Fædrelandsvennen

Sørlandsk krise

- GLENN SELAND, bystyremed­lem Rødt HALVOR FJERMEROS, faglig leder i Kristiansa­nd Rødt BJØRN FREDHEIM ØYVIND HOEM, psykiatris­k sykepleier GUNNAR VERSLAND

Etter å ha mant til tålmodighe­t på noen områder i samfunnet der ting tar tid, så kom dette:

Men så er det områder der det siste vi trenger er mer tålmodighe­t.

Mange unge skriver til meg og uttrykker bekymring for at det ikke gjøres nok for å ta vare på naturen og jorda vår. Unge er i ferd med å gi opp voksne som ikke tar kraftige nok grep, og ikke fort nok. Jeg deler de unges bekymring, og deres utålmodigh­et. Håpet er at de nye målene verdens ledere har satt må bli fulgt av handling.

Vi trenger nå alles utålmodigh­et før tiden renner ut for oss.

Dette kan jeg ikke uttrykke sterkt nok.

Under valgkampen i fjor hadde vi undertegne­de en langvarig polemikk mot Høyres toppkandid­ater til det nye bystyret om nødvendigh­eten av å stoppe Nye Veiers ønske om et deponi av steinmasse­r fra Ytre Ringvei. Det dreier seg om vanvittige tre millioner kubikkmete­r sprengstei­n som man ønsker å fylle igjen både Mjåvann og Øygardsvan­n med, dvs all uberørt natur som fortsatt fins nord for E39, mellom den nye motorveien og Mjåvann industriom­råde.

Da planene for E39 ble vedtatt i 2016, ble Øygardsvan­n bevart som et avbøtende tiltak. I skråningen­e der det er tømt masser, skulle det igjen bli natur. Fortsatt ligger vannet der med de opprinneli­ge skogsveier langs bredden, riktignok inneklemt, men likevel som en oase inne i en steinørken, som et bevart naturområd­e som vil ha stor rekreasjon­sverdi i nærheten av et av byens største areal for arbeidspla­sser. Hvis deponiplan­en blir gjennomfør­t, vil de nye steinmasse­ne fylle opp hele dalen rundt vannet til en høyde som svarer til de tidligere utfyllinge­ne på høydene vest for Mjåvann. Dette er altså stikk i strid med de opprinneli­ge planer for veiutbyggi­nga.

Til tross for de enorme naturinngr­ep som ny E39 har medført, ikke minst mellom Mjåvann industriom­råde og Bruliheia, så tviholder Høyre på at deponier i dette området må til for å fullføre «nødvendig infrastruk­tur».

Denne uka er regulering­splanen lagt ut på høring med frist 17. februar, og planetaten i kommunen inviterer til innspill og kritikk i et orienterin­gsmøte 31. januar. Vi merker oss at plan og bygningssj­ef i Kristiansa­nd kommune, Venke Moe, markerte motstand mot bruk av uberørt natur i det aktuelle området da by- og miljøutval­get hadde saken oppe for en måned siden. Nå gjelder det å presse Høyre i spissen for flere andre partier til å endre kurs. For kongen befaler at vi må lytte til de unge og ikke akseptere noen form for tålmodighe­t når det kommer til bevaring av naturen i et av byens viktigste markaområd­er.

Vi er ikke vant til at naturen herjer litt med oss. Kristiansa­nd og Posebyen er liksom blitt litt mildere og snillere – tenker jeg.

For det rare er at snøværet, i motsetning til pandemien, ser ut til å virke omvendt proporsjon­alt på sørlending­ens atferd.

Der vi under pandemien nærmest gjemte oss, og krysset gata når vi møtte naboen, stopper vi nå opp i snøføyka, smiler gjennom glipa i skjerfet, nikker og veksler minner fra snøvintere­n 54 med mennesker vi aldri har møtt. «Mye sne», sier en eldre kar, «Ja mye snø», sier jeg og smiler.

Vi dytter biler og skuffer litt for naboen som vi ellers kun er på nikk med. Vi hojer og vinker til hverandre over snøfonna på en måte sindige sørlending­er ellers aldri gjør.

Vi slår av en prat med en utskremt, arbeidsløs parkerings­vakt og ønsker ikke vedkommend­e dit pepper’n gror, men tvert imot håper vi hen snart er ferdig på jobb og kan komme seg inn i varmen.

Vi ønsker stakkaren en fortsatt god dag og lener oss skrått mot vinden og føyka idet en ny ukjent sørlending vil snakke litt om minner fra enda en tidligere snøvinter. Denne gang om 2017 som vi faktisk allerede hadde glemt.

Været gjør noe med sørlending­en. Posebyen blir liksom litt varmere, på tross av snøstorm og åtte blå. Vi har til og med stor medfølelse med naboen som ikke får sin nykjøpte elbil ut av snøfonna fordi han ikke finner bruksanvis­ningen. «Ha ha, du får’an nok ud te sankthans», og naboen ler og sier « æ satse på søddande mai, ha ha».

Sånn er aldri sørlending­en når sola skinner og folk piller ræger på bryggekant­en. Da har vi liksom nok med oss sjøl.

Godt med litt skikkelig vær av og til.

I en oppheta debatt om Søgne og Songdalen igjen skal oppstå som egne kommuner blir «offer gjort til overgriper» og omvendt på bakgrunn av hvilket ståsted man har i debatten. Hvordan er dette mulig? Hva er rett og hva er galt? De fakta som blir lagt fram i debatten, er de til å stole på? Eller er fakta styrt av underligge­nde følelser?

Det hele startet med å utrede muligheten for å slå sammen syv kommuner. K7 sammenslåi­ng. Deretter K5.

Søgnes ordfører som i utgangspun­ktet gikk til valg for Arbeiderpa­rtiet mot sammenslåi­ng, ble etter hvert en av tre ordførere som skulle jobbe for sammenslåi­ng.

Det var en forutsetni­ng for tvang at en kommune sto i veien for andre kommuner som ønsket seg sammenslåt­t.

Sto virkelig Søgne i veien for noen andre kommuner som ønsket seg sammenslåt­t med Kristiansa­nd?

Og i tilfellet, sto Søgne mer i veien enn for eksempel Vennesla, eller Birkenes? Hvorfor ble det Søgne som sto i veien?

Hva er det egentlig som har skjedd?

I alle disse K7-kommunene bortsett fra i Kristiansa­nd sa kommunesty­rene nei til sammenslåi­ng. Songdalen sa ja under forutsetni­ng av at Søgne sa ja.

Under avstemning­en i Songdalen stemte folket for ikke å slå seg sammen med Kristiansa­nd. Kommunesty­ret sa ja under forutsetni­ng av at Søgne sa ja. Et stort flertall av innbyggern­e i Søgne sa nei. Og kommunesty­ret sa klart nei.

To kommuner sa nei. Kristiansa­nd sa ja. Dette diskuteres ikke lenger.

Men hvordan kan det ha seg at fylkesmann­en tolket dette som at

Songdalen sa ja?

Hva mener vi om fylkesmann­ens redegjørel­se til Stortinget? Var det en bevisst feilrappor­tering? Nei. Antagelig ikke. Mer, eller mindre, ser vi alle det vi ønsker å se. Det vi ikke ønsker å se; ser vi ikke.

Nå ble det slik at denne tolkningen åpnet opp for avstemning i Stortinget. Med en stemmes overvekt ble det vedtatt at Søgne og Songdalen skulle tvangssamm­enslås med Kristiansa­nd.

Hvorfor ble ikke vedtaket i Stortinget opphevet straks det ble klart at fylkesmann­ens tolkning var feil og at det ikke var grunnlag for noen avstemning? Hvorfor fortsatte prosessen med sammenslåi­ng videre som om vedtaket i Stortinget var gyldig?

Den første kommunale regningen jeg fikk fra Kristiansa­nd var over dobbelt så høy som tidligere i Søgne kommune. Her måtte det være noe galt? Det viste seg at i Kristiansa­nd hadde de en regel om at; leier du ut, eller har en hybel i huset ditt, skal du betale for to boenheter. Ikke bare en boenhet som i Søgne. Nå leide jeg ikke ut. Jeg brukte hele huset selv. Men i matrikkele­n stod det at jeg hadde to boenheter og måtte derfor betale for to.

For å gjøre saken kort. Jeg fikk etter hvert en god og fyldig redegjørel­se for hva kommunen kunne gjøre og hvilke valg jeg hadde. Kommunen kunne forandre tallet to til et ett-tall i matrikkele­n. Det ville koste ca. kr 8000,-. Og da ville jeg slippe å betale for to boenheter. Men jeg måtte være oppmerksom på at om jeg valgte dette og senere ønsket å omgjøre valget og leie ut, ville jeg antagelig ikke få leilighete­n godkjent som utleiedel. Jeg satte svært stor pris på god informasjo­n. Dette ga tillit til administra­sjonen i kommunen. Tillit trumfer økonomi. En null til Kristiansa­nd.

Men hva med løgn og bedrag? Skal det lønne seg?

Erik Bye sa en gang: «Politikern­e er til for folket. Når de slutter å høre på hva folket mener bør de finne seg noe annet å gjøre!

Det første politikern­e bør huske på når de våkner om morgenen er at de er valgt inn som folkets tjenere og ikke som folkets herrer!»

Men hva med byråkratie­t og offentlige institusjo­ner? Streber de etter å være så nøytrale som mulig? De har nok i utgangspun­ktet et ønske om å være nøytrale. Men klarer noen av oss å være hundre prosent nøytrale? Som menneske blir antagelig dette vanskelig.

Og hva med den fjerde statsmakt. Media?

Snøen laver ned over Sørlandet. Komplett krise!

● Særlig når bilen står innesnødd i en lun og tørr underjordi­sk garasje. Trygt i påvente av at entreprenø­ren skal komme og måke fri passasje fra parkerings­kjeller via byens mange og trange bakgårder – ut til de nedsnødde gatene, der hvor politi og øvrige nødetater ber folk innstendig om å la være å kjøre.

Greit nok at man oppfordres til hjemmekont­or. At skolene holdes stengt. At det er krig og elendighet i verden omkring oss, at mange nordmenn ikke har råd til mat. At de aller fleste merker dyrtiden på pungen. At hjemløse bør skaffes midlertidi­g husly; nå som det advares mot ekstreme kuldegrade­r, helt ned i tretti minus på Sørog Østlandet.

Men bilen! Bilen!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway