Fædrelandsvennen

Gazastripe­n

-

● 360 kvadratkil­ometer stort område, litt større enn Hamar kommune.

● Rundt 2,3 millioner palestinsk­e innbyggere, nesten halvparten er barn. Største by er Gaza by med cirka 600.000 innbyggere.

● Grenser til Israel, Egypt og Middelhave­t. Okkupert av Israel i 1967.

● Israel etablerte 21 bosetninge­r der, men disse ble evakuert da israelske styrker trakk seg ut av enklaven i 2005.

● Israel innførte en streng blokade av Gaza etter at Hamas-beveglsen vant valget i de palestinsk­e områdene i 2006.

● FN anser fortsatt området for å være okkupert.

● Styres av Hamas, som 7. oktober gikk til angrep mot det sørlige Israel og drepte i underkant av 1200 mennesker.

● Israel gikk til krig og har siden drept minst 21.600 palestiner­e og lagt store områder av Gazastripe­n i grus.

● Over 1,9 millioner palestiner­e i Gaza lever nå ifølge FN på flukt fra sine hjem. gjorde, at det «ikke fins noen uskyldige i Gaza», og at alle palestiner­e der derfor må regnes som legitime mål.

Oppsikt vakte han også da han noen måneder tidligere oppmuntret bosettere til å «brenne ned» den palestinsk­e byen Hawara siden den israelske hæren i hans øyne ikke gjorde det som måtte gjøres.

OMSTRIDT NOTAT

Et lekket notat fra det israelske etterretni­ngsdeparte­mentet, datert 13. oktober, skapte også en flom av spekulasjo­ner om hvilke planer Israel har for Gaza.

Departemen­tet ledes av Netanyahus partikolle­ga Gila Gamliel, og det ti sider lange notatet tar til orde for å fordrive Gazas 2,3 millioner innbyggere til Sinai- ørkenen i Egypt.

Over 1,9 millioner palestiner­e i Gaza er alt drevet sørover på landstripe­n, og mange av dem har nå søkt tilflukt i Rafah-området på grensa. Egypt nekter å akseptere en slik plan, og omverdenen har gjort det klart at det vil være å anse som etnisk rensing dersom Israel gjør alvor av dette. Lengre nærvær

Netanyahu selv har verken tatt åpent tatt til orde for å tømme Gaza for palestiner­e eller for å etablere nye bosetninge­r der, men det har finansmini­ster Betzalel Smotrich.

– For å være trygge må vi kontroller­e territorie­t, og for å ha kontroll militært over lengre tid må vi ha en sivil tilstedevæ­relse, sa den ultranasjo­nalistiske ministeren på fjorårets siste dag.

– Hvis vi handler strategisk riktig, og det bare er 100.000 eller 200.000 arabere igjen i Gaza, ikke 2 millioner, vil hele oppfatning­en om krigen være annerledes, sa han.

Dette klinger ikke godt i Washington, som insisterer på at Gazastripe­n tilhører palestiner­ne.

– Etter vår mening er det verken fornuftig av Israel, eller til det beste for Israel, å reokkupere Gaza i lengre tid, sa president Joe Bidens nasjonale sikkerhets­rådgiver Jake Sullivan da han besøkte Israel i desember.

– Kontrollen over Gaza, administra­sjon i Gaza og sikkerhete­n i Gaza må overføres til palestiner­ne, sa han.

 ?? FOTO: GIL COHENMAGEN, AFP / NTB ?? Hannah Picard (66) bodde på Gazastripe­n i 16 år. Hun legger ikke skjul på at hun gjerne vil tilbake.
FOTO: GIL COHENMAGEN, AFP / NTB Hannah Picard (66) bodde på Gazastripe­n i 16 år. Hun legger ikke skjul på at hun gjerne vil tilbake.
 ?? FOTO: MOHAMMED HAJJAR, AP / NTB Kilde: NTB ?? Palestiner­e lever i ødeleggels­ene i Gaza by etter måneder med israelske angrep.
FOTO: MOHAMMED HAJJAR, AP / NTB Kilde: NTB Palestiner­e lever i ødeleggels­ene i Gaza by etter måneder med israelske angrep.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway