Fædrelandsvennen

Vipers ble rystet før pause

Vipers slet tungt da Anna Vyakhireva entret banen. Det inspirerte kristiansa­nderne til å snu kampen, og sikre sin første seier i 2024.

- TEKST: HENRIK GILL henrik.gill@fvn.no

BERGEN

Fana var det beste laget i store deler av den første omgangen i Bergen. Men Vipers snudde kampen og innledet det nye året med to poeng.

– Det var godt å komme i gang med den neste delen av sesongen, og vi er glade for seieren. Men vi hadde en veldig treg start, hvor vi ikke kom opp på nivået som vi ønsket. Men vi tok oss opp og kan være fornøyde med å score 37 mål på bortebane, sier trener Tomas Hlavaty til Fædrelands­vennen etter kampslutt.

Slovaken refererer blant annet til den svake starten til hans lag i kampen mot Fana. Foruten de to siste minuttene lå Vipers under i hele den første omgangen, til tider med tre-fire mål.

– Vi må jobbe hardere og være tøffere i forsvar. Men dette var den første kampen sammen på lenge, så det viktigste var å vinne, sier Hlavaty.

Allerede søndag venter Metz i det som blir en svært viktig bortekamp i Champions League. På spørsmål om Hlavaty tror Vipers vil klare å fikse forsvarspr­oblemene til helgas storoppgjø­r, svarer han.

– Ja, det må vi gjøre. Nivået i Champions League er høyt, så vi må steppe opp.

DET STORE LYSPUNKTET

Vipers klarte riktignok å snu kampen på tampen av den første omgangen, og mye av æren for det skal Anna Vyakhireva ha. Russeren ble byttet inn etter et kvarter og endte kampen som toppscorer med syv mål.

– Anna spilte en kjempekamp. Hun gir laget en annen dynamikk. Oceane (Sercien-ugolin) spilte på høyrebacke­n først, og jeg synes at hun også spilte godt. Men Anna trekker til seg spillere, noe som gir mer plass. Også er hun sterk på gjennombru­dd. Hun var i det lekne humøret i dag, og da er hun vanskelig å stoppe, sier Katrine Lunde.

– Hun er en veldig god spiller, som hadde en stor innvirknin­g på kampen, legger Hlavaty til om Vyakhireva.

SLIK VAR KAMPEN

Vipers brukte god tid på å våkne skikkelig mot Fana. Det var vertene som åpnet klart best og tok føringen i Bergen.

Hjemmelage­t viste angrepsvil­je fra første stund, og Sara Berg sendte Fana i ledelsen allerede før minuttet var spilt. Vipers klarte å utligne til 3–3 de neste minuttene, men etter dette skulle nærmest alt handle om Fana i den første omgangen.

Fana-jentene sprudlet i angrep, og verken Vipers-forsvaret eller Katrine Lunde bakerst åpnet særlig bra fra start. Etter 14 minutter ledet hjemmelage­t 8–4 over Vipers.

TRENEREN TOK GREP

Like etter, da Vipers lå under 9-5, tok trener Tomas Hlavaty timeout. Slovaken byttet inn Anna Vyakhireva, som startet kampen fra benken.

Russeren satte fart på Vipersangr­epet fra første stund. Hun leverte scoringer og målgivende pasninger på løpende bånd, og Fana-forsvarte klarte ikke å stoppe henne.

Vyakhireva-innhoppet bidro sterkt til at Vipers klarte å hente inn Fana-ledelsen. Helt på tampen av første omgang snudde de også kampen, etter at Fana kastet bort ballen ved flere anledninge­r og Vipers kunne løpe inn noen enkle mål på kontringer.

Da Vyakhireva sendte Vipers opp i en 15-14-ledelse etter snaue 28 minutter, var det første gang Vipers ledet kampen. Men kristiansa­nderne kunne likevel gå til pause med en tremålsled­else.

KONTROLLER­TE INN SEIEREN

Den andre omgangen ble jevn i Fana Arena. Vipers hadde tilsynelat­ende kontroll, og gjorde flere bytter for å fordele spilletid.

Sofie Börjesson gjorde et godt innhopp i Vipers-buret, mens Mina Hesselberg var effektiv på venstrekan­ten. Vyakhireva fortsatte også storspille­t på høyrebacke­n.

I sluttminut­tene tok Fana ut keeper, samtidig som de kastet bort ballen i angrep ved en rekke anledninge­r. Det gjorde at Vipers gikk mange enkle scoringen, noe som påvirket sluttresul­tatet.

Vipers vant til slutt 37-30, og vant dermed i deres første kamp i 2024. Kristiansa­nderne reiser nå videre til Frankrike før søndagens bortekamp i Champions League mot Metz.

?? FOTO: SILJE KATRINE ROBINSON, BT ?? Anna Vyakhireva­s innhopp inspirerte Vipers-comebacket i den første omgangen mot Fana.
 ?? FOTO: SILJE KATRINE ROBINSON, BT ?? Vyakhireva (i midten) feirer seieren mot Fana sammen med Tuva Høve (t.v. med ryggen til) og Mina Hesselberg.