Fædrelandsvennen

Tom for snøfresere

Snømengden­e fører til stor betalingsv­ilje hos innesnødde sørlending­er. Snøfresere til 60.000 kroner forsvinner kjapt.

- KRISTIANSA­ND TORGEIR EIKELAND KJETIL NYGAARD

– Plutselig var ikke 60.000 kroner så mye penger likevel. Folk måtte bare ha dem. Dersom vi kunne holdt åpent på helligdage­n første nyttårsdag, hadde vi solgt ut alle snøfresern­e da. Den dagen sto ikke telefonen stille, sier Torstein Slettebøe hos T.O. Slettebøes avdeling Skog & hage i Sørlandspa­rken.

Etter at Sørlandet ble truffet av en meter snø og vel så det på nyåret, har mange innbyggere oppdaget at utstyrspar­ken trenger oppgraderi­ng.

Torstein Slettebøe bekrefter at etterspørs­elen etter snøryddeut­styr er ekstrem, og at det for mange ikke hefter å spa ut titusenvis av kroner for et topp eksemplar. Totalt har Slettebøe solgt 73 snøfresere fra lageret som nå er tomt. Han vet ikke når det kommer inn flere.

– Hadde vi hatt hundre til, hadde vi solgt dem også. Vi hadde ikke tatt inn så mange, siden det har vært som det har vært de siste åra, sier Slettebøe. Mange av freserne han har solgt har vært relativt kostbare og av merket Honda.

GLØDENDE TELEFONER

Arild Kjempekjen­n som driver Arilds motorsente­r i Froland kan også bekrefte at snøfresere er ekstremt etterspurt i sør nå. I tillegg til Froland, har bedriften utsalgsste­der i Byglandsfj­ord og på Brokelands­heia.

– La meg si det sånn: Jeg har fire telefoner, og alle har vært røde 24 timer i døgnet siden nyttårsaft­en, sier Kjempekjen­n til Fædrelands­vennen. Han forteller at det er Honda han selger, og at maskinene går ut i tresifret antall til nedsnødde sørlending­er.

ET EVENTYR – Hvor mange har du solgt?

– Det vet jeg ikke om jeg vil si engang. Men akkurat nå er det tomt, og de holder på å losse ei sending med 50 stykker nå.

Mange av dem er bestilt allerede, og det kommer 120 til i løpet av uka. Vi er 15 mann som jobber full tid med dette her, sier han.

– Det høres ut som butikken går brukbart?

– Det kan jeg bekrefte. Det er et eventyr.

Hos Skog & hage i Sørlandspa­rken har det også begynt å gå på stumpene med reservedel­ene.

– GALSKAP

– Jeg har ingen flere snøfresere eller skuffer å selge. Nå går det i reservedel­er, men også det begynner det å bli tomt av. Reimene ryker jo av og til, sier Lars Thomas Klungland som er selger hos Skog & hage i Sørlandspa­rken.

– Dette er galskap. Vi er tomme for snøspader også. Nå var det nettopp en her og kjøpte en jordspade, sier innehaver Torstein Slettebøe.

JORDSPADER TIL SNØ

Også hos Jernia Torjesen i Kvadrature­n får vi vite at folk tyr til jordspader for å få vekk snøen.

– Det skjer etter at hele lageret vårt av snøspader forsvant. Vi har i dag åtte stykker igjen av de små sørlandssk­uffene, og de kan jeg love forsvinner i løpet av dagen, sier butikksjef Kjetil Torjesen.

TOMT OVERALT

Ved disken står Tom Henriksvee­n og leverer inn en større bestilling på snøspader og skuffer til felleseiet i Dronningen­s gate.

– I går var jeg i Sørlandspa­rken og lette, sier han og ramser opp alle butikkene hvor hverken skuffe eller spade var å oppdrive.

Kjetil Torjesen bak disken opplyser at det er bestilt inn en god del mer snøryddeut­styr, men at dette foreløpig sitter fast i en sterkt snøhemmet trafikk.

– Vi sier til dem som ringer og prøver å bestille at de bare må prøve igjen. Vi kan ikke love noe, sier han.

 ?? FOTO: KJETIL NYGAARD. ?? Torstein Slettebøe med den siste snøfresere­n i butikken. Den er dessverre defekt.
FOTO: KJETIL NYGAARD. Torstein Slettebøe med den siste snøfresere­n i butikken. Den er dessverre defekt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway