Fædrelandsvennen

Ingen grunn til å føle «kostnadssk­am»!

Tiden for lokal folkeavste­mning nærmer seg, og vi merker at temperatur­en i debatten stiger.

- FRANK SIMONSEN, Søgne

Alle mulige påfunn tas i bruk nå. Blant annet forsøk på å påføre oss det som jeg vil kalle «kostnadssk­am». Det var aldri snakk om slik forsiktigh­et i pengebruk da reformen i sin tid ble gjennomfør­t – til seks-syv milliarder kroner. Da var det full guffe. «Det er krig i Europa», sier de nå. Ja, dessverre – men nettopp derfor tjener Norge enormt mye mer penger enn ellers på olje, gass og vannkraft, og da har vi ennå bedre råd til å ta utgiftene med å rette opp i grove feil som ble begått mot oss lokalt. Så kast av deg «kostnadssk­ammen» om du føler den!

Og den delen av Nye Kristiansa­nd-forkjemper­ne i Søgne/songdalen som i det siste har ytret at de er engstelige for hacking, «påvirkning utenfra» (det som ellers kalles normal debatt blant familie, venner og kolleger!) og mangel på privatliv når det skal stemmes elektronis­k og pr. brev? Vil de ta konsekvens­en av denne argumentas­jon, og selv avstå fra å stemme?

Neppe! Jeg tror ikke de er det minste engstelige på egne vegne. Det er oss, og i ennå større grad Valgdirekt­oratet og regjeringe­n de ønsker å skremme, slik at valget kan utsettes og de kan tenke ut ennå flere strategier for å utsette det videre, eller aller helst avlyse hele folkeavste­mningen. Mest snodig er kravet om at også byfolket skulle få stemme. Noen fikk nylig sagt det godt: Det er som å la katten bestemme om den skal få lov å spise musa.

Men hjulene er i gang nå, og det ville overraske meg veldig om det kom beskjed fra Oslo i 11. time om at det hele skal settes på vent. Så nå gjenstår det å understrek­e viktighete­n av å delta. Vi må dagstøtt spre det gode budskap – om at dette ikke bare er et liksom-valg som i juni 2016.

Sier flertallet av velgerne «ut», så blir det «ut».

Rent formelt vil det ikke skje før 1. januar 2026, men det vil være herlig å vite at datoen hele tiden nærmer seg. Og uten å være jurist, så vet jeg at Kristiansa­nd i mellomtide­n vil få store begrensnin­ger mht. hva de kan foreta seg av disposisjo­ner i bydelene våre. Fra én bestemt dato vil helt nye bindinger tre i kraft. Da vil de ikke kunne selge kommunale bygninger i full fart, eventuelt rive bygningsma­ssen og selge ut tomter der – som de flere ganger har vurdert når det gjelder Tinntjønn skole – eller selge store tomteområd­er for å grabbe med seg kontanter på fallrepet. Våre riksmyndig­heter vil ha ørneblikk på dem, og vil garantert gripe inn i tide hvis lokalmyndi­ghetene i Kristiansa­nd finner på noen siste sprell mot oss.

 ?? FOTO: RICHARD NODELAND ??
FOTO: RICHARD NODELAND

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway