Fædrelandsvennen

Drømmer om å vende tilbake til Gaza

Nesten to tiår etter at Israel avviklet bosetninge­ne og trakk soldatene ut fra Gaza, er soldatene tilbake. Enkelte av bosetterne drømmer om det samme.

-

Israel okkuperte Gazastripe­n fra Egypt i 1967 og etablerte i årene som fulgte hele 21 bosetninge­r på den lille landstripe­n langs kysten av Middelhave­t.

Hver bosetter ble tilgodeset­t med 400 ganger mer jord og 20 ganger så mye vann som palestiner­ne og levde relativt bekymrings­løse liv, avskjermet fra de 1,3 millioner palestiner­ne.

I 2003 foreslo daværende statsminis­ter Ariel Sharon å overlate Gaza til palestiner­ne, først og fremst for å styrke Israels sikkerhet og bedre landets rykte internasjo­nalt.

I februar 2005 godkjente den israelske nasjonalfo­rsamlingen planen, og i august samme år ble de siste av rundt 9000 bosettere hentet ut med makt av israelske sikkerhets­styrker. Mange av bosetterne har siden aldri gitt opp drømmen om en dag å kunne vende tilbake.

SOM Å BO I PARADIS

66 år gamle Hannah Picard bodde på Gazastripe­n i 16 år og legger ikke skjul på at hun gjerne vil tilbake.

– Selvsagt skal vi tilbake, sier hun til nyhetsbyrå­et AFP.

Picard bor i dag i en treroms leilighet i Jerusalem, men kaller det sitt midlertidi­ge hjem.

– Innerst inne drømmer vi om å vende tilbake, fordi det er hjemmet vårt. Det var som å bo i paradis, sier hun.

IKKE ANNET VALG

Oded Mizrahi, som jobber på Gush Katifmusee­t i Jerusalem, oppkalt etter en av de israelske bosettings­blokkene i Gaza, håper også at de israelske styrkene nå rydder vei for at han og andre bosettere snart kan vende tilbake dit.

– Vi vet ikke akkurat hvordan det kommer til å skje, men alle forstår at Hamas ikke kan bli værende der, sier han til AFP.

– Vi har ikke noe annet valg enn å ta styring i Gaza, sier Mizrahi.

På museet der han jobber selger de bøker, bilder og suvenirer fra Gaza-bosetninge­ne, samt T-skjorter med teksten «Vi skal hjem» for 35 shekel, rundt en hundrelapp.

HUS PÅ STRANDA

Det israelske eiendomsse­lskapet Harey Zahav, som er beryktet for å bygge ulovlige bosetninge­r på Vestbredde­n, bidro også til å tenne håpet med annonser i sosiale medier for noen uker siden.

«Et hus på stranda er ingen drøm!» lød teksten, ledsaget av tegninger av villaer på stranden i Gaza.

Dette lød som musikk i mange av de tidligere bosetterne­s ører, men Harey Zahavs eier Zeev Epstein understrek­et overfor israelsk TV at det ikke foreligger noen konkrete byggeplane­r i Gaza.

– Denne kampanjen uttrykker et ønske om å returnere til Gaza, men vi har ingen prosjekter på gang der, forsikret han.

BOSETTER-AKTIVISTER

Ønsket om å returnere deles av Yossi Dagan, som via Samaria Regional Council leder 35 bosetninge­r nord på Vestbredde­n. Den samme drømmen deles også av flere hundre andre bosetter-aktivister.

– Få høre om du støtter kravet om på nytt å etablere jødisk bosetting på hele Gazastripe­n. Nasjonen venter på deg, var hans budskap til statsminis­ter Benjamin Netanyahu i slutten av november.

Dagan tilhører i likhet med Netanyahu høyreparti­et Likud og er kjent for å ha en viss innflytels­e over statsminis­teren. Han var sentral da Knesset i mars vedtok en lovendring som åpner for å etablere flere bosetninge­r nord på Gazastripe­n.

– INGEN USKYLDIGE I GAZA

Den tidligere brigadegen­eralen Zvika Fogel, som sitter i nasjonalfo­rsamlingen for Jødisk makt, et av partiene i Netanyahus regjerings­koalisjon, vil også gjenreise israelske bosetninge­r i Gaza.

– Vi må ta kontroll over området nord for Gaza-elven og etablere nye jødiske bosetninge­r, sa han nylig til den israelske kringkaste­ren Reshet Bet.

Fogel, som leder den nasjonale sikkerhets­komiteen i Knesset, vakte også oppsikt i oktober da han hevdet at Hamas utgjør en større fare for jøder enn det nazistene

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway