Fædrelandsvennen

Bård Tufte Johansen har nå antagelig gjort mer for miljøsaken enn ti tusen kronikker.

-

Oppsynsman­nen » har NRK kalt serien hvor en av landets skarpeste komiker Bård Tufte Johansen tar oss med Norge rundt. For å se på hvordan det står til med naturverne­t. Er det egentlig for mye nedbygging? Er det noen grunn til bekymring? Natur har vi jo så uendelig mye av. Er det noe stress? Egentlig?

Og hvis vi er i faresonen så er det vel en stat og noen myndighete­r som ordner opp, får oss på rett kjøl? Noen i et vanntett system som passer godt på for oss alle?

Nåvel. Bård Tufte Johansen finner ut litt forskjelli­ge ulike ting, men mest av alt sitter vi igjen med en urolig følelse av at ingen har helt oversikten, systemet har både huller og en rekke dispensasj­oner, og aller mest kanskje – lokale myndighete­r har en hang til å bekymre seg betydelig mer for arbeidspla­sser enn billene som blir borte når trærne forsvinner.

KAREN KRISTINE BLÅGESTAD

KULTURREDA­KTØR karen.blaagestad@fvn.no 995 23 158

Man blir lettere gjenvalgt hvis man får datalagrin­gssentre i regi av Google til byen, enn om man freder naturen på grunn av insekter. Verken insekter eller trær stemmer som kjent i norske valg.

Komikeren og tv-personligh­eten går inn i materien på sitt vis. Litt slentrende, åpen, vennlig mot alle, reelt spørrende og hele tiden småvittig og skarp, med undrende blikk, og i bunn – en varme overfor både natur og mennesker. Og ugler.

Og paradoksen­e han finner og undrer seg over, holder han effektivt opp for oss uten moralske eller indignerte følelser. For han er i utgangspun­ktet ingen naturverne­r, ekspert eller har en politisk historie som gjør seerne forutinnta­tte.

Tvert i mot, utgangspun­ktet hans er mer som folk flest – bare at han er superkjend­is. En godt likt og populær superkjend­is, som antagelig er på noenlunde godfot med de fleste politiske leire. En kar alle sikkert vil henge med.

Nå er Bård Tufte Johansens engasjemen­t i Nrk-serien tuftet mer på journalist­ikk enn enn klassisk kjendisakt­ivisme. Men likevel er han en kjendis som går inn i et felt og løfter det fram. Og da følger seerne med.

Historien har mange gode og mindre gode eksempler på kjendiser som står opp og gir stemme til en sak de mener er viktig. Alt fra den musikeren Willie Nelson som gjennom et langt liv har støttet den utarmede amerikansk­e bonden, Prinsesse Diana som våget å klappe på en AIDS-SYK i 1987, Bob Geldof som fikk internasjo­nale rockestjer­ner med seg for å synge «Do They Know It's Christmas» for å prøve hjelpe hungersnød­en i Etiopia i 1985.

Og ulike organisasj­oner har også brukt kjendiser for å fronte ulike gode saker. Unicef har hatt både Lionel Messi, David Beckham og Ole Gunnar Solskjær i portefølje­n sin, flydd dem ned til Afrika, plantet dem blant kanskje sultne og syke barn i omfattende fotoshoots og pumpet det ut i verden.

Så mye er «gode formål» og kjendiser knyttet sammen at effekten av det er forsket på. I en artikkel gjengitt hos Nupi, skriver medieviter Audun Beyer ved UIO at slikt engasjemen­t har opp- og nedsider. Noen mener det er en god utvidelse av demokratie­t, mens andre mener viktig politikk blir redusert til merkevareb­ygging. Og også kan bety at de saker eller organisasj­oner med mest ressurser og penger, som kan kjøpe til seg kjendiser, får oppmerksom­het på bekostning av andre like viktige eller viktigere saker.

Kjendiser kan gå inn i saker og reise spørsmål politikere ikke tør eller risikerer. Men de kan også bli oppfattet som grunne og overflatis­ke. Ha forenklede forestilli­nger om komplekse spørsmål og dermed gi saken mindre troverdigh­et.

Og - noen kjendiser blir beskyldt for å velge seg «medievennl­ige» saker. Men naturvern er ikke så veldig medievennl­ig. Da hadde antagelig naturverne­t stått sterkere. Både natur- og klimasaken er vanskelige, kostbare, konfliktfy­lte og av til kjedelige.

Og nettopp derfor trenger de alle de kjendiser de kan få.

 ?? FOTO: NRK ?? Komiker og tv-kjendis Bård Tufte Johansen har laget Nrk-serien «Oppsynsman­nen» og antagelig flyttet naturvern-problemati­kken mye lengre fram i pannelappe­n hos oss enn utallige miljøverne­re har klart.
FOTO: NRK Komiker og tv-kjendis Bård Tufte Johansen har laget Nrk-serien «Oppsynsman­nen» og antagelig flyttet naturvern-problemati­kken mye lengre fram i pannelappe­n hos oss enn utallige miljøverne­re har klart.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway