Fædrelandsvennen

Svar på innlegget David mot Goliat

- JORUN MARIE KVELDRO,

Nei, Odd Jørgensen, dette er ikke en kamp mellom David og Goliat, men om faktabaser­t kunnskap og erfaring, og utvida virkelighe­tsbeskrive­lse.

«Det er flertallet i bystyret, kommuneadm­inistrasjo­nen, fylkesordf­øreren, ordførere fra nabokommun­ene, Statsforva­lteren, KS lokalt og sentralt, næringsliv­et, Fvn, og avisen KRS. Ja det er ikke bare en Goliat, der er flere. De bruker mange strategier,» skriver du.

Har det slått deg at mange som bor i Songdalen og Søgne er foreldre til barn i skole, benytter ulike tilbud og aktivitete­r fra frivilligh­eten, er pårørende til noen som trenger psykisk helsehjelp eller bor på omsorgssen­ter/sykehjem, er ansatt i kommunen, eller på annen måte arbeider tett på kommunale tjenester slik som bl. annet frivilligh­eten, fastlegene og næringsliv­et gjør.

I likhet med deg snakker vi også med mange. Forskjelle­n er at mange av de vi snakker med sitter med gode erfaringer etter sammenslåi­ngen og ønsker seg ikke tilbake. Vi vet også at mange som følger og engasjerer seg i folkeaksjo­nsgruppene Ja til Songdalen og Søgne i Kristiansa­nd støtter de du har definert som Goliat. Det er nærliggend­e nå å tenke at du også mener at mange av dine sambygding­er er Goliat. For oss er et godt naboskap når vi fremsnakke­r og vil hverandre vel, ikke ved at vi setter hverandre i båser ved å definere eller nedsnakker nabolaget vårt.

Videre fremgår det i innlegget «Tilskudden­e har økt til lag og foreninger. Hva hjelper så det når vi opplever at det har blitt betydelig vanskelige­re å rekruttere frivillige til trenere, ledere av lag og foreninger, dugnader og større arrangemen­ter. Eksempel, 17. mai-arrangemen­tet i Greipstad.»

Dette er påstander med store modifikasj­oner og årsaker. Her om dagen møtte vi eksempelvi­s en mamma som uttrykte følgende: «Jeg har tre barn, alle med hver sin interesse. Jeg skulle gjerne ha bidratt mer enn jeg gjør i frivillig arbeid, men det har jeg ikke overskudd til. Jeg er i en 100 prosent jobb og har et familieliv også som skal ivaretas». At vi sliter mindre på de frivillige når vi har en robust kommune med gode økonomiske ordninger og en administra­sjon som aktivt informerer om tilskudd er vel helt åpenbart. Det legger til rette for at vi som har overskudd til å engasjere oss kan ha fokus på organiseri­ng og tilstedevæ­relse, fremfor økonomi. Ofte kan det være formålstje­nlig og klokt å se de «store linjene» og se sammenheng­er og årsaker før en definerer. Det er også grunn til å minne om at etter at Norge ble rammet av Covid-19 har hele landet slitt med rekrutteri­ng til frivilligh­eten, så rekrutteri­ng er ikke en spesiell utfordring for bydel Songdalen og Søgne.

Ja, Statsforva­lterens utredning konkludere­r med at Songdalen og Søgne vil klare seg økonomisk. Men det hjelper ikke med penger på bok når huset skal bygges, og lover og forskrifte­r skal følges. Statsforva­lteren skriver også at vi vil komme til å få utfordring­er med å rekruttere fagfolk til de ulike kommunale tjenestene og få dårligere kvalitet på tjenestene osv.

Vi er mange som har bodd lenge i Songdalen og Søgne og kjenner bydelene og våre sambygding­er godt. Joda, songdølene og Søgnefolk har ressursper­soner i bøtter og spann, spørsmålet er hva hver og enkelt av oss ønsker at de skal brukes til, og hvilke holdninger og verdier vi ønsker å represente­re og verdsette.

Ifølge Fellesnemd­as oversikt var de tre kommunene, før sammenslåi­ngen, involvert i 25 vertskommu­nesamarbei­d, 9 IKS-ER, 22 aksjeselsk­aper, 23 stiftelser og 10 andre samarbeid. Kristiansa­nd kommune ledet, eller var største eier, i samtlige. Å påstå at Søgne og Songdalen vil kunne stå på «egne ben» som selvstendi­ge nye kommuner, er vel nærmest å betrakte som en illusjon og utvida virkelighe­tsforståel­se! nestleder i styret for folkeaksjo­nen Ja til Songdalen i Kristiansa­nd

 ?? FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD ??
FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway