Fædrelandsvennen

Innesnødde ansatte må bruke feriedager

- MARGRETHE SAGA

De ansatte ved Sørlandet sykehus blir trukket i avspaserin­g eller feriedager dersom de ikke kommer seg på jobb i snøværet.

Skoler og barnehager holdt stengt, og befolkning­en ble anbefalt å la bilen stå. I tillegg ble nær samtlige busser i Kristiansa­nd onsdag innstilt på grunn av været.

Dette gjør at mange har hatt og har problemer med å komme seg til arbeidspla­ssen.

Ved Sørlandet sykehus fikk de ansatte beskjed om at de må bruke avspaserin­g eller feriedager dersom de ikke kommer seg på jobb på grunn av været.

MÅ AVTALE AVSPASERIN­G

Kommunikas­jonsdirekt­ør Signy Svendsen ved SSHF bekrefter til Fædrelands­vennen at de ansatte må avtale bruk av avspaserin­g eller feriedager med sin nærmeste leder.

Hun viser videre til organisasj­onsdirektø­r Nina Føreland.

– I prinsippet er det den enkeltes ansvar å komme seg på jobb. Men det er ekstremvær, og da må arbeidsgiv­er og arbeidstak­er finne gode løsninger sammen. Føreland fortsetter:

– Vi følger prinsippet vi hadde under pandemien, nemlig at det ikke gir rett til fri med lønn men at man kan bruke avspaserin­g. Men dersom det er sånn at en ansatt kommer to timer for sent fordi bussen var forsinket, så trekkes ikke vedkommend­e i lønn.

I en post på sykehusets intranett skriver ledelsen følgende:

«Hvis ansatte ved SSHF ikke kommer seg på jobb på grunn av været vil det legges til rette for bruk av avspaserin­g, evt bruk av feriedag. Det er viktig at arbeidstak­er og arbeidsgiv­er snakker sammen og blir enige om løsninger som kan fungere for begge parter».

FÅR HA BARNA PÅ SFO

Når det gjelder ansatte som har barn i småskoleal­der, sier Føreland at de fleste har tilbud om SFO.

– Mange av våre medarbeide­re har samfunnskr­itiske roller, og får derfor tilbud om SFO for barn mellom 1. og 4. klasse. Dersom det skulle være sånn at dette tilbudet forsvinner vil man kunne søke om omsorgsdag­er for barn under 12 år.

Hun sier hun ikke har fått direkte reaksjoner på avgjørelse­n.

– Vi vet at det er enkelte som ikke klarer å komme seg på jobb, men jeg har ikke hørt at dette har blitt problemati­sert foreløpig. Våre ansatte strekker seg imponerend­e langt, og flere har blant annet overnattet for å sikre at de kan komme på dagvakt.

KOMMUNEN SNUDDE

Fædrelands­vennen kjenner til at det tidlig onsdag var flere ansatte i Kristiansa­nd kommune som fikk samme beskjed som ved sykehuset, og ble bedt om ta ut avspaserin­g eller feriedag dersom de ikke kom seg på jobb på grunn av været. Onsdag ettermidda­g har imidlertid kommuneled­elsen snudd.

– Først ble gjeldende tariffbest­emmelser lagt til grunn, men nå har kriseledel­sen blitt koblet på og vi har tatt en avgjørelse om at ingen trekkes i lønn dersom de ikke kommer seg på jobb som følge av været, sier organisasj­onsdirektø­r Kjell Kristianse­n.

Han fortsetter:

– Nå legger vi til grunn at dette er en veldig spesiell situasjon, at det er et voldsomt ekstremvær og at de ansatte har strukket seg veldig langt.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Snørydding ved sykehuset i Kristiansa­nd onsdag formiddag.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Snørydding ved sykehuset i Kristiansa­nd onsdag formiddag.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Organisasj­onsdirektø­r Nina Føreland.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Organisasj­onsdirektø­r Nina Føreland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway