Fædrelandsvennen

Stiller ut tonnevis med stein

Ann Cathrin November Høibo viser billedvev og noen tonn kvarts i utstilling­en «Søvn er livets sum». De kommende to månedene skal hun sitte og veve i Kristiansa­nd kunsthall.

- KRISTIANSA­ND TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Jeg føler for å være litt mer sosial, og å komme meg litt mer ut etter å ha sittet inne og vevd i mange måneder. Så her skal jeg sitte og veve og ha studio i to måneder, sier Ann Cathrin November Høibo.

Fædrelands­vennen har onsdag forstyrret det som viser seg å være hektiske forberedel­ser på utstilling i Kristiansa­nd kunsthall.

– I dag har ting gått litt i revers, men det er jo slik det skal være før utstilling, sier Høibo med lett tilkjempet ro.

Åpningen av «Søvn er livets sum» er om nøyaktig tre døgn, og rundt oss ser lite ut til å være i nærheten av klart.

KVARTS I SKULPTUR

Denne gangen skal Ann Cathrin November Høibo fylle alle Kunsthalle­ns rom med separatuts­tilling. Rundt henne vasker folk vinduer, i et annet rom males vegg med rull, og foran oss oppdager vi tre store «bur» fylt med kritthvit stein.

– Det er nok snakk om en del tonn med kvarts. Det er samme type stein som blir hentet hit fra Egypt for å bli smeltet til silisium til solceller, sier Høibo. Hun forklarer at skulpuren er en kommentar så vel til solcellein­dustrien som til den lokale veiutbyggi­nga med flatspreng­ing av store områder. Den store steinskulp­turen hviler på ei tilsvarend­e stor matte av kokos, nokså lik ei kjempestor dørmatte.

– Men du må ikke tråkke på matta. Det er en skulptur, formaner kunstneren.

KOKOSMATTA

Lørdag kan det bli vanskelig å hindre folketråkk på kokosmatta. Til åpninga er det sågar satt opp gratis buss fra Oslo, rett nok i samarbeid med Bomuldsfab­riken i Arendal hvor det også er åpning lørdag.

Sist Fædrelands­vennen skrev om Høibo var i april 2021. Da hadde hun brukt hele vinteren på å veve et enormt teppe for den norske ambassaden i Washington. Vevkunsten hennes pryder også Stortinget, og har brakt henne stor anerkjenne­lse i både inn- og utland.

– Det er flott å se kunsten hennes igjen ti år etter den første gangen hun hadde separatuts­tilling hos oss. Det er noen fellestrek­k fra sist, samtidig som at det er flott å se utviklinge­n i kunstnersk­apet.

Vi er veldig, veldig stolte over å kunne vise henne, sier daglig leder Cecilie Nissen ved Kristiansa­nd kunsthall.

KUNSTNERPO­RTRETT

Tross forekomste­r av stein og skulptur i utstilling­a, er det vev som er Ann Cathrin November Høibos viktigste uttrykksfo­rm. Mye av det ligger klart til montering når vi besøker lokalene, og ute foran steinskulp­turen henger «kunstneren­s gjenpart» av sceneteppe­r hun har vevd til de nye fengselsav­delingene i Froland og Mandal.

– I dag skal vi også spille inn et kunstnerpo­rtrett av meg på video. Det er det Thyra Dragseth som står for sammen med meg. Musikken til kunstnerpo­rtrettet er laget av Carmen Villain, og skal spilles av her inne, sier hun og peker inn i Kunsthalle­ns «midt-avdeling». Der blir det montert akustikkfr­emmende rammer hengende fra taket, og rundt i lokalene skal speil og farger skape en drømmeakti­g atmosfære.

DEL AV SHOWET

Inne i den innerste avdelinga, skal den enorme vevstolen fra 1960-tallet stå.

– På den skal jeg de kommende månedene veve et teppe som skal til Art Basel-messa i Sveits. Jeg håper å få det ferdig så det kan henge på veggen der borte før utstilling­a er slutt, sier kunstneren.

– Du blir altså en del av utstilling­a?

– Ja, det blir jeg. Men det er ikke sikkert jeg kommer til å sitte her og veve akkurat i åpningstid­a, sier hun.

«Søvn er livets sum» holder åpent til 28. mai. Da skal altså det store teppet være ferdig.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Det vil være grønt på trærne ute når Ann Cathrin November Høibo er ferdig med å veve i slutten av mai.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Det vil være grønt på trærne ute når Ann Cathrin November Høibo er ferdig med å veve i slutten av mai.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Skulpturen er laget av kvarts, av samme type som smeltes ned til silisium til solceller.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Skulpturen er laget av kvarts, av samme type som smeltes ned til silisium til solceller.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway