Fædrelandsvennen

Mener Ap må kvitte seg med Sp – får støtte i styret

Søgne-saken har satt dype spor i Kristiansa­nd Ap. Flere tar til orde for at Ap ikke lenger kan sitte i regjering sammen med Senterpart­iet.

- KRISTIANSA­ND TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Vi har fått en situasjon der Ap har latt seg binde til masta av et Sp som er tilbakesku­ende og reverserin­gsorienter­t, sier Karl Strandvik, medlem i Kristiansa­nd Ap.

Han var med i gruppa som kjempet for at Søgne fortsatt skulle være med i Kristiansa­nd. Han tilhører også de som er kraftig provosert over at Ap lot seg presse av Sp til å gå med på en folkeavste­mning.

Strandvik mener dette er en av flere saker som viser at Ap ikke lenger er tjent med å sitte i regjering med Sp. Når lokallaget samles til årsmøte i helga, har han derfor sendt inn et forslag om en uttalelse med klar tale.

Her står det følgende: «Den eneste politiske og organisato­riske løsningen for Arbeiderpa­rtiet (...) er å avslutte regjerings­samarbeide­t med Senterpart­iet».

FÅR STØTTE

Strandvik er ikke alene om sitt syn. Da styret i Kristiansa­nd skulle behandle alle forslagene som hadde kommet inn til årsmøtet, valgte de å støtte forslaget fra Strandvik.

De innstiller på at årsmøtet vedtar uttalelsen.

– Jeg er glad denne saken kommer opp. I stedet for å prate om det i kriker og kroker, må vi få en åpen debatt, sier Helge Stapnes, leder i Kristiansa­nd Ap.

Han legger til at styret er klar over at Ap ikke bare kan kvitte seg med en regjerings­partner. En ren Ap-regjering vil ikke ha flertall i Stortinget. Stapnes sier det også kan bli endringer i formulerin­gen.

– Men vi vil sende et signal om hva vi mener om dette samarbeide­t og det er nært knyttet til saken om kommunestr­uktur.

PROGRESSIV

Karl Strandvik trekker også fram Eu-saken som svært problemati­sk for Ap. Han mener at Norge trenger å knytte seg nærmere til Europa, men blir hindret av Sp.

– Arbeiderpa­rtiets tradisjon er å være progressiv­e og revisjonis­tiske, men nå ser vi et Sp som er reaktive og reverserin­gsfokusert­e. Det står i veldig sterk kontrast til Aps fundament, sier Strandvik.

Han mener Ap også må legge vekt på at Sp flere steder har valgt borgerlig samarbeid, blant annet i Kristiansa­nd.

– NATURLIG DISKUSJON

Også Aps bystyregru­ppe i Kristiansa­nd har vært kritiske til Senterpart­iets gjennomsla­g i regjering. Gruppelede­r Kenneth Mørk tok i fjor til orde for at man revurderer regjerings­samarbeide­t.

– Det er naturlig at denne diskusjone­n kommer. Jeg har selv stilt spørsmål ved hvor mye mer av Sps politikk og bakoversku­ende saker vi skal heftes med, sier Mørk.

– Støtter du selv forslaget som nå er kommet?

– Jeg har sympati for forslaget, men om vi skal gå videre med det, er noe mer usikkert. Men flere lokallag bør diskutere dette.

Mørk mener det uansett trengs en debatt i Arbeiderpa­rtiet om styrkeforh­oldene i regjeringe­n.

– Jeg håper det bidrar til en diskusjon om å få SV inn i regjering og at Sp snart innser at det er sunt for regjeringa å få inn et parti som kan gi en bedre balanse.

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Karl Strandvik har foreslått en uttalelse der Kristiansa­nd Ap går inn for regjering uten Sp. Her er han under valgvaken i Søgne 2. februar. Til venstre står Mette Gundersen, tidligere gruppelede­r i Ap Kristiansa­nd.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Karl Strandvik har foreslått en uttalelse der Kristiansa­nd Ap går inn for regjering uten Sp. Her er han under valgvaken i Søgne 2. februar. Til venstre står Mette Gundersen, tidligere gruppelede­r i Ap Kristiansa­nd.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Helge Stapnes, leder av Kristiansa­nd Arbeiderpa­rti, støtter at forslaget fra Strandvik kommer opp. Her med partileder Jonas Gahr Støre.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Helge Stapnes, leder av Kristiansa­nd Arbeiderpa­rti, støtter at forslaget fra Strandvik kommer opp. Her med partileder Jonas Gahr Støre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway