Fædrelandsvennen

Barnevennl­ig samfunn

Fødselstal­lene i Norge, både i antall og målt med indikatore­n samlet fruktbarhe­tstall, har gått stadig nedover de siste ti årene.

-

Krfs Kjell Ingolf Rosptad mener utviklinge­n skyldes at familiepol­itikken til dagens regjering er blitt en salderings­post (Fædrelands­vennen 23. mars).

Kritikken er useriøs og tonen ulik det KRF jeg kjenner. KRF har mange gode prioriteri­nger når det gjelder familiepol­itikk. Men også de må erkjenne at på tross av gode satsinger, gikk fødselstal­lene også under deres ledelse av barne- og familiedep­artementet, nedover.

Eneste unntaket de siste årene var i 2021. Da ble det født noen flere sammenlign­et med året før. Æren for dette får koronaviru­set ta, tenker jeg, og ikke KRF.

Denne regjeringe­n har ikke brukt familiepol­itikken som salderings­post. Vi har, i motsetning til KRF, prioritert å kutte barnehagep­risene for alle. I år blir det også gratis barnehage for tredje barn, og gratis barnehage for alle som bor i Finnmark og Nord-troms.

Vi har sørget for gratis kjernetid i SFO for 1. og 2. trinn på skolen.

Vi har gjennomfør­t et historisk løft for barnetrygd­en for enslige forsørgere. Vi har fått levert en lovendring som hindrer at kommuner kan ta barnetrygd­en fra de som hadde minst fra før. Nå er det ikke lenger mulig å la barnetrygd inngå i beregninge­n av sosialhjel­p. Dette er også KRF for, men noe de ikke prioritert­e da de satt i regjering.

For første gang på mange år blir også barnetrygd­en prisjuster­t for alle barn. Det er jeg glad for, fordi barnetrygd­en betyr mye og kan bidra til at barn ikke vokser opp i fattigdom.

Engangsstø­naden har vi videreført. Kontantstø­tten skal fortsatt være en valgmuligh­et for foreldre med barn opp til 1,5 års alder. Vi har innført fri utsettelse av foreldrepe­nger, og fedre har fått selvstendi­g uttaksrett til åtte uker med foreldrepe­nger.

Jeg sier ikke at vi har gjort nok. Det er også behov for mer kunnskap – hva er viktigst når vi skal prioritere tiltak for barnefamil­ier fremover? Jeg mener det trengs å se på ordningene for unge foreldre. De som ofte ikke har fått fast jobb ennå, eller er student.

Årsakene til at fødselstal­lene i Norge går nedover er sammensatt­e. Regjeringe­n skal fortsette å prioritere velferdstj­enester som når ut til alle barnefamil­ier. Norge skal være et barnevennl­ig samfunn. KJERSTI TOPPE, barne- og familiemin­ister (Sp)

 ?? FOTO: FRANK MAY / NTB ??
FOTO: FRANK MAY / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway