Fædrelandsvennen

– Ravn er Ravn. Det er bare bakbeina som ikke virker.

-

Vi innser at Ravn aldri kommer til å gå igjen, men vi angrer ikke på noe. Vi er så glade vi har gjort det vi har gjort. Det er verdt hver ei krone. Ravn er Ravn. Det er bare bakbeina som ikke virker. Han er verdens beste hund og venn, og han er fremdeles verdens tøffeste hund på tur.

Matmor Henriette Johnsen smiler varmt mot hunden Ravn som leker ute. Han er fortsatt lam i bakbeina, men kommer seg rundt ved hjelp av rullestole­n sin.

For anledninge­n med ski på. Familien, som består av mamma Henriette, pappa Daniel Olaisen og barna Aurora (19), Ylva (23) og lillebror Ulv (1) som tok imot Fædrelands­vennen hjemme på Slettheia i Kristiansa­nd.

LEKEN HUND

Ravn elsker snø, og løper rundt mens de andre heier og leker. Lillebror Ulv hviner av fryd, mens Ravn hopper etter snøballer og ruller seg i nysnøen

Ylva og Aurora var hjemme på juleferie og koste seg med Ravn, som er en blanding av collie, lapphund og rottweiler. De synes det er flott å se lekenheten og livsgleden hans.

– Det er godt at vi har ham fortsatt. Ravn har det fint i rullestole­n sin, og han leker som han alltid har gjort. Han tror selv at han er vanlig, ofte vil han hoppe opp i sofaen eller gå ned trappetrin­nene på terrassen, sier de to.

12. november fylte Ravn ni år, og dagen ble feiret med gaver og kebabkjøtt.

Det kunne vært annerledes, for det var ingen en selvfølge at han feiret nok en bursdag.

Familien kunne valgt å avlive ham, etter hendelsen 20. mai 2022, da han plutselig falt om under lek.

Men de valgte å satse alt på å få familiehun­den på beina igjen.

Ravn hadde fått en smell i ryggen som viste seg å være ryggmargsi­nfarkt (FCE). Han fikk en lammelse i bakre del, og skaden han fikk var av det alvorlige slaget. På en skala fra 0 til 5, var ryggmargsi­nfarktet til Ravn på skadenivå 5.

Det fantes ikke behandling for en slik skade i Norge, så etter å ha opprettet en Spleis for Ravns behandling, valgte familien å sende Ravn til Hospital Veterinári­o da Arrábida i Portugal.

FIKK MYE HJELP

I november i fjor, et halvt år og 250.000 kroner etter ulykka, kom Ravn hjem til Vågsbygd igjen. Da hadde han vært fire måneder i Portugal på klinikken som spesialise­rer seg på ryggskaden han fikk.

Det kom inn 100.000 kroner til sammen på Spleis for å dekke undersøkel­ser, opptrening og behandling. De resterende 150.000 kronene betalte familien selv, av egen lomme.

I tillegg har familien betalt mange tusen kroner for behandling og opptrening i Kristiansa­nd. Men nå er det slutt.

– Vi har ikke økonomi til dette lenger, og vi har innfunnet oss med at Ravn ikke kommer til å gå igjen. Han er lam, og han vil forbli det. Han kunne nok blitt bedre med trening og fysioterap­i, men det koster for mye – både av penger og krefter.

Begge døtrene bor nå i Oslo, og hverdagen blir derfor krevende for Henriette og Daniel.

– Vi to ble alene med en baby og en lam hund. Hverdagen gikk ikke opp, sier de.

Man må være to for å kjøre ham på behandling­er, fordi Ravn må ligge i fanget. Det var anbefalt behandling­er to-tre ganger i uka, men det fikk ikke paret til å gjennomfør­e.

I starten satset de på behandling en gang i uka, så ble det en gang i måneden. Men det kostet i overkant av 2000 kroner hver gang.

– Det gikk rett og slett ikke i lengden, sier Henriette, og forteller at de ikke lenger ønsker å be om penger fra folk.

– Vi har ingen Spleis lenger, men Ravn har en Vipps, som noen fortsatt gir litt til. Det er fantastisk at så mange har støttet ham, og at noen fortsatt vil det, sier hun.

På Tiktok har han 97.100 følgere og på Facebook er det over 1700 personer som holder seg oppdaterte på Ravns vei tilbake på beina.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway