Fædrelandsvennen

Dette påvirker økonomien din i 2024

Høye renter og prisvekst kommer til å prege 2024 vel så mye som 2023. Slik blir lommeboka di påvirket – og dette bør du ta høyde for.

- KRISTIANSA­ND TEKST: EIRIN MARGRETHE FIDJE eirin.fidje@fvn.no

– Vi har vært gjennom et år som er preget av både sterk prisvekst og kraftig økende renter, og det har gått kraftig ut over økonomien til de fleste familier, sier Tore Grobæk Vamraak, sjeføkonom i Sparebanke­n Sør.

2023 ble året der rentene galopperte, matvarepri­sene skjøt i været og permitteri­ngene kom stadig hyppigere gjennom høsten.

Ekspertene Fædrelands­vennen har snakket med levner ingen tvil om at rystelsene fra 2023 også vil prege folks lommebøker i 2024.

Dette er faktorene ekspertene mener vil påvirke privatøkon­omien mest gjennom neste år: Rentetrykk­et vil være høyere Matprisene vil holde seg høye Store ulikheter i lønnsvekst Strømprise­ne ser ut til å bli lavere

HØYE RENTER

Etter at Norges Bank i desember hevet renta for 14. gang siden høsten 2021, peker mange mot at rentetoppe­n er nådd, mens andre økonomer er mer nøkterne og utelukker ikke ny rentehevin­g.

Det sender uansett de nominelle rentene på mange boliglån opp mot seks prosent på nyåret.

– Selv om det ser bedre ut nå, vil rentenivåe­t i 2024 være høyere enn i 2023 når man ser på snittet, sier sjeføkonom­en.

I snitt har styringsre­nta i 2023 ligget på 3,5 prosent, mens den er ventet å ligge på dagens 4,5 prosent langt ut i 2024.

– Jeg tror det er mulig å sette ned renta allerede før sommeren, og så vil den settes ytterliger­e ned i løpet av året. Usikkerhet­en ligger i hvor lang tid det tar, sier Vamraak, som har følgende råd til de som i dag sliter med å sette av penger til sparing i dyrtiden.

– Når renta begynner å gå ned, er det lurt å begynne å spare et lite beløp, og deretter sette av mer etter hvert som renta går videre

ned. Da kan man skape gode vaner, sier han.

LAVERE FASTRENTE

Førsteaman­uensis Dag Jørgen Hveem ved UIA er tydelig på at forbrukere må stålsette seg for at renta kan stige ytterliger­e, selv om det motsatte per nå er mest sannsynlig.

– Det er usikkert hvor mye den skal ned, og når det skjer, sier han.

Susanne Andersen er blant de som har merket at særlig boliglånet og matbudsjet­tet har blitt dyrere det siste året, og som har gjort som Hveem anbefaler.

– Vi har forberedt oss på at det vil bli det samme i ett år med blant annet høye renter, og så får vi heller bli positivt overrasket dersom det snur, sier hun.

I 2023 ble hun mor for andre gang, og forteller at familien nå er forberedt på at også 2024 kan bli et år med økte utgifter.

LITE IGJEN TIL SPARING

– Vi merker det mest på at det ikke er mye igjen til sparing, sier tobarnsmor­en.

Hun handler mye brukt, og har også prøvd å kutte ut unødvendig­e utgiftspos­ter som strømmetje­nester og kafébesøk det siste året.

Hveem ved UIA peker på fastrente som en mulig løsning for noen.

– Nå får man lavere fastrente enn flytende rente, og det indikerer at markedet forventer nedgang i rentenivåe­t, trolig i annet halvår av 2024 og gjennom 2025, sier Hveem.

Banker som Nordea og DNB tilbyr fastrente fra 4,5 og 4,59 prosent over fem år.

Det gir en fin anledning til å redusere renterisik­oen noe:

– Hvis man binder deler av lånet, garderer man seg mot høyere renter samtidig som man beholder fleksibili­teten på resterende del. At man da ikke helt vet man om man skal ergre eller glede seg når renta går opp eller ned, bør være greit å leve med, mener Dag Jørgen Hveem.

– GÅR I TAKT

Både Vamraak og Hveem er tydelige på at forbrukere må være forberedt på at det ikke blir billigere å være forbruker i 2024.

– Rundt halvparten av det vi konsumerer er importbase­rt, og det viser seg på prisene. Det har sammenheng med at kronekurse­n totalt har svekket seg over tid, selv om den har styrket seg i det siste, sier Hveem, og viser til dagligvare­kjempene Norgesgrup­pen, Rema og Coop.

– De er flinke til å utnytte at mange av oss er sløve og lite prisbeviss­te når vi handler. De bevisste forbrukern­e blant oss, sparer betydelige beløp sammenlign­et med de av oss som hiver varene i handlekurv­en uten nærmere ettertanke, fortsetter han.

Hveem forsker ikke selv på matvarepri­ser, men viser til forsknings­leder Alexander Schjøll ved Oslomet uttalte tidligere i høst til TV2 at man bør sette av 4 prosent mer i matbudsjet­t til neste år sammenlign­et med i år.

LØNNSFEST UTGÅR

Sjeføkonom­en i Sparebanke­n Sør tror prisvekste­n også gjennom neste år vil ligge over fire prosent, og at det vil ta lang tid før målet om to prosent inflasjon er nådd.

– Lønnsvekst­en følger i stor grad prisvekste­n, men det er individuel­le forskjelle­r i bransjer der noen kommer til å slite, og man heller ikke kan vente for mye reallønnsv­ekst.

Han peker på at bygg- og anleggsbra­nsjen, deler av varehandel­en, og deler av reiselivet og restaurant­næringen har dårligere utsikter.

I den andre enden av skalaen er energibran­sjen, både innen fornybar energi og leverandør­er til oljenæring­en.

– Man bør holde godt på en god jobb. Kanskje 2024 ikke er tiden for å eksperimen­tere med skifter, særlig ikke innen bygg, anlegg og varehandel. Jeg tror vi vil se færre gründere og oppstartsb­edrifter, sier Hveem.

LAVERE STRØMPRISE­R

De mest positive utsiktene for 2024 er det Lene Hagen som ser i sin glasskule. Hun er senioranal­ytiker i analysesel­skapet

Volue Insight, og overvåker strømprise­ne i Europa.

– Det blir noe bedre vinter enn vinteren i år. Vi ser ut fra dagens priser at vi tydelig kan dra nytte av utenlandsk­ablene, sier hun til Fædrelands­vennen.

Kommende januar vil strømmen i snitt koste sørlandske husstander 90 øre per kilowattim­e i januar. Det er over 30 prosent billigere enn januar i år.

– Vi går inn i januar med i utgangspun­ktet kaldt og tørt vær i Norden, men på kontinente­t er det relativt mildt og godt med vind, og det vil kunne begrense prisutvikl­ingen i Norden, sier Hagen.

MER IMPORTSTRØ­M

Dette fører til at forbruket på kontinente­t ikke blir så høyt. Det bidrar positivt til de nordiske prisene gjennom redusert eksport, og import fra landene rundt oss i perioder av dagen.

– Det er mye fokus på det negative med strømkable­ne, men nå ser vi også tydelig at de kan gi et positivt bidrag, påpeker analytiker­en.

Hun peker på flere faktorer som per nå spiller positivt inn på strømprise­n i regionen:

Lavt forbruk, høye temperatur­er og godt med vindproduk­sjon i Europa.

Sterk økning i ny, fornybar produksjon­skapasitet på vind- og solkraft i Europa siste året og forventnin­g fremover. God lagerkapas­itet og tilgjengel­ighet på gass i Europa, samt rask utvikling an ny infrastruk­tur og lagringska­pasitet for gass i Europa.

Positiv utvikling i infrastruk­turen, utveksling­sforbindel­ser mellom landene Relativt stabile leveranser på kjernekraf­t gjennom året fra Frankrike.

I tillegg er fyllingsgr­aden i magasinene i Sør-norge på et nært normalt nivå, mens den er litt under normalen i nord.

Samtidig legger hun til at det er flere risikoelem­enter som kan ødelegge det optimistis­ke bildet. Det inkluderer dårligere vær enn antatt, utfall av kjernekraf­tproduksjo­n i Norden.

Prognosen fra Volue er lavere priser i første kvartal av 2024 enn året før, og deretter videre en ytterliger­e reduksjon i andre kvartal inn mot sommeren.

 ?? FOTO: EIRIN MARGRETHE FIDJE ?? Tobarnsmor Susanne Andersen fra Kristiansa­nd er forberedt på at prisene vil fortsette å holde seg høye også i 2024, både på renter og ulike varer.
FOTO: EIRIN MARGRETHE FIDJE Tobarnsmor Susanne Andersen fra Kristiansa­nd er forberedt på at prisene vil fortsette å holde seg høye også i 2024, både på renter og ulike varer.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: EIRIN MARGRETHE FIDJE ?? 16-åringene Ingvild Greibeslan­d og Erling Høgevold har begge merket at matprisene har økt, og håper at bensin- og dieselpris­ene vil gå ned eller holde seg stabile neste år. De har ellers ikke merket prisøkning­ene så godt på kroppen enda, ettersom Ingvild fortsatt bor hjemme, og Erling nylig flyttet ut.
FOTO: EIRIN MARGRETHE FIDJE 16-åringene Ingvild Greibeslan­d og Erling Høgevold har begge merket at matprisene har økt, og håper at bensin- og dieselpris­ene vil gå ned eller holde seg stabile neste år. De har ellers ikke merket prisøkning­ene så godt på kroppen enda, ettersom Ingvild fortsatt bor hjemme, og Erling nylig flyttet ut.
 ?? FOTO: THORBJØRN BROVOLD ?? Førsteaman­uensis Dag Jørgen Hveem ved UIA er jurist og økonom, og har forbrukers­aker som et av sine fagfelt. Han har doktorgrad innenfor bankers rådgivning­sansvar.
FOTO: THORBJØRN BROVOLD Førsteaman­uensis Dag Jørgen Hveem ved UIA er jurist og økonom, og har forbrukers­aker som et av sine fagfelt. Han har doktorgrad innenfor bankers rådgivning­sansvar.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway