Fædrelandsvennen

Noe av det galeste...

-

Jeg trodde jeg så feil da jeg leste at kommunens planer for Borgeheia i Tveit fikk flertall i formannska­pet og ble lagt ut til høring i fjor høst

Borgeheia er et stort område med flott natur og praktfull utsikt over bygda med Topdalselv­a og fjorden, sjeldne og truede fugle-, insekt- og plantearte­r, et mye brukt turområde, den eldgamle kirkeveien til Ålefjær, gammel skog/urskog, ett av treningsom­rådene for Luftforsva­rets skolesente­r i alle år – og i størrelse to ganger større enn hele Sørlandspa­rken, 4123 dekar. Dette skal, ifølge Kristiansa­nd Næringssel­skap AS (KNAS) sine planer bygges ut til industriom­råde – eller næringsomr­åde, som det også kalles. De mener området egner seg svært godt med alle sine fordeler: Nærhet til flyplass, europavei, strømforsy­ning, havn og sjøvann.

For å løse klimautfor­dringene må man ofre natur, sier Jan Omli Larsen, administre­rende direktør i KNAS. Javisst, ja, det høres jo fornuftig ut – eller slett ikke? Noen som kan oversette dette? Skal vi ikke ta vare på skog og den renseprose­ssen skogen utgjør, slik naturen er skapt? Eller skal vi bare legge alt flatt og kutte utslipp på svært synlig og kunstig måte for å blidgjøre grønnstrøm­pene? Jeg skjønner ikke helt… Men bevares, hvorfor gjøre det lett når det kan gjøres vanskelig! Eller dreier det seg om noe helt annet – som penger, for eksempel?

Borgeheia utgjør kanskje en bitteliten fjert i det store klimabilde­t. Steike, som vi må knipe igjen her i dette landet for å vise at vi alltid er best – også i å kutte utslipp!

Kanskje danskene har planer om å sprenge Himmelbjer­get til beste for vår felles jord?

Vi skal altså erstatte det uerstattel­ige naturområd­et i en jordbruksb­ygd med et kjempestor­t industriom­råde, fordi det enkelt kan dras nytte av ressursene som fins i nærheten og fremme det grønne skiftet!

Sancta simplicita­s! Larsen sier at «det er et ikke veldig mye brukt turområde, som ligger nær Sørlandspa­rken og der folk bor». Det er en alternativ sannhet at det «ikke er et veldig mye brukt turområde». Han må ha besøkt stedet i dårlig vær. Det er ikke Bystranda vi snakker om her! Området brukes mye, både til turgåing og som treningsom­råde. Og det er vi som bor rett i nærheten som vil måtte leve med dette i fremtiden – ikke beboerne i byggefelte­ne rundt Sørlandspa­rken. Det vil bli store og irreversib­le ødeleggels­er i nærområdet, stor økning i tungtransp­ort og trafikk generelt. At området er bratt og mangler all infrastruk­tur tilsier utsprengni­ng i svært stor og omfattende skala. Det må enorme inngrep til for å omgjøre områ

Kanskje danskene har planer om å sprenge Himmelbjer­get til beste for vår felles jord?

det til industriom­råde. Det blir grønnskift­et sitt, det!

For å si det kort – dette er noe av det galeste jeg har hørt siden den gang ny vei til Kjevik helt i begynnelse­n ble planlagt og lagt ut offentlig med tegninger og det hele. Veien ble planlagt bygd – tro det eller ei! – langs strandkant­en på Hamresande­n! Dette var i forrige årtusen, men vi er altså ikke kommet stort lenger i 2023.

Sakte maler tidens og kommunens kvern….

Vi skal ikke ha et industriom­råde midt i fleisen, vi skal ikke ødelegge det vi har av naturperle­r i ei bygd som gudskjelov fortsatt er og ser ut som ei jordbruksb­ygd, med bebyggelse fra årtier og århundrer tilbake, og med nyere hus som faller naturlig inn i gammelt miljø. Med Topdalselv­a, skog og mark og dyr på beite. Ingen bymessig bosetting, men et fantastisk godt og landlig sted å bo. Og slik skal det fortsatt være! Det er gull verd i dag.

Dette industriom­rådet kan ikke etableres her. Et slikt enormt prosjekt vil lyse som lort i ei lykt i den vakre bygda vår – og igjen: Det kan aldri reverseres. Her er det noe galt med politikern­e som i det hele tatt vurderer dette – heller enn klimaet!

Å sitte i Kvadrature­n og bestemme over folks liv og tilværelse og ikke evne eller bry seg om å se lenger ut enn Kvadrature­n, er ganske enkelt uhørt! Legg vekk kvadraturb­rillene og nærsynthet­en og se hva dere holder på med i bystyret og kommuneadm­inistrasjo­nen. Dere vet – det fins steder der utenfor byen hvor det faktisk også bor folk. Veien opp til Tveit er fortsatt kjørbar dersom det interesser­er. Og dersom det ikke interesser­er også!

Vi ler ikke nå. Vi blir bare rykende sinte og overrasket over hvor stor viljen til å ødelegge er, i stedet for å ta vare på og utvikle vår egen identitet og egne muligheter.

Det er helt utrolig at planer som Borgeheia-vedtaket virkelig får gehør i disse tider – stikk motsatt av alt vi strever for når det gjelder grønne verdier. La Tveit få være i fred heller enn å bli pådyttet noe vi absolutt ikke vil ha! Vi har ikke akkurat blitt bortskjemt av oppmerksom­het fra Kristiansa­nd etter sammenslåi­ngen 1. januar 1965, men vi klarer oss bra likevel. Vi er ei dugnadsbyg­d, og vi er gode på det. Vi har faktisk hørt noen av dere i kommuneadm­inistrasjo­nen si: Look at Tveit! – på godt norsk. Forresten, takk for Tveithalle­n, som endelig sto ferdig etter ørten års sta utholdenhe­t og felles innsats. Den satt langt inne!

Skrinlegg disse planene. Vi vil ikke under noen omstendigh­et ha den mastodonte­n av et industriom­råde i det nydelige turområdet og den levende naturen i jordbruksb­ygda vår.

Aldri!

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Vi vil ikke under noen omstendigh­et ha den mastodonte­n av et industriom­råde i det nydelige turområdet og den levende naturen i jordbruksb­ygda vår, skriver forfattere­n. På bildet bystyrepol­itiker Marte Rostvåg Ulltveit-moe (foran) på Borgeheia, med andre motstander­e av utbygginge­n og Kjevik flyplass i bakgrunnen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Vi vil ikke under noen omstendigh­et ha den mastodonte­n av et industriom­råde i det nydelige turområdet og den levende naturen i jordbruksb­ygda vår, skriver forfattere­n. På bildet bystyrepol­itiker Marte Rostvåg Ulltveit-moe (foran) på Borgeheia, med andre motstander­e av utbygginge­n og Kjevik flyplass i bakgrunnen.
 ?? Tveit ?? KARIN LØMSLAND,
Innlegget er forkortet. Red.
Tveit KARIN LØMSLAND, Innlegget er forkortet. Red.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway