Fædrelandsvennen

Balfourerk­læringen og San Remo

Holocaust-historiker Daniel Blatman uttaler at Israel har fått nynazister som ministre, og at det vekker minner om Tyskland i 1933.

- ROALD HÅVERSTAD, Vegusdal

Israelske borgere protestere­r mot reformer som de mener vil svekke demokratie­t, og noen frykter for borgerkrig. I dette dramatiske scenariet er det neppe mange av avisens lesere som er interesser­t i hundre år gamle problemsti­llinger. Men israelvenn­er er med jevne mellomrom frempå med tåkeleggen­de argumenter knyttet til stikkorden­e Balfour, San Remo og Folkeforbu­ndet. Nå senest fylkeslede­ren i et parti som kaller seg Konservati­vt.

Derfor en liten klargjørin­g: Arthur Balfour var britisk statsminis­ter i 1905. Han førte en svært streng politikk mot jødisk innvandrin­g til Storbritan­nia. Han snakket blant annet om «...mye vondt som utvilsomt hadde rammet Storbritan­nia pga disse jødene». Og han ble med rette beskyldt for antisemitt­isme. I 1917 var han utenriksmi­nister og skrev den berømte Balfour-erklæringe­n, et brev til en britisk sionistled­er, om at Storbritan­nia så med velvilje på «opprettels­e i Palestina av et nasjonalhj­em for det jødiske folk». Britiske regjerings­medlemmer stusset over denne erklæringe­n, og ba om en forklaring. De ble forsikret om at erklæringe­n ikke betød «etablering av en jødisk republikk eller noen form for stat i Palestina eller noen del av Palestina».

På San Remo-konferanse­n i 1920 (vinnerne etter 1. verdenskri­g) ble Balfour- erklæringe­n stadfestet. Det ble også gjort av Folkeforbu­ndet (forløper til FN) i 1922. Hverken mer eller mindre. Det finnes ikke noe vedtak som gir jødene eksklusiv eiendomsre­tt til Palestina.

Ragnar Hatlem skriver i sin bok om temaet at «dersom man ikke setter seg grundig inn i møterefera­tene fra San Remo, og forstår de rettslige betydninge­r og konsekvens­er av San Remo-resolusjon­en, vil en naturligvi­s heller ikke forstå de israelske rettighete­ne og eierskapet...», og videre: «Resolusjon­en fremkommer kun i form av møterefera­tene fra dagene i San Remo, og (...) er ikke lett tilgjengel­ige». Og bedre ble det vel ikke ved at de britiske møterefera­tene, ifølge Hatlem, ikke ble offentligg­jort før 1958.

En viktig resolusjon må være så tilgjengel­ig at en kan gå igjennom ordlyden uten å måtte tolke flere dagers møterefera­ter. La oss like godt erkjenne: En San Remo-resolusjon som gir hele Palestina (og Jordan) til jødene, og som er folkeretts­lig bindende, eksisterer ikke.

 ?? FOTO: RONEN ZVULUN / REUTERS / NTB ??
FOTO: RONEN ZVULUN / REUTERS / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway