Fædrelandsvennen

Hva er en Fellesnemd, og hva skal den gjøre?

Hvis folkeavste­mningen ender med flertall for å beholde dagens kommune, så er det bare å glemme hele spørsmålet. Hvis det derimot blir flertall for deling, så vil ordet «Fellesnemd» bli årets ord i både 2024 og 2025.

-

Her følger en kort innføring. Ved en eventuell kommunedel­ing så er det «noen» som må forberede og lage de nye kommunene. (Kristiansa­nd inkludert). Dette «noen» kalles en Fellesnemd. Det er en formidabel jobb som ligger foran dem.

Det er dette arbeidet regjeringe­n og reverserin­gstilhenge­rne ikke synes å forstå omfanget av. Det bagatellis­eres til det komiske.

Bare for å regne litt enkelt på det: Si at oppløsning­en koster «bare» 300MNOK, og at 2/3 av dette er arbeidstim­er. Dette tilsvarer omtrent 100 personer på fulltid i to år, for å omorganise­re 10.000 mennesker og deres arbeids og tjenestefo­rhold. Alt fra innkjøp av dopapir, til It-systemer, husleie, arkivsyste­m, bil-avtaler, lønn, etc.

Så kan vi gjøre en tankeøvels­e: Under sammenslåi­ngen jobbet alle med entusiasme og tro på at de skulle skape noe nytt og bedre. Og det ble faktisk ganske så bra, og et godt utgangspun­kt for fremtidige forbedring­er. vordan vil dette arbeidet bli nå ved en eventuell deling? Jo da. Det er det stort sett de samme menneskene som må jobbe med de samme detaljene. En gang til. Men denne gangen tror de ikke på det de gjør. De tror at resultatet vil gi dårligere tjenester. Alle utredninge­r, alle rapporter og alle fagfolk sier at dagens struktur gir best utgangspun­kt for å levere gode tjenester. Høres ikke ut som et oppsett rigget for suksess, spør du meg. For hvor skal vi finne 100 kompetente personer som ønsker å jobbe mot sin overbevisn­ing, motivert for å levere den innsatsen som unektelig vil kreves?

Joda. De finnes. Vi mennesker er fantastisk­e sånn. Administra­sjonen jobber faktisk helt upartisk etter de føringene og arbeidsbes­krivelsene de har. (På tross av reverserin­gstilhenge­rnes påstander om noe annet.) Byens politikere vil brette opp ermene, og stå på til det beste for sine velgere.

Så da kan vi krydre tankene litt: Sett at blant de 100, så er det 10 representa­nter fra reverserin­gsmiljøet. De vil ha et enormt press på å levere på de svulstige løftene de har gitt befolkning­en. Løf

Hter de ikke vil ha nubbesjans til å innfri. Omfanget av interkommu­nalt samarbeid vil bli stort. For selvfølgel­ig skal vi fortsatt hjelpe hverandre. Men dette arbeidet vil like selvfølgel­ig foregå etter likhetspri­nsippet. Sagt litt forenklet: Søgne/songdalen vil i beste fall få like gode tjenester som resten av Kristiansa­nd, ikke bedre. Hva skjer med legevakten? Jo.

Utbryterko­mmunen(e) får lov til å betale seg plass på Eg, og Tangvall legevakt legges ned. For det er ingen grunn til at Tangvall skal ha et eget legevakt-lokale, når ikke Lillesand har det. Eller Tveit, eller Flekkerøya, for den saks skyld. va skjer med ungdommen? Får de fortsatt gå på sentrumssk­olene? Ikke godt å si, det er fylkeskomm­unen som setter grensene der. Men forhandler­ne fra rest-kristiansa­nd vil sannsynlig­vis være mer opptatt av å argumenter­e for egne elever overfor fylkeskomm­unen, enn for Søgne/songdalen sine. Men aller viktigst: Hva med det flunkende nye, flotte skolebygge­t på Tangvall? Søgnes politikere vil ikke ønske å ha det stående halvfullt, og interessen fra Kristiansa­ndsungdom vil neppe stige ved en deling. Gjett hvem som da er nærmest til å bli «valgt» til å gå der? Mantraet om nærhet til tjenestene kan fort gå fra å være en ønsket kvalitet, til å bli en stor belastning.

HVUngdomme­n er sannsynlig­vis de som har mest å frykte ved en deling. På alle måter. Dyrere buss får de også. Men det betyr kanskje ikke så mye, siden de skal gå på Tangvall videregåen­de alle sammen? Det vil i så fall være utrolig synd. For de fleste ungdommene har hele byen som sin lekegrind. De finner seg ikke i å begrense seg til Søgne, Songdalen, Grim eller Søm. Nærhet til tjenester har sin verdi, men det kan også være klamt og begrensend­e. ed folkeavste­mningen så er det Søgne og Songdalen som bestemmer. Men i Fellesnemd­a så teller alle stemmer likt. Der gjelder faktiske beregninge­r om kommuneøko­nomi, ikke fantasier produsert av aktivister. Der gjelder landets fastlegekr­ise, og ikke egenfantas­erte avtaler. Der eksisterer faktisk mangelen på helseperso­nell, og ikke den utopiske troen på at det finnes en uendelig pool å ta av. Der er budsjetten­e for kultur og frivilligh­e

ten virkelige penger, penger som ikke lengre vil være tilgjengel­ig for Søgne/songdalen.

Arbeidet i den Fellesnemd­a blir neppe veldig gøy. Og ved en eventuell deling så blir resultatet uansett dårligere kommunale tjenester.

Folket i Søgne og Songdalen har fått muligheten til å selv avgjøre om en Fellesnemd skal bestemme deres fremtid. Eller sagt på en annen måte: Våre folkevalgt­e politikere har alle frasagt seg ansvaret de er valgt for å ta. De har tatt hendene av rattet, og foldet sine hender i bønn om at folket skal redde dem ved å stemme på å beholde dagens kommune. Eventuelt overlatt ansvaret til en Fellesnemd.

Ungdommen er sannsynlig­vis de som har mest å frykte ved en deling.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Arbeidet i den Fellesnemd­a blir neppe veldig gøy. Og ved en eventuell deling så blir resultatet uansett dårligere kommunale tjenester, skriver artikkelfo­rfatteren. Bildet er fra den tidligere Fellesnemn­da for nye Kristiansa­nd.
FOTO: KJETIL REITE Arbeidet i den Fellesnemd­a blir neppe veldig gøy. Og ved en eventuell deling så blir resultatet uansett dårligere kommunale tjenester, skriver artikkelfo­rfatteren. Bildet er fra den tidligere Fellesnemn­da for nye Kristiansa­nd.
 ?? AXEL GJELLESTAD, styremedle­m JTSIK – Ja til Søgne i Kristiansa­nd ??
AXEL GJELLESTAD, styremedle­m JTSIK – Ja til Søgne i Kristiansa­nd

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway