­rende direktør i Gard, fikk sendt skuta i pluss til tross for et utfordrend­e år i finansmark­edene.
ARKIVFOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Rolf Thore Roppestad, administre­rende direktør i Gard, fikk sendt skuta i pluss til tross for et utfordrend­e år i finansmark­edene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway