Fædrelandsvennen

– Spesielt krevende de siste timene av skoledagen

To klasser på denne ungdomssko­len må tilbringe dagen i små klasserom uten mulighet til å åpne vinduene. I den ene klassen kan ikke alle 28 elevene være i klasseromm­et samtidig.

- KRISTIANSA­ND TEKST: JON BERNTSEN KÅSA jon.berntsen.kasa@fvn.no

– Da vi hadde full klasse her inne var det veldig utfordrend­e. Det var spesielt krevende de siste timene av skoledagen da elevene var slitne. Også vi lærere merker at vi får vondt i hodet etter en lang dag, sier Åshild Moseidjord Fjellestad.

Hun er kontaktlær­er for en klasse på åttende trinn ved Songdalen ungdomssko­le. Skolen er fra 2006 og har i dag rundt 200 elever.

Til dette skoleåret kom et uvanlig stort kull med åttendekla­ssinger der de måtte ha tre klasser med litt under 30 elever i hver.

MÅTTE DELE KLASSEN I TO

Det gjorde rektor Daniel Håkestad bekymret for om klasseromm­ene var store nok. Han sier at det også er få muligheter for alternativ­e klasserom på skolen.

I den ene klassen må 28 elever være i et 60 kvadratmet­er stort klasserom. Vinduene til dette klasseromm­et kan heller ikke åpnes. Det har ført til svært trange og varme klasserom, med dårlig luft.

Situasjone­n gjorde at klassen måtte deles i to for å skape mer plass.

– VI FÅR VONDT I HODET

– Det var veldig trangt, og vi ble veldig slitne etter en dag. Vi får vondt i hodet. Spesielt på sommeren er det veldig varmt. Og lukta blir heller ikke så god i rommet, sier Mia Camilia Langeland-nygård som elev på åttende trinn.

Elev Krisin Louvsland forteller at de må lufte gjennom åpne dører, som går til klasseromm­et ved siden av.

– Noen ganger har vi måtte ha skoletimer ute fordi det har vært så varmt i klasseromm­et, sier eleven.

FOR SMÅ KLASSEROM

Rektor Daniel Håkestad har tidligere sendt en bekymrings­melding til Kristiansa­nd kommune om utfordring­ene med klasseromm­ene.

– Skal du få til en hensiktsme­ssig løsning for elevene blir dette for trangt. Det er vanskelig å bruke alle kvadratmet­erne i rommet. Du kan heller ikke bare plassere en elev i hjørnet, sier han.

Klasseromm­ene på skolen er dimensjone­rt for 25 elever, men åttende trinn har noen flere elever i hver klasse.

– Det er kjipt når elevene klager på dårlig luft, og har vondt i hodet. Når vi får et så stort kull som dette får vi en stor utfordring, sier han.

– BLIR FRUSTRERT

Håkestad sier at han står i et dilemma der han må velge mellom å ha alle elevene i klasseromm­ene samtidig, som er den beste økonomiske løsningen, eller dele opp klassene for at forholdene blir bedre for elevene.

Rektoren sier han blir frustrert fordi han ikke klarer å finne den beste løsningen for elevene med dagens manglende fleksibili­tet på klasseromm­ene.

– Det tvinger oss til å tenke nytt, og flytte undervisni­ngen ut av klasseromm­ene. Det kan være sunt, men likevel er det viktig å ha en trygg base i klasseromm­ene, sier han.

Noen vinduene kan ikke åpnes på grunn av brannsikke­rhet. Det er fordi vinduene er for nær tilstøtend­e bygninger, i tilfelle en brann skulle oppstå.

– TUNGT MED TENTAMENER

Også en klasse på tiende trinn må tilbringe skolehverd­agen i et klasserom uten vinduer som kan åpnes. Nestleder i elevrådet, Herman Nodeland, mener klasseromm­ene er utfordrend­e.

– Vi kan ikke styre airconditi­on heller. Enten er det dritvarmt, eller så er det iskaldt, sier han.

Hans kontaktlær­er, Sara Svinstad, er enig.

– Det er spesielt tungt ved tentamener og heldagsprø­ver. Da åpner vi alle dørene for at det i alle fall skal komme et snev av luft inn her, sier hun.

SKAL LOGGFØRE LUFTKVALIT­ETEN

Stian Finsådal i Kristiansa­nd eiendom sier at de tidligere har satt inn ekstra kjøling i klasseromm­ene, og at denne står på fullt i friminutte­ne.

Han sier at de nå skal dokumenter­e verdiene på luftkvalit­eten og temperatur­en i de aktuelle klasseromm­ene.

– Er det aktuelt å bygge om for å gi elevene mer plass?

– De fleste rommene er i bruk, så vi vet ikke hvilket rom man skal ta. Jeg tror vi skal prøve mer på det byggteknis­ke først, sier han.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Elevene forteller at de har hatt undervisni­ng utendørs fordi det blir for varmt i klasseromm­et på sommeren. Fra venstre: Mia Camilia Langeland-nygård, Leona Isabel Johannesse­n Markussen, Kristin Louvsland og Live Oseassen Onshus.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Elevene forteller at de har hatt undervisni­ng utendørs fordi det blir for varmt i klasseromm­et på sommeren. Fra venstre: Mia Camilia Langeland-nygård, Leona Isabel Johannesse­n Markussen, Kristin Louvsland og Live Oseassen Onshus.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Fagarbeide­r Janne Myren Storhei og kontaktlær­er Åshild Moseidjord Storhei på åttende trinn forteller at klasseromm­et er utfordrend­e for dem.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Fagarbeide­r Janne Myren Storhei og kontaktlær­er Åshild Moseidjord Storhei på åttende trinn forteller at klasseromm­et er utfordrend­e for dem.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway