Fædrelandsvennen

De neste par månedene kan bli de tøffeste E i Vipers-historien.

Vipers-budsjettet for 2024 blir flere millioner lavere enn tidligere. I perioden fram mot sommeren handler alt om å sikre driften av klubben.

- KRISTIANSA­ND TEKST: HENRIK GILL henrik.gill@fvn.no BENEDICTE LØYLAND , daglig leder i Vipers

– Det vil jo få noen konsekvens­er for driften, fordi vi får mindre penger å rutte med. Vi kommer til å bruke mindre penger på sport, men vi håper at dette ikke vil gå på bekostning av ambisjonsn­ivået. Vårt mål er å være et godt Champions League-lag neste sesong. Så er vi selvfølgel­ig nødt til å kvalifiser­e oss gjennom spill her hjemme i Norge først.

Det sier daglig leder i Vipers, Benedicte Løyland, til Fædrelands­vennen.

Klubben er i ferd med å lande et budsjett for 2024 og neste sesong, som skal vedtas på et styremøte i løpet av januar. I 2023 hadde Vipers et budsjett på rundt 35 millioner kroner, men i 2024 skal det kuttes flere millioner.

– Vi jobber med en reduksjon på ca. fem millioner lavere enn i 2023, men jeg kan ikke oppgi et konkret beløp ennå, sier Viperslede­ren.

Men selv om flere av konkurrent­ene i Champions League allerede har større økonomiske midler enn Vipers, som kutter i eget budsjett, vil de fortsette å ta opp kampen med de aller beste i Europa.

– Vi håper det. Men det sier seg selv at det vil bli enda tøffere med mindre penger. Det Vipers har gjort de siste sesongene er jo naturstrid­ig i seg selv. Vi konkurrere­r mot lag i Europa som kan tillate seg å bruke langt mer penger enn vi har budsjett til. Lag der mye finansieri­ng kommer fra det offentlige. Men vi har stor tro på prosjektet vårt.

– DEN TØFFESTE KAMPEN

Løyland er klar på at Vipers ser positivt på 2024/25-sesongen, til tross for at de får mindre penger å bruke.

– Når vi lager et budsjett for et år, er det jo to halve sesonger inni der. Det er en vanskelig balansegan­g. I det nye budsjettet har vi tilpasset inntektene og utgiftene for neste sesong, sier Løyland, som beskriver det situasjone­n i det første halvåret av 2024 som alvorlig:

– Mange av reisene våre er satt, terminlist­a er satt og man har de spillerne man har. Situasjone­n Vipers står i nå fram til juni er den tøffeste på lang tid. De neste par månedene kan bli den tøffeste kampen i Vipers-historien, sier hun.

– Vil dere klare å oppretthol­de likviditet­en fram til sommeren?

– Vi jobber hardt for å sikre en løsning. Merkostnad­ene som vi fikk i 2023 tærer på likviditet­en. Sammen med et presset sponsormar­ked, så er det klart at vi er preget av situasjone­n, sier Løyland.

– Vi har så langt betalt lønn på avtalt dag, og vi har betalt alle regninger. Vårt største problem er at utgiftene kommer før inntektene, legger hun til.

Nylig skrev Fædrelands­vennen at «iskongen» Paal Hennig-olsen ønsker å få til et spleiselag mellom gamle og nye sponsorer, kommunen og Cultiva. Løyland bekrefter at Vipers er i en dialog med de ulike aktørene, uten at det er noe konkret å melde allerede nå.

Uten å komme med et konkret beløp bekrefter også Løyland at Vipers gikk i underskudd i fjor, noe de varslet allerede i november. I bakhånd har Vipers en egenkapita­l på rundt 1,5 millioner kroner.

– Det er mye som taler for at vi får negativ egenkapita­l, og det gir nye utfordring­er i forhold til rapporteri­ngen til håndballfo­rbundet, sier Løyland.

TAR GREP MED EURO-LØNNINGER

For å spare penger kommer Vipers til å ta grep med spillerløn­ninger. Som Fædrelands­vennen skrev i desember har Vipers en nettolønn-ordning, der spillere utenfra Norden får utbetalt lønn som beregnes ut fra avtalt sum i euro.

– I 2023 har vi hatt tap på fordringer på grunn av konkurser blant sponsorer. Dette håper vi å unngå i 2024. I tillegg prøver vi å sikre oss mot valutatap ved å inngå alle spillerkon­trakter i NOK. Dessuten håper vi at merkostnad­ene ved spill i Champions League ikke vil fortsette å stige, sier Løyland.

– Vi har gått systematis­k gjennom reiseplane­n for å se om det er noe vi kan gjøre billigere og smartere. Vi er allerede nå i dialog med Norsk Topphåndba­ll angående terminlist­a for neste sesong, hvor vi håper å unngå situasjone­r som vi har denne uka, legger den daglige lederen til.

Hun viser til at Vipers spiller borte mot Fana i Bergen onsdag, før de reiser videre til Frankrike før søndagens bortekamp mot Metz.

– Det blir flere ekstra reisedøgn, hvor kostnadene er store, sier Løyland.

VARSLER ENDRINGER I SPILLERSTA­LLEN

Denne sesongen har Vipers 21 spillere i stallen, inkludert utlånte Martine Kårigstad Andersen (Fana). På spørsmål om trenerstab­en eller spillersta­llen vil mer

ke noen endringer som følger av kuttet, svarer Løyland:

– Trenerstab­en er allerede en mindre enn i 22/23-sesongen, så

den er allerede på et minimum. Det kan hende at spillersta­llen vil se noe annerledes ut.

Av de 21 spillerne i troppen går

åtte av dem ut av kontrakt. Deriblant den svenske profilen Jamina Roberts, lokale Karine Emilie Dahlum og franske Océane Sercien-ugolin. Det er allerede kjent at sistnevnte ikke spiller i Vipers neste sesong, mens ingenting er avklart med de syv andre spillerne.

Til tross for kutt i budsjettet planlegger Vipers for et slagkrafti­g lag også neste sesong. Fædrelands­vennen har tidligere skrevet at både den norske landslagsk­eeperen Silje Solberg-østhassel og svenske Nina Koppang er på vei til Vipers.

Kjerstin Boge Solås er under opptrening med Vipers og signerer trolig for klubben på en avtale ut denne sesongen om hun blir skadefri.

Vi jobber med en reduksjon på ca. fem millioner lavere enn i 2023, men jeg kan ikke oppgi et konkret beløp ennå.

 ?? FOTO: LENA LISLEVAND ?? Spillere utenfra Norden får utbetalt lønn som beregnes ut fra avtalt sum i euro. Deriblant russiske Anna Vyakhireva (t.v. med ryggen til) og tsjekkiske Jana Knedlikova.
FOTO: LENA LISLEVAND Spillere utenfra Norden får utbetalt lønn som beregnes ut fra avtalt sum i euro. Deriblant russiske Anna Vyakhireva (t.v. med ryggen til) og tsjekkiske Jana Knedlikova.
 ?? FOTO: ÅGE HARALD DRANGSHOLT ?? Benedicte Løyland er daglig leder i Vipers, og sier at klubben har valgt å kutte i budsjettet på grunn av økonomiske utfordring­er.
FOTO: ÅGE HARALD DRANGSHOLT Benedicte Løyland er daglig leder i Vipers, og sier at klubben har valgt å kutte i budsjettet på grunn av økonomiske utfordring­er.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway