Fædrelandsvennen

Dramatisk lederstrid i INP

Industri- og næringspar­tiet har hatt en oppsiktsve­kkende raskt vekst. Men møter nå samme problemer som flere andre, nystartede partier.

-

På få år har Industri- og næringspar­tiet fått hele 14.000 medlemmer. Samtidig har partiet klatret oppover på målingene. Nå ligger det stort sett i overkant av sperregren­sen på fire prosent.

Ved kommuneval­get i høst stemte tre prosent av velgerne på INP. Det høres kanskje ikke så mye ut, men for et parti som ble startet så sent som i 2020, er det imponerend­e. Særlig langs kysten på Vestlandet gjorde partiet svært gode valg i mange kommuner.

Det nye partiet har klart å finne en nisje i et svært trangt partilands­kap. Med fokus på næringsliv, arbeidspla­sser og strømprise­r, ser INP ut til å ta velgere som ellers hadde funnet veien til Ap, Sp eller Frp.

Men nå slår idyllen sprekker. Flere lokallagsl­edere jobber for å sparke Owe Ingemann Waltherzøe som partileder. Han har bygget opp partiet, men han har også vært kjent for å ha en kontroller­ende lederstil.

Waltherzøe­s ønske om kontroll er på en måte forståelig. Den største frykten for en leder for et nystartet parti er fraksjoner­ing.

Ulempen med stor makt i sentralled­det er faren for frustrasjo­n ute i partiet. Det ser nå ut til å være i ferd med å skje i Industri- og næringspar­tiet.

«Saken har vel blitt diskutert over det ganske land, og de aller fleste er nok enige om at lederstile­n Owe har, ikke passer for et politisk parti som INP». Det skriver leder Svein Stensrud i Moss INP i en epost som gikk ut til fylkeslede­re og lokallagsl­edere i partiet og som Klassekamp­en har fått tilgang til.

Også helt på toppen av partiet ser det ut til å være dårlig stemning. Overfor Klassekamp­en vil ikke generalsek­retær Ole Martin Martinsen si om han har tillit til partileder­en. Waltherzøe omtaler på sin side Martinsen som «den 77 år gamle generalsek­retæren». Partileder­en selv har for øvrig tatt ferie fram til 1. mars.

INP har oppnådd store resultater på kort tid. Men den største trusselen mot videre vekst ser ikke ut til å komme fra andre partier. Akkurat nå er INP sin egen verste fiende.

Betjent hverdager fra kl. 08.00 til 15.00 E-post: 03811@fvn.no Resepsjone­n er åpen hverdager fra kl.10.00 til 14.00

❞ Akkurat nå er INP sin egen verste fiende.

Postboks 369 4664 Kristiansa­nd

Besøksadre­sse: Rådhusgata 14a 2. etasje

 ?? FOTO: NTB ?? Owe Ingemann Waltherzøe drømmer om en plass på Stortinget. Men nå vil krefter i INP kaste ham som leder.
FOTO: NTB Owe Ingemann Waltherzøe drømmer om en plass på Stortinget. Men nå vil krefter i INP kaste ham som leder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway