Fædrelandsvennen

Feriedrømm­en knust av trær

Patrick Spaeti skulle kjøre til Bergen og Lofoten. Ei bjørk sørget for at sveitseren ikke kom lenger enn til Kristiansa­nd.

- KRISTIANSA­ND TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Det smalt skikkelig, og jeg fikk helt sjokk. Jeg håpet først at det bare var noe snø som hadde falt ned, sier Patrick Spaeti (24) til Fædrelands­vennen.

Vi treffer ham utenfor Politihuse­t tirsdag formiddag. Hit har sveitseren kommet for å avklare med ordensmakt­en i forbindels­e med forsikring­soppgjør og bilberging.

Nyttårsnat­ta ble Patricks Skoda ødelagt av ei stor, norsk bjørk. Idet vi treffer ham står bilen knust og nedsnødd inne ved Gillsvann.

NORDLYS OG FISKING

– Jeg skulle på tre måneders ferie i Norge, og hadde tenkt å kjøre videre til Stavanger, Bergen og opp til Lofoten for å se på nordlyset. Jeg skulle fotografer­e og fiske, og jeg hadde tenkt å kikke etter jobb også, forklarer Spaeti. Han kommer fra Solothurn ikke så langt nord for Bern.

Rett over midnatt 30. desember rullet han forhåpning­sfull i land i Kristiansa­nd etter å ha krysset Tyskland, Danmark og Skagerrak.

– Jeg har aldri vært i Norge før, og gledet meg veldig, sier han.

DOMMEDAG RAMMET

Lite ante han at værdommeda­g var varslet over Sørlandet med en serie kulørte farevarsle­r fra Meteorolog­isk institutt.

Ved hjelp av appen Park4night fant Spaeti fram til parkerings­plassen ved Gillsvann. Så begynte det å snø. Og snø. Og snø.

Etter hvert som bilen snødde inne, holdt Spaeti varmen ved hjelp av en egenkonstr­uert dieselbren­ner på taket. Sveitseren er utdannet sveiser, og har tenkt å starte eget firma innen faget.

– Jeg satt inne i bilen og holdt kontakt med familien da det smalt klokka tre minutter på midnatt. «Godt nyttår», sa de. «Ja, jeg skal si dere det er et godt nytt år», svarte jeg.

HYGGELIGE HJELPERE

I løpet av første nyttårsdag fikk han hjelp av folk som bor lenger inne langs veien.

– De er veldig hyggelige. Jeg fikk komme inn og varme meg, sier han.

Spaeti tror dieselbren­neren og reservehju­let på taket tok av slik at det ikke ble personskad­e da bjørka ødela tre måneders ferie.

– Hvorfor drar du på bilferie til Norge midtvinter­s?

– Jeg har lest mye om Norge, og vet at det noen steder er veldig mange turister i høysesonge­n. Jeg liker ikke store folkemengd­er. Jeg vil heller ikke være en av dem som kommer og er til plage, og som jeg har lest legger igjen avføring overalt. Jeg har med en egen boks til nettopp dette. Og så synes jeg det er veldig flott med friheten dere har her, og at man kan campe fritt omkring. Slik er det ikke i Sveits eller Tyskland, sier Patrick Spaeti.

INNREDET FOR FORMÅLET

Han har innredet bilen spesielt for formålet, og har med proviant i form av pasta, nudler, brød og boksemat. Nå som bilen er ødelagt, må han avbryte ferien ettersom han ikke har penger til overnattin­g på annet vis. Mens han ordner med berging og verksted bor han på Hotell Norge i Kvadrature­n.

Fædrelands­vennen har kjørt Patrick tilbake til Gillsvann mens det stadig fortsetter å snø. Vi kjører først rett forbi bilen hans fordi den er så nedsnødd.

HJELP FRA PARKVESENE­T

Nå kommer også parkvesene­t durende innover Gillsveien utstyrt med motorsag og annet bergingsut­styr. De har fått i oppdrag å hjelpe den uheldige vintergjes­ten.

– Han her har vunnet omvendt i Lotto, slår Terje Greibeslan­d tørt fast før han fyrer opp Husqvarnae­n. I høyt tempo forvandles bjørka til ved.

– Kan du kutte tre skiver av den som jeg kan ta med som suvenir, spør Patrick. Greibeslan­d så gjør.

«I’LL BE BACK»

– Denne ferien kommer du nok til å huske uansett, humrer han. Men nå må han videre, for det har kommet inn melding om hasteoppdr­ag. Terje Greibeslan­d kan bekrefte at snøfallet har gitt ham et hektisk nyttår så langt.

– Good luck, sier han til sveitseren.

– Thank you so much, sier Patrick.

– Men jeg tenker jeg prøver å komme tilbake til våren. Jeg kjente ingen i Norge, men nå har jeg allerede møtt flere hyggelige mennesker, sier Patrick Spaeti.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Patrick Spaeti skvatt fælt da bjørka ramlet ned på bilen han satt inne i nyttårsnat­ta.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Patrick Spaeti skvatt fælt da bjørka ramlet ned på bilen han satt inne i nyttårsnat­ta.
 ?? ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Patrick Spaeti sikrer seg filmatiske minner mens Terje Greibeslan­d fra Parkvesene­t starter jobben med å frigjøre bilen fra treet.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Patrick Spaeti sikrer seg filmatiske minner mens Terje Greibeslan­d fra Parkvesene­t starter jobben med å frigjøre bilen fra treet.
 ?? KJARTAN BJELLAND FOTO: ?? Spaeti har spesialinn­redet bilen til campingbru­k for én person.
KJARTAN BJELLAND FOTO: Spaeti har spesialinn­redet bilen til campingbru­k for én person.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? På taket av bilen ser vi Spaetis egenkonstr­uerte dieselbren­ner og slangen som går inn i bilen med varme.
FOTO: KJARTAN BJELLAND På taket av bilen ser vi Spaetis egenkonstr­uerte dieselbren­ner og slangen som går inn i bilen med varme.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Greibeslan­d kapper skiver av bjørka til suvenir for den uheldige turisten.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Greibeslan­d kapper skiver av bjørka til suvenir for den uheldige turisten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway