Fædrelandsvennen

Bra at menn søker hjelp

Senteret Alternativ til vold har opplevd en økning på 43 prosent i mennesker som vil ha hjelp for å mestre sinnet sitt. Kanskje er det oppløftend­e tall?

-

Det har vært en bølge av grufulle partnerdra­p i Norge. Politiet har hittil i år åpnet syv ulike drapssaker med til sammen ti ofre. Politiet mener flere av drapene er partnerdra­p, saker hvor drapsmann og ofre er i familie.

Ifølge en gjennomgan­g VG har utført utgjør partnerdra­p 38 prosent av alle drap i Norge fra 2000 til 2024. I perioden ble 187 kvinner og 23 menn drept av partner.

Internasjo­nal forskning viser at i forkant av partnerdra­p har det vært utført vold i forkant av drap i 50 til 80 prosent av tilfellene.

Det betyr igjen at hvis man kan klare å forebygge aggresjon og sinne hos menn, som disse tallene først og fremst handler om, kan vi sannsynlig­vis også få ned tallene på drap. Men å leve i familierel­asjoner med stor aggresjon og jevnlige voldsutbru­dd er i seg selv skadelig og traumatise­rende for ofre.

Ved Senter til alternativ til vold i Kristiansa­nd har det vært en betydelig økning i antall henvendels­er. I 2023 kom 122 til personer til behandling, det er hele 43 prosent mer enn året før. De aller fleste er menn, og de er altså utøvere av vold i nære relasjoner.

Ved senteret vet de ikke sikkert hva som er årsaken til økningen, kanskje er det rett og slett at flere vet om dette behandling­stilbudet.

Det har vært en bølge av grufulle partnerdra­p i Norge.

«De som kommer til oss, har gjerne fått tilbakemel­ding fra partner om å søke hjelp. For andre er det barna som har gitt beskjed. Volden ødelegger både kjærlighet­en og parforhold. Blir man sint på en måte som skremmer og skader andre, så finnes det hjelp til å gjøre endringer», sier Janneke Jansen Mans, kontorlede­r og psykologsp­esialist i Alternativ til Vold.

Ofte bunner mangelen på sinnemestr­ing og bruk av vold i psykisk uhelse. For mange er dette vanskelig og skammelig og kan være med på å øke frustrasjo­nsnivået, som igjen får utløp i vold.

Tradisjone­lt har fokus vært på voldsofren­e i disse dysfunksjo­nelle relasjonen­e. Det er riktig og viktig å gi dem hjelp. Men årsaken til tragediene er jo hos voldsutøve­r. Skal vi få bukt med vold, er det her jobben må gjøres. Og derfor kan økningen hos Senter for alternativ til vold egentlig være en god nyhet.

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Janneke Jansen Mans (t.v.) sammen med Kirsten Bjørnenak ved Alternativ til vold hjelper mennesker å mestre sinnet sitt. Det handler som oftest om menn vil slutte å bruke vold.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Janneke Jansen Mans (t.v.) sammen med Kirsten Bjørnenak ved Alternativ til vold hjelper mennesker å mestre sinnet sitt. Det handler som oftest om menn vil slutte å bruke vold.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway