Fædrelandsvennen

Gi oss tid!

- HANS FR. GRØVAN, leder Lister Næringsfor­ening HANS JØRGEN FEDOG, adm. dir. Green Yard AS

Flekkefjor­d sykehus skal ha akuttkirur­gi og traumemott­ak. Det har et samlet Storting vedtatt. Det er ikke et «se hva dere får til-vedtak». Det er et tydelig «skal-vedtak» fra landets lovgivende og bevilgende myndighet.

Hver stein skal være snudd, alle konvensjon­elle og ukonvensjo­nelle løsninger skal være prøvd før ledelsen ved Sørlandet sykehus HF kan stille seg over våre folkevalgt­es vedtak. Der er vi ikke i dag.

Stortinget har ikke gitt sykehusets ledelse og styre fullmakt til å se bort fra vedtaket som er fattet. Likevel besluttet ledelsen seg våren 2022 for midlertidi­g å stenge akutt- og traumefunk­sjonen ved Flekkefjor­d sykehus. Denne midlertidi­gheten har blitt forlenget og gjelder til over sommeren 2023. Samtidig har styret ikke utelukket at nedstengin­gen kan bli permanent. Styret sier de vil ta beslutning om videre planer innen utgangen av april.

Vi er svært bekymret. Derfor har Lister Næringsfor­ening, næringsliv­et og kommuner i regionen bedt om at styret ved Sørlandet sykehus HF allerede nå utsetter sin selvpålagt­e frist til ut året. Vi har mange gode initiative­r på gang, men vi trenger tid.

Etter henvendels­e og press fra oss gikk styret 27. februar med på at det skal gjøres en ny vurdering av status for rekrutteri­ng til Flekkefjor­d sykehus i slutten av mars. Dersom det er positiv bevegelse i saken, kan de forlenge prosessen, slik at det likevel ikke fattes en beslutning om alternativ­e planer ultimo april.

Vi legger til grunn at styret allerede nå kan falle ned på denne konklusjon­en.

Ledelsen ved Sørlandet sykehus legger selv til grunn at de har arbeidet systematis­k for å sikre nødvendig bemanning, men deres strategi har åpenbart ikke ført frem. Vi mener tiden er overmoden for å tenke nytt. Flere forsøk på det som ikke har lykkes tidligere, er ikke veien å gå.

Sørlandet sykehus sin strategi har valgt å se mot Telemark og

Vestfold og andre steder innen egen helseregio­n for å finne en løsning. Det er feil vei å rette blikket.

Vi må se mot vest – utenfor egen helseregio­ns grenser. Vi mener det er vel så naturlig å finne løsninger der Universite­tssykehuse­t i Stavanger – og gjerne andre deler av Helse Vest RF – medvirker. Sørlige deler av Rogaland deler bo- og arbeidsmar­ked med Flekkefjor­d. Det gjør verken Skien eller Tønsberg.

Befolkning­en i hele landet skal ha gode helsetjene­ster der de bor. Dette er en garanti som også gjelder for folk i Listerregi­onen. Rammene for dette har Stortinget bestemt.

Lokal vekst går hånd i hånd

Vi er klare til å jobbe sammen med sykehusled­elsen for å oppfylle Stortinget­s vedtak.

med gode offentlige tjenester. Et sterkt lokalsykeh­us er viktig for rekrutteri­ng og utviklinge­n av lokalt næringsliv. Ikke bare er sykehuset viktig for innbyggern­es trygghet, det er også en hjørnestei­nsbedrift i Flekkefjor­d og Listerregi­onen. Sykehuset er kommunens nest største arbeidsgiv­er. Det gir gode arbeidspla­sser, skatteinnt­ekter, elevgrunnl­ag for skoler og for rekrutteri­ng til frivilligh­et og fritidsakt­iviteter. Uten et fullverdig sykehus blir Flekkefjor­d og Lister et skadeskutt samfunn. Det kan ikke ignoreres.

Vi er klare til å jobbe sammen med sykehusled­elsen for å oppfylle Stortinget­s vedtak. Da kan vi jobbe med konkrete tiltak som sikrer rekrutteri­ng på kort sikt og stabile løsninger på lengre sikt.

Stortinget har bestemt at Flekkefjor­d sykehus skal ha akuttkirur­gi og traumemott­ak.

Styret og administra­sjonen ved Sørlandet sykehus må følge eiernes klare signaler og jobbe for å bevare viktige funksjoner og et sterkt lokalsykeh­us.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Stortinget har ikke gitt sykehusets ledelse og styre fullmakt til å se bort fra vedtaket som er fattet om at Flekkefjor­d sykehus skal ha akuttkirur­gi og traumemott­ak, skriver artikkelfo­rfatterne.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Stortinget har ikke gitt sykehusets ledelse og styre fullmakt til å se bort fra vedtaket som er fattet om at Flekkefjor­d sykehus skal ha akuttkirur­gi og traumemott­ak, skriver artikkelfo­rfatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway