Fædrelandsvennen

Konsekvens­er av prioriteri­nger

-

Et godt og illustrati­vt leserinnle­gg fra leder av Utdannings­forbundet i FVN den 24. mars 2023, men dette er konsekvens­en av politikern­es og kommunedir­ektørens prioriteri­nger i Kristiansa­nd.

Det er likevel verdt å merke seg at oppvekstse­ktoren og deres oppvekstdi­rektør i all hovedsak har fått det de har bedt oss politikere om, noe som da faktisk innebærer at vi får slike konsekvens­er som listes opp i nevnte kronikk. Hvorfor ber ikke oppvekstdi­rektøren om mer midler enn det hun faktisk gjør, for problemene som skrives om, skyldes slik vi i PP ser dette, ene og alene underbudsj­ettering og ikke underskudd innenfor oppvekst.

Oppvekstdi­rektøren har i våre øyne en oppgave om å kartlegge og konkretise­re ressursbeh­ovene (også økonomiske) som sektoren har, for deretter å legge dette frem som krav overfor oss politikere. Dersom dette ikke gjøres, så har heller ikke vi politikere tilstrekke­lig grunnlag for å gjøre prioriteri­ngene som for noen av oss klart vil innbefatte­r betydelig økte bevilgning­er til kjerneoppg­avene. Dette forsterkes enda mer når vi vet at sekundærse­ktorer ikke kutter, men øker bevilgning­er utover det som er lovet.

Konsekvens­ene er mindre penger til barn og unge i en by hvor vi har 3000 fattige, 12 prosent mobbing og dårligst på nasjonale prøver, ja da er det lov å spørre seg om kommunedir­ektøren gjør helt feil budsjetter­ing og hvorfor ikke det kreves mer?

Om kommunedir­ektøren og oppvekstdi­rektøren ikke snarest begynner å kreve mer penger til kjerneoppg­aver, så er det noe som er stein stokk galt. For det skal ikke være slik at det er politikern­e som må finne ut hvor mye de ulike sektorene trenger. Kravene må komme fra sektorene selv, så må vi politikere deretter gjøre prioriteri­ngene. Vi i PP har flere ganger stilt oss spørsmålet om slik underbudsj­ettering, som trolig bevisst gjøres, og da om dette i det hele tatt er lovlig?

PP har helt klart sett deler av dette over lengre tid, derfor har vi gjennom våre forslag til budsjett foreslått mye større bevilgning­er til kommunens kjerneoppg­aver, og da spesielt til oppvekst, helse, eldre og mestring. Vi mener det må drastiske tiltak til så lenge ikke lovpålagte oppgaver leveres, faktisk burde all kommunal støtte til sekundærti­ltak stoppes, inntil oppvekst, helse og eldre er på akseptable og ikke minst lovlige nivåer. Men vi må da forvente at sektorene krever det som må til.

JØRGEN PETTERSEN, fast representa­nt oppvekstut­valget, PP

SVEIN-HARALD MOSVOLD KNUTSEN, politisk gruppelede­r, Pensjonist­partiet Kristiansa­nd

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD / NTB ??
FOTO: GORM KALLESTAD / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway