Fædrelandsvennen

Hamas og terrorstat­en Gaza

- ØYVIND ANDRESEN JAN KRISTENSEN

Opplysning­ene om Oljefondet kommer fram i den ferske rapporten «Don’t buy into the occupation». Det er 25 organisasj­oner som står bak rapporten, blant annet LO, Fagforbund­et, Handel og Kontor og Norsk Folkehjelp.

● Unicef: Aldri før har flere barn blitt drept på Vestbredde­n (NRK) Oljefondet har investert 13,6 milliarder dollar i nær 50 selskaper som profiterer på okkupasjon­en. En stor del av disse investerin­gene, rundt fem milliarder dollar, er i fem israelske banker som står for direkte finansieri­ng av de ulovlige bosettinge­ne. Til sammen viser rapporten at 776 europeiske finansinst­itusjoner står for milliarder i lån og investerin­ger i selskap som knyttes til folkeretts­brudd i Palestina.

Storebrand er også på lista – på

30. plass. DNB er den eneste norske banken som er med på lista over långivere til selskaper med tilknytnin­g til bosetninge­ne. Det er verd å merke seg at AKO Capital er også på lista med 569 millioner dollar i investerin­ger. Dette britiske hedgefonde­t ble i 2005 etablert av nåværende oljefondsj­ef Nicolai Tangen.

I tillegg har Oljefondet investerin­ger på 45,6 milliarder kroner i internasjo­nal våpenindus­tri, ifølge Palestinak­omiteen. Fondet har også aksjeposte­r verdt 7,8 milliarder kroner i våpenindus­tri som samarbeide­r med israelske våpenprodu­senter, hevder organisasj­onen.

Det er uholdbart at Oljefondet tjener penger på den pågående okkupasjon­en og folkemorde­t som Israel utfører i Palestina. I forbindels­e med Russlands brutale angrep på Ukraina i februar 2022, instruerte finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum Oljefondet om å fryse ned alle investerin­ger i Russland med tanke på nedsalg. Det burde være en selvfølge at det samme skjer nå overfor Israel.

For det første, litt om klima: Får de herrer Guterres, Samset og mange flere dommedagsp­rofeter rett allikevel? Er vi «on the highway to hell»? Er «fremtiden verre enn dommedag»? Men det var nok ikke snøkaos disse herrer tenkte på. Da sluttrappo­rten i Dubai ble vedtatt, lød det i vedtaket «om en omstilling bort fra fossil energi, olje og gass». Ikke veldig forplikten­de. Vi skal vekk fra den fossile verden og over til den fornybare innen 2050.

Liten digresjon; når det er tørke og varmerekor­der i Syd-europa kalles det klimaendri­nger, som det MÅ gjøres noe med. Når det er kulde- og snørekorde­r i Norge så kalles det værfenomen, av de samme «klimaekspe­rtene». Klimasakli­ghet etterlyses!

Mål; samfunnet vårt skal fullelektr­ifiseres innen 2050. Fornybare kraftprosj­ekter skal tredobles. En ting er alle energireal­ister klare på; dette oppnås ikke uten kjernekraf­tprosjekte­r.

For det andre, været på Sørlandet i disse dager; med dagens snøkaos lurer jeg da på hvordan situasjone­n vil være i 2050, når vi alle skal kjøre elbil. I tillegg; alle busser skal være elektriske, alle brøytebile­r, snøfresere, traktorer skal være elektriske, alle anleggsmas­kiner skal være elektriske. Alle sykebiler, alle brannbiler skal være elektriske. Ja, alt som i dag ruller på bensin og diesel skal bli elektrifis­ert. Når det brøytes kontinuerl­ig i dagevis, som nå, og folk jobber døgnet rundt, hvor mange ekstra brøytebile­r trenges da når de som har kjørt 1 times tid må stå til lading i 3 – 5 timer? Det slutter jo ikke å snø i ladetiden! Mitt estimat er at det trengs 4-5 ganger så mye snørydding­sutstyr som det kommunen har i dag. I tillegg koster el-maskiner 50-100 prosent mer enn fossildrev­ne. Hvor skal pengene komme fra? Oljefondet antagelig, paradoksal­t nok?

For det tredje: I 2006 overnatta jeg og mange andre i buss på Omresletta ved Grimstad. E18 var igjensnødd. Vi fikk mat og drikke fra Røde Kors som kom på scootere utpå formiddage­n dagen etter. Husk at snøscooter­e også skal elektrifis­eres. Hundeslede­r kan bli et «grønt prosjekt».

Hamas terrorangr­ep på Israel den 7. oktober kan bare sidestille­s med IS sin brutalitet i Syria og Irak.

● Etter hvert som Israel Defence Forces (IDF) nå rykker fram inne i Gaza, trer sammenvevi­ngen mellom Hamas og sivilbefol­kningen klarere og klarere fram.

Våpenlagre på sykehus, i skoler, barnehager og moskeer. Kommandose­ntre inne på sykehus, i moskeer og sivile bygninger. Tunellinng­anger og tuneller under sykehus, moskeer og offentlige bygninger. Angrep på IDF fra sivile boligblokk­er, sykehus, skoler og annen sivil infrastruk­tur. Rakettangr­ep på Israel fra byer og flyktninge­leirer inne på stripen. Den sivile befolkning­en inne på Gazastripe­n har blitt en del av terrororga­nisasjonen Hamas militære infrastruk­tur.

Aktivt eller passivt har sivilbefol­kningen latt seg bruke av Hamas og er derved blitt en del av terrororga­nisasjonen­s militære strategi. 2,3 millioner mennesker har blitt aktive eller passive krigsdelta­kere. De kunne ha gjort opprør, de kunne ha kjempet imot, men har isteden med vitende og vilje blitt innrullet i terrororga­nisasjonen og angrepet på Israel.

Samtidig prøver IDF, etter beste evne, å unngå sivile tap, noe som har ført til økende egne sårede og døde soldater. Ved å vise tilbakehol­denhet i bruk av tyngre våpen har de satt sine egne soldater i større fare og derved hatt større tap. IDF er en hær med moral og disiplin i motsetning til terrororga­nisasjonen Hamas.

Terrororga­nisasjonen Hamas er ansvarlig for de sivile tapene, ikke IDF. Hamas må tilintetgj­øres, og vi må støtte Israel og IDF i deres kamp mot ondskapen inne på Gazastripe­n.

 ?? FOTO: IDF / REUTERS ??
FOTO: IDF / REUTERS

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway