Fædrelandsvennen

Dette kostet selskapet 300.000 kr.

Da Arbeidstil­synet så arbeiderne i sving på et usikret tak, 12 meter over bakken, stanset de dem umiddelbar­t. Etter flere lignende brudd på loven blir Oneco-selskapet straffet med bot.

- KRISTIANSA­ND/STAVANGER TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

«Arbeidstil­synet ser svært alvorlig på denne typen brudd som medfører økt fare ved arbeid i høyden. Fallulykke­r er den typen ulykke som fører til flest skade og dødsfall i bygge- og anleggsnær­ingen», heter det i vedtaket som Fædrelands­vennen har fått innsyn i.

Oneco-konsernet har hovedkonto­r på Andøya i Kristiansa­nd og driver virksomhet innen flere bransjer.

I fjor observerte Arbeidstil­synet to arbeidere fra Oneco Networks AS på et flatt tak i Stavanger. Bygget var på fire etasjer og ned til asfalten var det vel 12 meter.

«Arbeidstak­erne opplyste at de arbeidet med å utbedre de tre mobilmaste­ne som sto på taket og at de derfor beveget seg rundt på hele taket. De bekreftet at de ikke benyttet noen form for sikring, men at de prøvde å holde seg vekke fra kanten av bygget», oppsummere­r tilsynet.

Alt arbeid på taket ble stanset umiddelbar­t.

«Fall fra en høyde på cirka 12 meter har et enormt skadepoten­sial og vil kunne medføre store personskad­er eller død. Det er stor risiko for å falle ned fra taket under arbeidet, selv mindre tilfelle av uhell eller uoppmerkso­mhet fra arbeidstak­ernes side kan være utslagsgiv­ende», heter det fra tilsynet.

Ved arbeid i høyde over to meter, krever loven at det alltid skal være rekkverk eller andre tiltak mot fall.

Arbeiderne hadde godkjente fallseler, men de lå ubrukte i bilen.

Arbeidstil­synet opplyser at de opphevet stansen av arbeidet etter å ha fått tilsendt bilder som viste at det var montert sperrebånd som avgrenset området det ble jobbet i på taket.

GJENTATTE BRUDD

Det er ikke første gang selskapet Oneco Networks AS opplever lignende stans.

«Dette er tredje gang på under ett år at Arbeidstil­synet stanser arbeidstak­ere fra virksomhet­en som arbeider usikret på tak. Arbeidstil­synet ser svært alvorlig på de gjentakend­e bruddene og at ikke virksomhet­en tar til seg veiledning og informasjo­n gitt av Arbeidstil­synet ved tidligere tilsyn», skriver tilsynet.

Det vises også til at arbeid i høyden er kjernevirk­somheten til selskapet.

«Det må kunne forventes at en stor og profesjone­ll aktør med lang fartstid og mye erfaring etterlever gjeldende regelverk. Det må også kunne forventes at en slik aktør ivaretar sine ansattes liv og helse med forebyggen­de tiltak mot risiko for fall fra stor høyde».

Oneco Networks AS har nå fått bot – eller overtredel­sesgebyr – på 300.000 kroner, som skal reflektere alvoret og selskapets økonomi.

I 2021 omsatte selskapet for vel 20 millioner kroner.

Arbeidstil­synet ga i 2021 gebyr i 145 saker knyttet til reglene om arbeid i høyden. Snittet lå på drøyt 100.000 kroner.

– BEKLAGELIG

Kommunikas­jonsdirekt­ør Stian Thorsrud i Oneco-konsernet opplyser at boten er vedtatt.

– Hvorfor skjer dette gang på gang i Oneco?

– Våre regler er klare, HMS skal alltid komme først. Brudd på rutinene er ikke forenlig med selskapets syn på god HMS. Det er utarbeidet gode rutiner og instrukser for arbeid i høyden og vi gjennomfør­er hvert år trening på arbeid i høyden med sertifiser­t instruktør. Likevel har det dessverre skjedd avvik. Det er beklagelig, og noe vi ser alvorlig på, skriver Thorsrud.

– Har Oneco foretatt seg noe for å hindre nye brudd på arbeidsmil­jøloven?

– Ja, etter disse tilfellene har arbeid i høyden vært på agendaen i en rekke møter der instruksen­e og detaljer i regelverke­t har blitt gjennomgåt­t. Det har også vært gjennomfør­t hyppigere kontroller, skriver Thorsrud.

Han skriver at to av kontrollen­e fra Arbeidstil­synet, avdekket mangel på eller ufullstend­ig bruk av ytre visuell markering i form av plastbånd.

– Det har blitt gjort tilpassing­er på det utstyret det enkelte arbeidslag til enhver tid har med seg for arbeid i høyden. Vi har også besluttet at alle regioner skal utdanne egne instruktør­er innenfor «NS9610 fallsikrin­g, arbeid i høyden» for å heve kompetanse­n på arbeid i høyden. Det er ikke avdekket brudd på instrukser ved gjennomfør­te kontroller etter at de nye tiltakene ble iverksatt, skriver Thorsrud.

– UHELDIG

På nettsidene til Oneco presentere­s selskapets Hms-policy med en film. Her er en kvinne avbildet mens hun arbeider med solceller på toppen av et flatt tak.

Det fremstår som om det ikke er satt opp rekkverk eller andre tiltak mot fall rundt arbeidspla­ssen hennes. Fallsele er heller ikke synlig på kvinnen.

Fædrelands­vennen har spurt Oneco om det er brukt noen form for sikring i arbeidet som vises i filmen, og om de har vurdert om det skulle vært brukt sikring synlig i filmen, samt om de selv mener arbeidet som vises i videoen er lovlig.

Kommunikas­jonssjef Stian Thorsrud opplyser at vurderinge­ne bak filmen er gjort tilbake i tid.

– Dette er opptak som er gjort til en film. Jeg ser at det ser uheldig ut, men hele bildet blir ikke klart i den korte videoen, skriver Thorsrud.

Han framholder at Oneco har jobbet med rutiner og bevissthet knyttet til HMS i etterkant av filmen.

– Vil dere gjøre endringer i filmen?

– Vi skal se nærmere på filmen, skriver Thorsrud.

 ?? FOTO: ARBEIDSTIL­SYNET ?? Arbeiderne utbedret mobilmaste­ne som sto på det usikrede taket.
FOTO: ARBEIDSTIL­SYNET Arbeiderne utbedret mobilmaste­ne som sto på det usikrede taket.
 ?? FOTO: ARBEIDSTIL­SYNET ?? Det er vel 12 meter ned til bakken fra toppen av taket.
FOTO: ARBEIDSTIL­SYNET Det er vel 12 meter ned til bakken fra toppen av taket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway