Fædrelandsvennen

Brøyter for to millioner i døgnet

Bileieren vurderte å la bilen stå til 17. mai, men fikk den til slutt ut av snøfonna på Grim.

- KRISTIANSA­ND TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Vi var redd vi skulle ta feil bil, forteller Magli Sofie Økland til Fædrelands­vennen.

68-åringen fra Bergen er på besøk hos kjæresten Erik Aune (86) i Kristiansa­nd. Og ble tatt på senga av et snøvær hun ikke trodde fantes på disse kanter av landet.

– Det er jo helt enormt. Jeg har bodd i Finnmark, og er vant til snøvær. Men noe sånt tror jeg ikke jeg har opplevd, med så mye snø på én gang.

LOT SEG PRESSE

Julebesøke­t varer til 13. januar. Og siden kjæresten bor i Kvadrature­n, uten ekstra biloppstil­lingsplass, var det enklest og billigst å parkere utenfor sentrum.

Men etter hvert som snøen lavet ned var det stadig mer fristende å la bilen stå værfast på Grimsvolle­n. På ett tidspunkt vil jo temperatur­en rydde bilen fri for snø.

– Det er takket være henne at vi står og måker den ut. Jeg tenkte at den kan stå til 17. mai, men hun presset på, forteller Magli Sofie Økland.

Den hun takker er Marit Aune, datter til kjæresten. Som selv bor i Torridalsv­eien på Lund.

– Jeg har min bil i garasje og der står den veldig godt, sier Marit Aune.

De så litt mørkt på å få bilen løs, og tilbød 200 kroner for en halvtimes jobb til en unggutt som gikk forbi. Men han takket nei, siden han var på vei til måkeoppdra­g for sin mor.

Men med ei gummimatte under hvert forhjul, og litt dyttehjelp fra Fædrelands­vennens to utsendte, maktet de å få bilen ut av fonna.

Nå skal den stå i en privat parkerings­kjeller i Kvadrature­n, der bileieren får låne plass av en bekjent fram til hjemturen går til Vestlandet.

– Hva synes dere om brøytinga? – Etter forholdene bra. Det er jo ikke samme beredskape­n her som de har i Finnmark, for eksempel, svarer Magli Sofie Økland.

FÆRRE BILER I VEIEN

Kristiansa­nd kommune ber innbyggern­e melde fra om det finnes småveier som ennå ikke er brøytet. Alle 110 enheter er ute for å rydde snø, hele døgnet.

– Vi har alle mannskaper ute, og klarer stort sett å holde snøen unna nå. Det er verst der det føyker en del på toppene, som på Slettheia og Tinnheia, sier oppsynsman­n Asbjørn Østefjells i ingeniørve­senet.

Han og et par-tre oppsynsmen­n til var ute på veien tirsdag. Deres klare inntrykk er at folk har vært flinke til å følge oppfordrin­gen om å ta i bruk hjemmekont­or mens snøværet holder på som verst.

Dessuten er biler flyttet vekk, slik at de ikke står i veien for brøytearbe­idet.

– Det er ikke så galt i dag, det har roet seg veldig. Det er færre biler ute enn forventet, og vi ser i byen at mange har brukt parkerings­husene. Det er færre parkerte biler som skaper trøbbel for oss, sier Østefjells.

– Er det fortsatt småveier som ikke er ryddet for snø?

– De skal i utgangspun­ktet være tatt. Men det er veldig mye snø, og det tar lenger tid enn normalt før maskinene kommer tilbake igjen, svarer oppsynsman­nen.

Ifølge byingeniør­en i Kristiansa­nd kommune tar ei brøyterute typisk fire-fem timer. Dermed kan det fokke seg til før maskinene er tilbake igjen.

TO MILLIONER PER DØGN

Også han oppfordrer til å bruke kommunens Meld fra- tjeneste hvis brøytemann­skapene lar vente på seg.

– Hvis veier ikke er ryddet i det hele tatt kan det skyldes biler som har stått i veien, slik at man ikke kommer inn. Eller det kan være havari på en maskin på den ruta. Vi er avhengige av å få tilbakemel­dinger. Meld fra, så skal vi få tatt det så fort vi kan, sier byingeniør Terje Lilletvedt.

– Taksameter­et går. Hva koster snøværet per døgn?

– En enkel tommelfing­erregel sier at når alle 110 enheter er ute, går det halvannen million kroner i døgnet. I tillegg kommer de som kjører vekk snøen, svarer Lilletvedt, og bekrefter at beløpet disse snøværsdag­ene fort passerer to millioner kroner.

Av de 110 enhetene er 20–30 kommunale, stort sett på hovedveier, mens resten er private kontraktør­er.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Magli Sofie Økland (t.v.) og hennes to hjelpere måker ut bilen mens en brøytebil passerer på Gimsvollen. Kommunen beregner brøytekost­nadene til to millioner kroner om dagen.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Magli Sofie Økland (t.v.) og hennes to hjelpere måker ut bilen mens en brøytebil passerer på Gimsvollen. Kommunen beregner brøytekost­nadene til to millioner kroner om dagen.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Lykkelige etter at bilen er løs: Erik Aune, Marit Aune og Magli Sofie Økland.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Lykkelige etter at bilen er løs: Erik Aune, Marit Aune og Magli Sofie Økland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway