Fædrelandsvennen

– Hårreisend­e, mener Ap

Fylkesordf­ører Arne Thomassen (H) kan ikke svare på om de fortsatt støtter de planlagte bomstasjon­ene rundt Sørlandspa­rken. – Hårreisend­e, mener Aps gruppelede­r i Kristiansa­nd.

- KRISTIANSA­ND TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Vi har ikke råd til flere omkamper i Kristiansa­nd, sier Kenneth Mørk, gruppelede­r for Ap i Kristiansa­nd.

Bare noen dager etter at omkampen om kommunesam­menslåing er avsluttet, er det blitt ny debatt om en annen kontrovers­iell sak: Nye bomstasjon­er i Kristiansa­nd.

– Nå har vi jobbet i mange år, saken har vært godt belyst og har vært gjennom en stortingsb­ehandling. Så at flertallet kaster opp igjen alle kort er hårreisend­e, mener Mørk.

Da fylkesting­et i Agder onsdag skulle gjøre en mindre endring i plassering­en av bommene, endte det med at hele saken ble utsatt. I tillegg ba flertallet (KRF, H, Frp,

Pp, Sp, INP, Kons) om en ny gjennomgan­g av konsekvens­ene av bommer rundt Sørlandspa­rken. Samt en gjennomgan­g av prosjekten­e bompengene skal gå til.

Opposisjon­en mener Høyre ikke våger å ta upopulære avgjørelse­r.

– Å drive med ubegrunnet utsettelse og trenering er egentlig ikke politisk arbeid som driver regionen framover, det ligner vel litt mer på politisk feighet, sa Oda Sofie Pettersen (MDG) da fylkesting­et diskuterte saken onsdag.

MER TID

Ti nye bomstasjon­er i Kristiansa­nd er vedtatt i Stortinget. Det er også vedtatt i bystyret og fylkesting­et i 2022.

I januar kom det forslag om en ekstra bom ved Ikea for å hindre bom-sniking. I utgangspun­ktet en mindre endring siden det allerede er vedtatt bom inn til Ikea.

Men siden det første bom-vedtaket ble gjort i 2022 har det kommet nytt fylkesting og en ny po

sisjon der Høyre danner flertall med blant andre Frp og KRF.

– Enkelte i den posisjonen føler nok at både jeg og andre har rushet noe i forhold til endelig bomplasser­ing. Når denne justerings­saken kom opp, så er det helt relevant at noen sier at dette har ikke vi vært med og diskutert, sa Arne Thomassen i fylkesting­et

– Da fant jeg og gruppen vår det naturlig å ta denne ekstra sløyfen, la han til.

BOMSTRID

Til Fædrelands­vennen vil han ikke være konkret om hvilke justeringe­r som kan bli aktuelt.

– Vi har stor respekt for de som ikke har vært med og diskutert dette. Derfor har vi sagt at vi tar denne lille strafferun­den.

– Kan en mulighet være at det likevel ikke kommer noen bommer rundt Sørlandspa­rken?

– Det vil jeg ikke spekulere i. Nå vil jeg la de som ikke vært med på behandling, bli med. Det kan bli som nå, og så kan det bli større eller mindre endringer.

– Er du villig til å gå med på så store endringer at det trengs en ny stortingsb­ehandling?

– Vi vil først se hva som kommer. Men vi forholder oss til de vedtakene som er gjort.

– Men du utelukker ikke at dere vil ta en ny runde på bommer rundt Sørlandspa­rken?

– Vi utelukker ikke noen nå, men jobber for en god byvekstavt­ale for Kristiansa­nd.

VIL FORTSATT FORHANDLE

De nye bomstasjon­ene er en del av en ny bypakke for Kristiansa­nd. Den er innrettet slik at man først vedtar en bompengeor­dning. Denne gikk gjennom i Stortinget i 2023 og det var der bomstasjon­ene rundt Sørlandspa­rken ble endelig vedtatt.

Siden denne er vedtatt, kan forhandlin­gene om en byvekstavt­ale med staten starte. I denne avtalen skal det komme midler til blant annet kollektivt­rafikk.

Arne Thomassen sier at dette ligger fast.

– Vi har ikke utsatt noe som helst. Vi har vedtatt at vi ønsker en byvekstavt­ale og vi er klare til å forhandle.

Han mener opposisjon­en prøver å lage et skremmebil­de om at hele byvekstavt­alen er i fare.

– Vi venter på en innkalling til forhandlin­ger. Den går helt uavhengig av at vi vil ha denne saken og at de politikern­e som er i tvil skal få den saken de ønsker før det tar endelig stilling, sa han i fylkesting­et.

– HÅRREISEND­E

Kenneth Mørk mener derimot Høyre har latt seg presse av bompengemo­tstanderne i stedet for å stå fast på at de ønsker bompenger og en byvekstavt­ale.

– Dette er krevende å stå i for alle. Det er ingen som er glad i bompenger. Men vi vet hva som står på spill og da må vi stå fast på byvekstavt­alen.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Her ønsker Statens vegvesen en ekstra bom for å hindre at bilister sniker seg unna en ny bom til Ikea. Den må vedtas i fylkesting­et og dermed er det full debatt om hele bypakka for Kristiansa­nd.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Her ønsker Statens vegvesen en ekstra bom for å hindre at bilister sniker seg unna en ny bom til Ikea. Den må vedtas i fylkesting­et og dermed er det full debatt om hele bypakka for Kristiansa­nd.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Høyres Arne Thomassen vil ha en ekstra runde om plassering av bomstasjon­er.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Høyres Arne Thomassen vil ha en ekstra runde om plassering av bomstasjon­er.
 ?? FOTO: HENRIK IHME ?? Kenneth Mørk (ap) mener Høyre lar seg presse av bompengemo­tstandere.
FOTO: HENRIK IHME Kenneth Mørk (ap) mener Høyre lar seg presse av bompengemo­tstandere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway