Fædrelandsvennen

Tragedien Gaza og Hamas

I 2005 trakk Israel seg ut av Gaza. Alle israelske bosettere i Gaza ble mot sin vilje tvangsflyt­tet til Israel.

- JOHN VISTE, Kristiansa­nd

Det skyldtes det store konfliktni­vået som lenge hadde pågått. Organisasj­onen PLO og Fatah med president Mahmoud Abbas som leder hadde moderert seg noe i sitt forhold til Israel. Men Hamas og Islamsk Jihad som står sterkt i Gaza, vil ikke anerkjenne Israels rett til egen stat. Det var hovedårsak­en til at Hamas ble dannet.

Flere milits grupper var dannet, og det var mange konflikter og voldelige sammenstøt blant interne gruppering­er. Men ved valget i 2006 fikk Hamas flest stemmer. Hamas og Fatah dannet da en regjering sammen, men det varte ikke lenge før det ble alvorlige konflikter igjen dem i mellom. Og allerede i 2007 tok Hamas makten alene etter en blodig kamp mot Fatah.

Og siden har det ikke vært valg. Nå vet vi hva Hamas gjorde den 7. oktober da hundrevis, ja kanskje tusener av Hamas- og Jihad-krigere tok seg inn i Israel og massakrert­e 1.200 sivile uskyldige israelere - kvinner og menn, gamle besteforel­dre, ungdommer og barn og babyer. For det første er det utfattelig at mennesker kan gjøre slikt. Og at de tok over 200 sivile personer - deriblant både kvinner og menn, gamle og unge og barn og babyer som gisler - er så brutalt at det er nesten utenkelig. Men det sier jo ganske mye om de mennesker som gjør dette.

Men det er like ufattelig at et samfunn kan velge en "terrororga­nisasjon" til å styre landet sitt. Da må jo velgerne selv ta en stor del av skylden for den tragedien de nå er i. Men samtidig vitner det også om stor misnøye med situasjone­n de lever i med blokade og begrenset frihet.

Men Gaza er ikke okkupert - i ordets rette betydning - av Israel, slik mediene skriver.det sier seg vel nesten selv at dersom Israel hadde okkupert landet hadde det ikke vært mulig for Hamas å sende tusenvis av raketter mot Israel. Dessverre er det slik at Hamas straks etter de fikk selvstyre var mer opptatt av å forsøke å drepe israelere med raketter enn å styre sitt eget land. Det er jo slik at islams religion/ideologi ikke anerkjenne­r jødenes rett til å leve. Både organisasj­onene Hamas og Hizbollah og landene Iran med flere har som mål å utslette Israel. De hevder at hele området "fra elven til havet" tilhører palestiner­ne. Når vi ser på det som skjedde 7. okt. er det lettere å forstå Israels sorg og sinne, og at de derfor slår veldig hardt tilbake nå og vil utrydde Hamas.

Men jeg tror det er et feilgrep. Du klarer ikke å utrydde en ideologi/religion. Titusener av de unge i Gaza og andre muslimske land er oppdradd til å hate jødene. Og i Iran blir tusenvis av barn indoktrine­rt med at jøder ikke har livets rett. Har ikke sett mye i mediene om at dette er apartheid - Hvorfor?

Men nå ser det ut til at de fleste mediene har glemt det som Hamas gjorde 7.okt. Nå vises stadig lemlestede og døde barn i nesten hver eneste nyhetssend­ing. Verdenssam­funnet har støttet Hamas med milliarder av dollar over lang tid, men hva hjelper det når hatet mot Israel er så stort at det overskygge­r alt annet. De unge jihadisten­e tror de gjør en velgjernin­g når de dreper jøder. De er opplært til det - og blir belønnet for å drepe.

Hadde Hamas akseptert Israel som egen stat, kunne Gaza vært en blomstrend­e stat og et av verdens beste land å bo i. Nå er Gaza snart bare en ruinhaug med ufattelige menneskeli­ge lidelser.

For en tragedie. Jeg synes faktisk synd på Hamas-krigerne som er indoktrine­rt med et slikt hat mot andre.

 ?? FOTO: IBRAHEEM ABU MUSTAFA / REUTERS ??
FOTO: IBRAHEEM ABU MUSTAFA / REUTERS

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway