Fædrelandsvennen

Prisene i bommen øker med over 30 prosent

For å finansiere ny E39 må prisene i bommen opp. Fra torsdag kl 12.00 er det blitt opptil 34 kroner dyrere å kjøre mellom Kristiansa­nd og Mandal.

- KRISTIANSA­ND TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Det er ikke uvanlig å få en prisjuster­ing av takstene. Dette er de virkemidle­ne Statens vegvesen og bomselskap­et Ferde har for å få inntektene de trenger for å betjene lån, sier Finn Aasmund Hobbesland, direktør samfunn og utvikling i Nye Veier.

De har bygd motorveien Kristiansa­nd - Mandal som sto ferdig i november 2022. De utarbeidet også bompengeop­plegget som er med og finansiere­r utbygginge­n.

Nå er det bomselskap­et Ferde og Statens vegvesen som skal sørge for at pengene kommer inn. Statens vegvesen besluttet før jul at prisene skal øke med 36 prosent for personbile­r.

På sikt kan det også bli aktuelt å redusere rabatten for elbiler og andre nullutslip­pskjøretøy. Denne er i dag 50 prosent, men kan bli redusert til 30 prosent.

NYE TAKSTER

Takstene vil øke i hver eneste bom på nye E39 fra og med kl 12.00 torsdag.

Kjører man hele strekninge­n, blir dette prisene for bensin/diesel-bil:

● Uten autopass: 127 kroner (opp 34 kr)

● Med autopass: 101 kroner (opp 27 kroner)

Det er til sammen fire bomstasjon­er på strekninge­n.

HAR FÅTT FASITEN

Den viktigste grunnen til økningen, er at man nå har fått fasiten på hvor store inntekter trafikken på veien faktisk gir.

Da Stortinget vedtok at E39 skulle finansiere­s med bompenger, vedtok de også hvilke takster som skulle gjelde. Dette var basert på prognoser om trafikkutv­ikling. Nå vet man hvordan trafikken faktisk har utviklet seg.

– Stortinget har sagt at man starter på et visst nivå, og så justerer man etter åpningen, sier Ola Olsbu, samferdsel­ssjef i Agder fylkeskomm­une.

Kommunikas­jonssjef i Ferde, Marit Husa, sier til Fædrelands­vennen at de har sett på trafikken de siste ni månedene og regnet ut nye grunntakst­er på strekninge­n.

– I stortingsp­roposisjon­en var det lagt til grunn hva man trodde. Nå har vi mer reelle tall, sier Husa.

En annen grunn til at prisene øker, er at man har redusert antall bomstasjon­er på hele strekninge­n Kristiansa­nd - Lyngdal. Da øker også prisene i hver av de resterende stasjonene.

Dagens rente medvirker også til prisnivået i bommen. Hadde den vært lavere, kunne også prisene blitt annerledes.

– UTROLIG UHELDIG

Ny E39 har vært en kampsak i Agder. Men samtidig må altså innbyggern­e akseptere bommer som skal stå i 15 år. De må også akseptere en betydelig prisøkning.

– Dette er svært uheldig, spesielt for de som pendler mellom Kristiansa­nd og Lindesnes. Jeg er redd for at de heller velger den gamle veien som er mindre trafikksik­ker og som ikke har det samme veivedlike­holdet, sier Alf Erik Andersen (Frp), ordfører i Lindesnes.

Partiet hadde samferdsel­sministere­n da Stortinget besluttet å bygge ny E39, og da de vedtok bompengefi­nansiering­en.

ØKNING FOR ELBIL

Økningen torsdag vil også gjelde for elbilene. De betaler i dag halv pris, så sant de har autopass. Altså 50 kroner. Andre steder i landet er rabatten 30 prosent.

Man har anledning til å redusere rabatten også på strekninge­n Kristiansa­nd - Mandal, men dette må vedtas lokalt. Ifølge Ola Olsbu har de ikke planer om å fremme noen slik sak politisk

Bompengene skal finansiere i overkant av 36 prosent av utbygginge­n.

 ?? FOTO: ANDERS MJAALAND ?? Statens vegvesen har bestemt at prisene i bomstasjon­ene mellom Kristiansa­nd og Mandal kan justeres. Her på Storemyr øker den fra 21 til 25 kroner.
FOTO: ANDERS MJAALAND Statens vegvesen har bestemt at prisene i bomstasjon­ene mellom Kristiansa­nd og Mandal kan justeres. Her på Storemyr øker den fra 21 til 25 kroner.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Alf Erik Andersen, ordfører i Lindesnes kommune.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Alf Erik Andersen, ordfører i Lindesnes kommune.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Finn Aasmund Hobbesland i Nye Veier.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Finn Aasmund Hobbesland i Nye Veier.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway