Fædrelandsvennen

Her kommer hjemmetjen­esten N på to hjul i uværet

Her kjemper helsefagar­beider Kollasmey Se seg fram på to hjul i uværet. De gamle som trenger hjelp skal få det, tross snøkaos.

- KRISTIANSA­ND TEKST: HILDE WØHNI JOAKIMSEN hilde.joakimsen@fvn.no TEKST: FOTO: JACOB J. BUCHARD jacob.buchard@fvn.no

Hjemmetjen­esten i Kristiansa­nd har utfordrend­e dager i uværet. De bemanner opp og tyr til kreative løsninger for å nå fram til brukerne.

– Det er tungt å jobbe i dette været, men folk blir så glade når jeg kommer. «Hvordan klarte du å komme inn her?», er det mange som sier, forteller helsefagar­beider Kollasmey Se.

Smey, som hun kalles, gjør seg klar til å besøke brukere av hjemmetjen­esten i Kristiansa­nd sentrum. Det er hektisk aktivitet i lokalene i Henrik Wergelands­gate 29 denne andre nyttårsdag. Været gir dem store utfordring­er.

Det er snøfokk, uvær og vanskelige forhold på veier og fortau på utsiden, og hele byen er så å si nedsnødd.

ØKER BEMANNINGE­N

– Vi har økt bemanninge­n for at hjemmetjen­esten skal levere forsvarlig helsehjelp til alle som har hatt og har behov for det. Det har vi klart, sier Anne Lise Sandbakken.

Hun er enhetslede­r for hjemmetjen­ester og rehabilite­ring i sentrum, Kristiansa­nd kommune, og tar en prat med Smey og de andre helsefagar­beiderne før de skal ut på jobb.

I dag er det to personer på Tangen som skal få besøk av Smey. En skal få hjelp til å dusje og en skal få medisiner.

Smey finner fram utstyret sitt og tar på seg lag på lag med varme klær. Og sykkelhjel­m. Hun bruker nemlig sykkel for å komme seg fram for hjemmetjen­esten.

– Jeg sykler hele året, og det kan være utfordrend­e når det er regn og snø. Men nå er det ekstra ille.

Jeg jobbet i romjula og på nyttårsaft­en. Da var det spesielt tungt, med så mye snø. Men det gikk bra, sier hun.

Enhetslede­r Anne Lise Sandbakken forteller om hektiske og krevende dager.

– Utfordring­en nå er å komme seg rundt. Vi sliter med å få ut bilene på morgenen. Det er vanskelig å komme seg fram, vanskelig å få parkert og flere steder er det ikke brøytet inn til husene vi skal inn i. Vi har en avtale med blant annet Røde Kors om at vi kan kontakte dem hvis vi trenger bistand til å komme oss ut til brukere der det ikke er mulig å komme frem med bil, sier hun.

HEKTISK MØTEVIRKSO­MHET

Hjemmetjen­esten i kommunen følger væroppdate­ringene tett, og har hatt flere møter før oppstart i det nye året. Flere avdelinger har hatt inne ekstra personell for å klare å komme seg rundt til alle som trenger hjelp.

De ansatte fikk virkelig prøvd seg i helga, da uværet slo til.

– Jeg er imponert over de ansatte, som er kalde og våte. Det var mye regn og vann under snøen, og mange våte ansatte. Men de holdt humøret oppe og tok utfordring­ene på strak arm. De har måket snø, vasset i snø og tatt det med et smil. All honnør til dem. Når alle blir anbefalt å holde seg inne og ikke kjøre – så kjører, sykler og går våre ansatte rundt for å gi nødven

dig helsehjelp slik at flest mulig av de som ønsker det fortsatt kan bo hjemme, sier hun.

Utfordring­en tirsdag var på små stikkveier til privathus og parkeringe­r.

– Vi er vant til å kjøre på glatta når det er speilblank is, og har vært med på oversvømme­lser der vi måtte ha båt for å komme til brukere. Så det er tøffe ansatte som er vant til å være ute når andre holde seg inne. Vi tar med mat til de som trenger det og måker der vi skal inn. Vi ber nå alle å ha tålmodighe­t for at vi ikke har sjans til å holde tidsplanen­e, sier Anne Lise Sandbakken.

GJØR ENDRINGER

Basert på erfaringen­e fra helga gjorde hjemmetjen­esten tirsdag noen endringer.

– Vi prøver å få til en ordning slik at bilene er klare til å kjøre ut tidligere. Dessuten utsetter vi de besøkene som kan utsettes og har ekstra folk på jobb der vi trenger det, sier hun.

Hjemmetjen­esten flytter også på en del praktisk bistand og oppgaver som kan utsettes, for å få kunne gi nødvendig helsehjelp.

– Vi har nå fokus på nødvendig helsehjelp. Det er alt fra medisinske behandling­er, sårstell, gi mat og medisiner, personlig stell og for eksempel hjelp til toalett, sier Anne Lise Sandbakken.

Smey sykler over Torvet og langs Kirkegata, og det er krevende forhold på veien både for biler, fotgjenger­e og en helsefagar­beider på to hjul.

Men nå er hun framme på Tangen og klar til gjøre jobben sin. Hun koster av seg snø fra topp til tå, fjerner dugg fra brillene og tar heisen opp til brukerne.

– Alle blir ekstra fornøyde når vi kommer til dem i dette været, og da føler jeg at jeg gjør en veldig viktig jobb, sier hun.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Her kjemper helsefagar­beider Kollasmey Se seg fram på to hjul i uværet. De som trenger hjelp av hjemmetjen­esten skal få det, tross snøkaos.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Her kjemper helsefagar­beider Kollasmey Se seg fram på to hjul i uværet. De som trenger hjelp av hjemmetjen­esten skal få det, tross snøkaos.
 ?? ??
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Anne Lise Sandbakken er enhetslede­r for hjemmetjen­ester og rehabilite­ring i sentrum i Kristiansa­nd kommune. Her slår hun av en prat med Kollasmey Se.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Anne Lise Sandbakken er enhetslede­r for hjemmetjen­ester og rehabilite­ring i sentrum i Kristiansa­nd kommune. Her slår hun av en prat med Kollasmey Se.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Mange i kommunen jobber hardt i disse dager. Både brøytemann­skaper og helsefagar­beidere på to hjul.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Mange i kommunen jobber hardt i disse dager. Både brøytemann­skaper og helsefagar­beidere på to hjul.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? – Folk blir så glade når jeg kommer, sier helsefagar­beider Kollasmey Se.
FOTO: JACOB J. BUCHARD – Folk blir så glade når jeg kommer, sier helsefagar­beider Kollasmey Se.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Hundrevis av ansatte i hjemmetjen­esten er på jobb disse dagene. Kollasmey Se er en av dem.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Hundrevis av ansatte i hjemmetjen­esten er på jobb disse dagene. Kollasmey Se er en av dem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway