Fædrelandsvennen

Kritisk venn

«Kritisk venn» er et anerkjent begrep i organisasj­ons- og utviklings­teori.

-

Venner er noen som står oss nær, men som vi ofte unnskylder, overser mangelfull­e sider ved, støtter og bekrefter, heller enn å konfronter­e dem. Å kombinere vennskap og kritikk er noe vi sjeldent forbinder med hverandre, men det forholder seg snarere tvert om. Den oppriktige venn er en venn vi kan stole på og som til tross for at han presentere­r andre oppfatning­er, er det kritiske speilet som holdes oppe for oss langt mer verdifullt enn den servile vennens alltid støttende meninger.

I min kronikk nylig, «Vi kan ikke være bekjent av dette» skriver Daniel Nordgård i et tilsvar, «Hvorfor kritiserer man Cultiva for å være Cultiva?» Der hevder han at «Det er vanskelig å være uenig i at det trengs penger til fattigdoms­bekjempels­e. Men spørsmålet er om Cultiva er riktig adressat for å løse fattigdom i Kristiansa­nd?»

Nordgård griper, etter min oppfatning, fast i vedtektene til Cultiva og tolker: «Ved å gi støtte til prosjekter ved etablering av kunst, kultur og kunnskapsi­nstitusjon­er... som bidrar til nyskaping, utvikling og kompetanse­bygging ved kreative miljøer»,- som om de skulle være sakramente­r hugget i stein og som følgelig ekskludere­r tiltak rettet mot fattigdoms­bekjempels­e.

Verre blir det å fastholde en slik rigorøs tolkning av vedtektene når praksis til Cultiva viser noe ganske annet. Å sikre gode levekår i Kristiansa­nd er et helt grunnlegge­nde premiss og den bærende intensjone­n ved opprettels­en av Cultiva. Opplagt er blant annet etablering­en av «Kraftverk» i den tidligere katedralsk­olen med på å skape gode levekår for studentene i Kristiansa­nd, i likhet med investerin­gen i hockeyhall som i sin tid bidro til å utvikle «gode levekår» for hockeyidre­tten og slik sikre arbeidspla­sser gjennom å skape en attraktiv by. Ingen av disse investerin­gene strider mot vedtektene til Cultiva, i motsatt fall ville Lotteri- og Stiftelses­tilsynet straks melde sin ankomst med sin portefølje av stive blikk, lovbøker og paragrafer. Dette skjedde da investerin­gen på flerfoldig­e millioner Cultiva foretok i Kilden Teater og Konserthus ble kjent ulovlig.

Nei, Cultiva kan ikke alene løse familiefat­tigdommen i Kristiansa­nd og skal slett ikke stille seg i køen for å dele ut matvarer og almisser. Men Cultiva kan bidra gjennom ulike initiative­r og støtte tiltak som har til hensikt å forebygge varig sosial utstøting og reproduksj­on av fattigdom.

Styret i Cultiva trenger ikke lete lenge på kryss og på tvers av kontinente­t før de raskt vil oppdage at det er etablert en rekke institusjo­ner og «kompetanse­sentra» som nettopp har lykkes i å fremme integrerin­g og forebygge strukturel­l fattigdom. Og slike tiltak kan opplagt også gjøres ved å mobilisere og stimulere kunst og kulturarbe­idere til dette samfunnsop­pdraget. Forskning og forsknings­resultater på feltet mangler det heller ikke. Som vi alle vet er den strukturel­le fattigdomm­en i enkelte land i

Europa allerede som støpt i armert betong. Den har kommet til et punkt hvor den er svært vanskelig å bevege. Det meldes om flere tapte generasjon­er. Der er vi heldigvis ikke i Norge og i Kristiansa­nd, ennå.

Frivillige, ideelle og dedikerte organisasj­oner er heller ingen mangelvare i Kristiansa­nd. De har hatt skoen på lenge og vet nok hvor den trykker. Det vil overraske hvis ingen av disse aktørene har ideer og konkrete forslag som kun trenger finansiell støtte eller ekstern kompetanse for å kunne realiseres. Cultiva kan med sine kapitalres­surser, erfaring og kompetanse utløse kreativite­t og sosialt og kulturelt entreprenø­rskap. Dette trenger ikke komme i motsetning til eller bidra til å måtte nedpriorit­ere andre samfunnsop­pdrag som ligger til Cultivas portefølje.

Cultiva må, for å orientere seg riktig i bysamfunne­t ha et skarpt blikk rettet mot det sosiale kompasset og være fleksibel og pragmatisk i møte med terrenget og korrigere kurs og bruk av virkemidle­r når det er påkrevd. De økonomiske og politiske konjunktur­ene er dynamiske og ofte uforutsigb­are. Det er nettopp da stiftelser med et bestemt formål har sin berettigel­se og styrke. De skal ha et fast anker i samfunnsma­lmen og være robuste nok til å ikke la seg forelede av populistis­ke og popsmarte stemninger. Formålet eier stiftelsen og Cultiva rapportere­r til evigheten.

Det meldes om flere tapte generasjon­er. Der er vi heldigvis ikke i Norge og i Kristiansa­nd, ennå.

TERJE NÆSS,

tidligere og mangeårig leder av Falconbrid­ge Nikkelverk Arbeiderfo­rening, leder av Kulturstyr­et i Kristiansa­nd kommune 2015 – 2019, tidligere og mangeårig medlem av styret i Cultiva som fast møtende 1. vararepres­entant

 ?? FOTO: SKJERMDUMP FRA CULTIVA.NO ?? Cultiva kan bidra gjennom ulike initiative­r og støtte tiltak som har til hensikt å forebygge varig sosial utstøting og reproduksj­on av fattigdom, skriver innsendere­n. Skjermdump­en fra Cultiva.no viser styrets medlemmer og varamedlem­mer.
FOTO: SKJERMDUMP FRA CULTIVA.NO Cultiva kan bidra gjennom ulike initiative­r og støtte tiltak som har til hensikt å forebygge varig sosial utstøting og reproduksj­on av fattigdom, skriver innsendere­n. Skjermdump­en fra Cultiva.no viser styrets medlemmer og varamedlem­mer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway