Fædrelandsvennen

– Ikke så mye snø på kort tid siden 2007

Ifølge meteorolog Bjart Eriksen har det ikke vært så mye snø siden 2007. Da var E18 stengt, og bilister ble sittende værfast i bilene i 18 timer.

- AGDER EMMA FLØDE

– Det har ikke kommet så mye snø på kort tid siden 2007, sier meteorolog Bjart Eriksen.

– Så vidt jeg husker var det én meter på tre dager, hvor litt over en halv meter kom på dag to som var den verste.

Snøkaoset den gang førte til at E18 mellom Grimstad og Kristiansa­nd ble stengt, og opp mot 1000 personer satt innesperre­t på veien, enkelte i nærmere 18 timer. Røde Kors måtte kjøre ut med nødprovian­t til innesnødde bilister.

Eriksen sier at det i løpet av døgnet mandag til tirsdag har falt rundt 70 centimeter på det meste enkelte steder i Kristiansa­nd. Andre steder har det falt rundt 40 centimeter.

Eriksen sier folk likevel kan observere både 80, 90 og 100 centimeter med snø enkelte plasser.

– Det skyldes at vinden blåser og fokker seg, og da legger den seg mer noen steder, sier meteorolog­en. 2007 er et år han husker godt i jobben som statsmeteo­rolog for Meteorolog­isk institutt.

– Det var fullstendi­g kaos – verre enn i dag. Det er ikke på grunn av mengdene, for det er minst like ille i dag, sier han.

Han forteller at også da var folk nedsnødd, men at problemet på veiene var større enn i dag. Eriksen sier det er hell i uhell at kaoset oppsto på første nyttårsdag, fordi det er færre biler på veiene.

Ifølge meteorolog­ene vil det komme enda mer snø de neste dagene.

– Folk sliter og det er tung snø, som er slitsomt å fjerne – spesielt når det bare kommer mer. Men gjør det nå før det blir verre og enda tyngre å skuffe, råder han.

Været vil hardest ramme de østlige delene av Agder, mellom Kristiansa­nd og Arendal, sier meteorolog Siri Wiberg ved Meteorolog­isk institutt til Fædrelands­vennen.

På kyststrekn­ingen øst for Kristiansa­nd må man forberede seg på mye nedbør. Meteorolog­isk institutt har derfor gjeldende det oransje farevarsel­et for svært mye snø, hvor de oppgir at det lokalt kan komme 20–40 centimeter snø på 24 timer. Ifølge Wiberg vil det trolig komme 10–20 centimeter med snø.

Farevarsel­et gjelder fra tirsdag klokka 09 og avsluttes onsdag klokka 19.

Grunnet sterk vind varsles det også om moderat til sterk snøfokk langs kysten. «Snøfokk gir redusert sikt og mulighet for kolonnekjø­ring og/eller stengte veier» heter det i varselet.

Derfor anbefales det fortsatt å la bilen stå, med mindre man må ut og kjøre.

På torsdag vil forholdene trolig bli bedre. Når nedbøren gradvis vil avta vil det også bli bedre kjøremessi­g, ifølge meteorolog­en.

 ?? FOTO: TOR ERIK SCHRØDER / NTB ?? Ifølge meteorolog­en har det kommet mellom 60 og 70 centimeter snø i Kristiansa­nd det siste døgnet.
FOTO: TOR ERIK SCHRØDER / NTB Ifølge meteorolog­en har det kommet mellom 60 og 70 centimeter snø i Kristiansa­nd det siste døgnet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway