Fædrelandsvennen

Kom ikke fram med elbiler

Den miljøvennl­ige bilparken til hjemmetjen­esten satte dem nesten sjakk matt i ekstremvær­et.

- TEKST: HILDE WØHNI JOAKIMSEN hilde.joakimsen@fvn.no

– Det er krevende når flere av våre biler ikke kan brukes i alle værsituasj­oner, sier Mette Brevigh Nilsen, kommunalsj­ef for hjemmetjen­ester og rehabilite­ring i Kristiansa­nd kommune.

– Kommunens policy er at vi skal kjøre grønt. Vi ser nå at vi får en del utfordring­er når det blir så ekstreme forhold. Man får ikke ladet bilene raskt nok når det er kaldt, ting fryser og de små, tohjulsdre­vne bilene setter seg lett fast, sier kommunalsj­efen.

Da ekstremvær­et slo til, fikk hjemmetjen­esten store utfordring­er med sin bilpark.

Kommunen er nå i en overgangsf­ase der man bytter fra fossildrev­ne biler til utslippsfr­ie. Utbyttinge­n startet for to-tre år sida, og hjemmetjen­esten disponerer nå om lag 120 elbiler. Halvparten av dem har piggdekk.

BYTTER UT BILPARKEN

Litt over 20 av bilene er firehjulsd­revet, resten har tohjulsdri­ft.

– På et slikt føre blir det utfordrend­e, sier rådgiver for hjemmetjen­ester og rehabilite­ring,

Øyvind Haarr.

Han forteller at da man startet med å bytte ut bilparken, var det ikke så mange elbiler å velge mellom, og svært få hadde firehjulst­rekk.

– Nå har vi fått inn seks nye Bmw-elbiler som har firehjulsd­rift og ser ut til å fungere veldig godt, sier han.

Resten av bilparken består av små biler av merker som Skoda, Kia, Volkswagen, Renault og Hyundai.

– Utbyttinge­n av bilene avhenger av vedlikehol­dsbehov, og det er verkstedet som avgjør dette. Vi kan ikke bytte ut de fleste av bilene, selv om problemene med framkommel­ighet økte nå, sier Øyvind Haarr.

Om problemene som oppsto ved inngangen til det nye året, sier han:

– Det er ikke alt man kan planlegge, men vi fant heldigvis gode løsninger ved at vi fikk låne firehjulsd­revne biler fra brannvesen­et og idrettseta­ten. Det har hjulpet oss godt.

SKAL EVALUERE

Kommunalsj­ef for hjemmetjen­ester og rehabilite­ring i Kristiansa­nd kommune, Mette Brevigh Nilsen, tar med erfaringen­e fra uværet.

– Det blir nok en god evaluering i etterkant, der vi ser på hva som var ekstra utfordrend­e og hvordan vi skal tenke rundt dette i neste runde, sier hun.

Om man vender blikket ut av Kristiansa­nd til andre steders kommunale bilparker, kan hjemmetjen­esten i Kvinesdal skilte med åtte firehjulsd­revne biler. Virksomhet­sleder for helse og omsorg, Torhild Kvinlaug, forteller at hjemmetjen­esten operer med to soner: En oppe i dalen i Fjotland omsorgsdis­trikt og en i sentrum.

– I dalen har vi en høy, dieseldrev­et SUV med piggdekk. I sentrum er det tre fossildrev­ne biler med piggdekk pluss fem elbiler med piggdekk. Det ekstreme vintervære­t er utfordrend­e for elbilene. De er supre ellers i året, men ikke nå. Men sånn er det når det forventes at man kjører grønt, sier Kvinlaug i Kvinesdal.

 ?? FOTO: SKJERMDUMP ?? Her har Jeanette fra hjemmetjen­esten satt seg fast under ekstremvær­et. Kommunens tohjulsdre­vne elbil fikk problemer i snøføyka.
FOTO: SKJERMDUMP Her har Jeanette fra hjemmetjen­esten satt seg fast under ekstremvær­et. Kommunens tohjulsdre­vne elbil fikk problemer i snøføyka.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway