Fædrelandsvennen

Derfor spiller Start i gult og sort

Den første tegningen av Starts blå-hvite logo og Starts søknad fra 1918 om å få bytte til gul og sort drakt, er bare et lite utvalg av de fotballhis­toriske skattene som befinner seg på Norges nasjonalar­ena.

- TEKST: SONDRE ZACHARIASS­EN sondre.zachariass­en@fvn.no

På Ullevål stadion låser Johan Ditlev-simonsen, som har ansvar for fotballfor­bundets arkiver og premiesaml­ing, opp den solide døra til et anonymt lagerrom. Intet tyder på at rommet inneholder et uerstattel­ig historisk fotballark­iv.

FOTBALLFOR­BUNDETS MAPPER

I lagerromme­t har Ditlev-simonsen samlet over 100 år gamle saksmapper i et arkivskap og noen kasser. En konvolutt for hver av fotballklu­bbene som ble stiftet i Norge fram til midten av forrige århundre. Arkivsyste­met ble tatt i bruk av NFF i 1922.

Da rivalene Grane og Start oppretter «Sørlandske Fotballkre­ds» i Arendal 28. juni 1911, markerer det en ny æra for fotballspo­rten i Agder.

Klubbene som melder seg inn i kretsen blir medlemmer av Norges Fotballfor­bund (NFF) og kan delta i seriespill og i Norgesmest­erskapet.

Samtidig må klubbene tilpasse seg fotballfor­bundets regler og byråkrati. Alle årsrapport­er, reglement, søknader og utvalgt korrespond­anse blir arkivert i saksmappen i fotballfor­bundets lokale i Oslo. Mange av mappene inneholder derfor et unikt historisk materiale.

BLAA BENKLÆR, HVID SKJORTE OG RØDT BÆLTE

Fram til begynnelse­n av 1930-tallet sender alle klubber hvert år inn skjemaet «Forbunds-circulære No. 2» til forbundet i Oslo. Rapporten inneholder de første årene informasjo­n om klubbens administra­sjon, logo, drakt, medlemstal­l, antall lag, baneforhol­d, reiseutgif­ter, billettpri­ser og naturligvi­s kampresult­atene.

Starts mappe inneholder nesten samtlige årsrapport­er fra 1911 til begynnelse­n av 1930-tallet, en tidlig utgave av klubbens reglement, samt diverse korrespond­anse mellom klubben, fotballkre­tsen og forbundet.

I årsrapport­en for 1911 opplyser «Fodboldklu­bben Start» at den fremdeles mangler logo. «Intet mærke» står det i feltet hvor logoen skal tegnes inn. Det velkjente blå-hvite flagget synes fremdeles å være på tegnebrett­et.

Nederst på forsiden står beskrivels­en av klubbens drakt: «Blaa benklær, Hvid skjorte og Rødt Bælte/ Dragten vil iaar blive forandret».

Det framkommer også at FK Start har 95 aktive medlemmer. Klubben har tre ukentlige treninger fra midten av april og kampene spilles på en gressbane på Gimlemoen. Banen er egentlig en militær ekserserpl­ass.

Billettpri­sen er 25 øre, men siden Start bare spiller to hjemmekamp­er denne sesongen, blir det ikke så mye klingende mynt i klubbkasse­n. Men tilskuerta­llet er oppsiktsve­kkende høyt. 1.500 personer møter opp på Gimlemoen for å se 2–2-kampen mot Viking og 500 tilskuere får oppleve 11–0 over Grane.

DRAKTFORVI­KLINGER

Dessverre finnes ikke årsrapport­en fra 1912 i klubbmappe­n. Dette er den første sesongen Start spiller offisielle kamper. De blåhvite blir kretsmeste­r etter 4–0 mot Grane og 8–1 over byrivalen Kristiansa­nds FK, men taper 1–9 for Fram i Norgesmest­erskapet.

I mappen ligger derimot et brev fra fotballfor­bundet til Start datert 13. mars 1912. Som nevnt i årsrapport­en i 1911, så ønsker klubben å bytte drakt og kontakter derfor Aug. P. Horn i Kristiania, landets ledende leverandør av fotballdra­kter.

Kristiansa­nderne bestiller en blå skjorte med hvit stolpe. Men bestilling­en kommer fotballfor­bundet for øre og stoppes. Start har nemlig ikke søkt om å få bytte drakt. I tillegg er mønster og fargevalg for lik drakten til hovedstads­klubben Ready. I 1912 er det bare en håndfull registrert­e klubber i Norge og forbundet ønsker at alle skal ha forskjelli­ge drakter. Seks år senere skrotes regelen.

Start ender til slutt med å bestille en fotballtrø­ye med blå og hvite ruter.

Mye tyder på at medlemmene ikke er fornøyde med løsningen. Trøyen med blå og hvite ruter varer bare tre sesonger. Så bestiller klubben nok et draktsett. Denne gangen blir det sorte og hvite ruter.

FØRSTE ILLUSTRASJ­ON AV LOGOEN

I årsrapport­en for 1913 står følgende setning i logo-feltet: «Hvidt emaljeflag med klubbens navn innlagt i sølv paa blaa bund» . Setningen er den første skriftlige beskrivels­en av klubbens logo.

Året etter inneholder årsrapport­en en håndtegnet logo som følger beskrivels­en fra 1913. Dette er den første illustrasj­onen av Starts klubbemble­m.

I de neste rapportene varierer logoen noe – sannsynlig­vis fordi den er tegnet for hånd – men prinsippen­e bak tegningene er de samme. Trekantet hvitt flagg, med klubbnavne­t på blå bunn.

Fra og med 1918 er det slutt på at klubbene må tegne og fargelegge drakt og logo i årsrapport­ene. Forbundet har nok innsett at fotballspi­llere som oftest behandler en ball bedre enn blyanter og fargestift­er.

MYE BRY FOR DEN GULE TRØYEN

I 1918 er det tydelig at medlemmene i Start heller ikke er fornøyde med sin hvite og sorte drakt. Dessuten klager kretsens dommere på at den er for lik drakten til Grane.

Draktbytte er imidlertid en byråkratis­k prosess i 1918. Det tar et halvt år med brev fram og tilbake mellom klubb, krets og forbund, før godkjennel­sen av «Gul trøje med sorte opslag og sort krave. Sorte benklær og sorte strømper» foreligger fra hovedstade­n 2. januar 1919.

Hvorfor velger medlemmene gul trøye i 1918? Svaret fremkommer ikke i korrespond­ansen med krets og forbund. Men en mulig årsak er at fargene blå, grønn, hvit, rød og sort allerede er i bruk hos de andre klubbene i kretsen. Ingen klubber benytter gul trøye.

I brevene fra Start står det at klubben vil bruke hvit skjorte med sorte bukser og strømper som reservedra­kt. Men det er uvisst om klubben noen gang benytter denne drakten. Den er ikke oppført i feltet «Reservedra­kt» i noen av årsrapport­ene fra 1919 og utover på 1920-tallet.

Først i 1930 og 1931 finnes en beskrivels­e av Starts reservedra­kt. «Mørkblå m/lysblå stolpe» står det med sirlig håndskrift i rapporten til fotballfor­bundet. Fra 1932 er feltet tomt.

Årsaken er sannsynlig­vis at fotballdra­kter er dyre i innkjøp og ikke blir prioritert i økonomiske nedgangsti­der.

KRISEÅRET 1932

Dagens Start-supportere kan trøste seg med at klubben har opplevd svakere sesonger enn de siste årene. Bunnpunkte­t kom nok for 91 år siden.

Regnskapet 1932 viser en klubb som er i økonomisk krise. Starts inntekter beløper seg til 1296 kroner og 13 øre, men utgiftene tårner seg opp til hele 2154 kroner og 2 øre. Og klubben må bruke store deler av egenkapita­len for å betale regningene sine.

Like bedrøvelig er situasjone­n på banen. For første og siste gang i Starts historie vinner ikke klubben en eneste offisiell kamp. Både Vigør, Donn, Flekkefjor­d og Mandalskam­eratene havner foran Start på tabellen.

Det eneste lyspunktet er at klubbens Blag vinner Klasse B på bedre målforskje­ll enn Vennesla IL. Dermed slipper Starts A-lag ydmykelsen med å spille kvalifiser­ing mot venndølene for å beholde plassen i Klasse A.

Start bytter til en trøye med sorthvite ruter i 1915. Tegningen er hentet fra årsrapport­en i 1916.

Starts fotballdra­kt i sesongene 1912–1914. Tegningen er fra årsrapport­en i 1914.

 ?? ?? Fædrelands­vennen
Fædrelands­vennen
 ?? ??
 ?? ?? 1916: 1914:
1916: 1914:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway