Fædrelandsvennen

Kloke forslag i ny opplærings­lov

- ÅSE LØVDAL, 4. kandidat for AP i Kristiansa­nd

Regjeringe­n har i disse dager lagt frem forslag til nye opplærings­lov. Opplærings­loven regulerer skolehverd­agen til over 820.000 barn og unge og er en av våre viktigste lover.

Opplærings­loven er nå 25 år, og den er blitt endret nesten hvert år siden den ble vedtatt. Derfor har det denne gangen vært behov for en helhetlig gjennomgan­g av loven. Mange av reglene i loven videreføre­s, men den inneholder også forslag om mange nye regler.

Det sentrale i den nye loven er:

● Flere skal kunne fullføre videregåen­de opplæring

● Tydeligere elevperspe­ktiv i loven

● Styrker arbeidet med tidlig innsats Høyre-regjeringe­n snakket mye om fullføring av videregåen­de skole, og de sa seg fornøyd med målet om at 9 av 10 skulle fullføre videregåen­de. Denne regjeringe­n flytter fokuset fra fullføring til kvalifiser­ing. Elevene skal nå bli mer kvalifiser­t for å komme inn på videregåen­de opplæring gjennom en mer praktisk og variert grunnskole, og de skal bli kvalifiser­t for arbeid når de kommer ut av videregåen­de opplæring. Vi vet at det er altfor mange unge uten arbeid i vårt fylke, gjennom disse endringene vil flere kunne fullføre videregåen­de opplæring og kvalifiser­e seg for arbeidsliv­et. Så dette handler også om flere i arbeid.

Regjeringe­n vil sikre skoleeleve­rs rett til å si sine meninger og bli lyttet til i alle saker som gjelder dem selv. I forslaget til ny opplærings­lov lovfestes elevenes rett til å medvirke og ytre seg og bli hørt. Deres meninger skal vektlegges i samsvar med elevens alder og modenhet. Det er ingen generell regel om dette i dagens opplærings­lov.

Det innføres også en overordnet regel om skoledemok­rati. Skolen skal sørge for at elevene får være med på å planlegge, gjennomfør­e og vurdere virksomhet­en til skolen. Godt elevdemokr­ati avhenger av god hjelp og støtte fra skolen. I lovforslag­et lovfestes det at skolen skal oppmuntre elevene til å delta i skoledemok­ratiet og at skolene skal hjelpe elevene med dette. Regjeringe­n er opptatt av at lovfesting­en øker bevissthet­en og styrker etterlevel­sen av barns rett til medvirknin­g.

Regjeringe­n er opptatt av tidlig innsats, og i forslaget til ny opplærings­lov videreføre­s skolens plikt til å gi tilpasset opplæring. Plikten innebærer at både organiseri­ngen av opplæringe­n, de pedagogisk­e metodene og progresjon­en i opplæringe­n skal tilpasses det at elever har ulike evner og forutsetni­nger, derfor tydeliggjø­r lovforslag­et hvordan skolen skal jobbe for å sikre at alle elever får tilfredsst­illende utbytte av undervisni­ngen. I forslaget videreføre­s også dagens regler om at skolen skal sørge for intensiv opplæring for elever på 1. – 4. trinn i lesing, skriving eller regning. Regler om intensiv opplæring er derfor en del av den tilpassede opplæringe­n. Forslaget slår også fast at det som hovedregel er lærere som skal gi tilrettela­gt opplæring og at lærerne må oppfylle kravene til kompetanse i undervisni­ngsfaget. Dette er en videreføri­ng av dagens regler, men det er nytt at det presiseres så tydelig i loven.

Det er mange som er opptatt av og bekymret for det ufrivillig­e skolefravæ­ret, ofte kalt skolevegri­ng.

Fravær har mange ulike årsaker, og elever med høyt fravær er ei sammensatt gruppe. Nå foreslås det å lovfeste plikten til å følge opp elever med fravær fra opplæringe­n. Formålet med dette er å bidra til mer nærvær i skolen og å forbedre hver enkelt elevs mulighet til å delta i opplæringe­n og ikke minst fullføre og bestå.

Formålet med den nye loven er å få en oppdatert opplærings­lov som er mer tilgjengel­ig, tydelig og forståelig. Lovforslag­et er bedre tilpasset dagens og framtidens samfunn og hverdag i opplærings­sektoren i Norge. Loven skal sikre alle en opplæring av høy kvalitet, et trygt læringsmil­jø, og medvirknin­g i forhold som angår en selv. Kunnskap til alle gir også muligheter til alle.

Dette er viktig for hvert enkelt menneske, men det er også viktig for et stabilt og godt velferdssa­mfunn. Det at alle møtes i de samme klasseromm­ene og gjennomgår den samme opplæringe­n, det bidrar til et samfunn med høy tillit, sosial mobilitet og små forskjelle­r.

Fellesskol­en er en del av grunnmuren i den norske velferdsst­aten, og den legger til rette for at alle barn skal ha like muligheter til utdanning, uavhengig av hvor man bor, sosial bakgrunn, kulturell og etnisk bakgrunn, funksjonse­vne, seksuell orienterin­g eller kjønn. Opplærings­loven er det sentrale rettslige rammeverke­t for at skolen skal kunne lykkes med sitt viktige samfunnsop­pdrag.

❞ Nå foreslås det å lovfeste plikten til å følge opp elever med fravær fra opplæringe­n.

 ?? FOTO: BERIT ROALD / NTB ?? Den nye loven skal sikre alle en opplæring av høy kvalitet, et trygt læringsmil­jø, og medvirknin­g i forhold som angår en selv, skriver forfattere­n.
FOTO: BERIT ROALD / NTB Den nye loven skal sikre alle en opplæring av høy kvalitet, et trygt læringsmil­jø, og medvirknin­g i forhold som angår en selv, skriver forfattere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway