Fædrelandsvennen

En gedigen innsats i snøværet

I dette snøkaoset som nå rammer Sørlandet er det mange mennesker og aktører som gjør en heltemodig innsats for at samfunnet ikke blir helt stengt ned. Og for å redde liv og helse.

-

Den voldsomme snømengden som har lagt seg over Agder skaper massive problemer i infrastruk­turen og setter hele samfunnet på prøve. Det krever tålmodighe­t, samarbeids­vilje og forståelse fra innbyggere flest, selv om det kan være frustreren­de.

Men det er også veldig mange ulike aktører og mennesker som nå jobber time etter time i svært krevende forhold. Arbeidstak­ere og frivillige som reiser ut for å kjempe mot været, og som ikke kan sette seg komfortabe­lt til på hjemmekont­or.

Den aller viktigste

prioritet i dette ekstremvær­et er liv og helse. Det må komme først, og resten av oss må respektere at dette er settes over alt annet.

Det er brøytemann­skaper i svære maskiner som jobber dag og natt. For å sikre at det finnes et veinett som holder samfunnet vårt åpent, og også for å prøve å gjøre forholdene mest mulig trygge for både harde og myke trafikante­r som må ut i nødvendige gjøremål.

Det er mange som bidrar til samfunnssi­kkerhet og kjenner på et ansvar for å trygge oss andre.

Noen steder har man valgt å stenge kommunale skoler onsdag fordi skoleveien­e ikke vil være trygge nok, og det vil være en betydelig jobb å gjøre skoleveier, fortau og overganger mest mulig trygge. Vindforhol­dene hjelper heller ikke brøytemann­skapene.

Det er også hjemmesyke­pleiere som prøver å ta seg frem til eldre og syke som trenger livsviktig tilsyn. Noen av dem spar seg frem til en nedsnødd inngangsdø­r. Det er linjerydde­re som er ute for å rydde veltede trær bort fra kraftlinje­r for å gi folk strømmen tilbake. Og renovatøre­r som har en tung jobb på småveier med innesnødde spann.

Flere frivillige organisasj­oner er i beredskap. Røde Kors bidrar med pasienttra­nsport og blir nedringt av mennesker som trenger ulik hjelp. Det handler om alt fra måking til å skaffe seg mat og brensel. Mange kan også kjenne på en dypere uro når vi delvis lammes av dette ekstremvær­et.

Det er mange å takke i disse i krevende dagene og nettene. Det er mange som bidrar til samfunnssi­kkerhet og kjenner på et ansvar for å trygge oss andre.

Så kan vi andre også prøve å løfte blikket, sjekke om det er en gammel nabo eller bekjent som trenger noen varer i butikken eller noen meter med måking. Og tenke at hvis akkurat din vei ikke er strøkent brøytet er det fordi det haster mer et annet sted.

 ?? FOTO: NTB ?? Brøytemann­skaper jobber på spreng på hele Agder for å trygge samfunnet og bidra til at det er åpent, men det er også mange andre å takke for en ekstrainns­ats i dette snøværet.
FOTO: NTB Brøytemann­skaper jobber på spreng på hele Agder for å trygge samfunnet og bidra til at det er åpent, men det er også mange andre å takke for en ekstrainns­ats i dette snøværet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway