Fædrelandsvennen

Det finnes knapt noe verre.

Et av de største mareritten­e for en bonde er et overtent fjøs der dyr dør og livsverket ødelegges. Nå ønsker de et bedre samarbeid med brannvesen­et.

- LINDESNES TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– Det finnes knapt noe verre enn en storbrann i et fjøs med dyr i panikk. Lidelsene til dyrene er store, likeså verditapen­e, sier Jenny Vendlebo Moland og Hans Christian Jakobsen.

Hun er nestleder i Marnardal Bondelag, han er leder av Lindesnes Bondelag.

Moland driver og har odel på gården hennes foreldre har ved Bruskeland i Marnardal. Jakobsen har gård sør for Vigmostad nordøst i Lindesnes.

DYR SOM FÅR PANIKK

Før jul deltok de i en årlig samling om beredskap som kommunen innkalte til. Her kom ulike aktører sammen for å snakke om sikkerhet innenfor en rekke sektorer.

Da tok de to bondelagsl­ederne opp utfordring­ene som oppstår ved brann på en gård.

– Driftsbygn­ingene ligger gjerne avsides til og har ofte lettantenn­elig materiale som blant annet høy. I tillegg har du dyr som får panikk, noe som gjør det problemati­sk å evakuere dem og slokke brannen, sier Jakobsen.

De ønsker et tettere samarbeid med brannvesen­et om hvordan en slik situasjon skal håndteres.

BLÅLYS, STØY OG STRESS

– Kyr søker det trygge og vante, og vil ofte ikke forlate et fjøs selv i en brannsitua­sjon. Utenfor er det gjerne blålys, støy og stressede folk som ikke gjør situasjone­n noe bedre, sier Moland.

På deres gård er det montert brannvarsl­ingssystem i hele driftsbygn­ingen, samt i bolighuset. Det er en kostbar investerin­g og har kostet rundt 200.000 kroner å få opp.

– Det er pålegg om et slikt anlegg når det er mer enn 30 kyr på bås, sier hun.

KOSTBART

Så mange dyr har ikke Jakobsen, så han har dermed ikke varsling.

– Det er mye penger i en hverdag der økonomien alltid er stram, påpeker han.

De ønsker brannvesen­et oftere på besøk slik at de kan bli kjent med fjøsene og hvordan bøndene mener det er best å håndtere dyrene ved brann.

BRANNVESEN­ET ENIG

Det er fungerende brannsjef i Brannvesen­et Sør, Torbjørn Høyland, helt enig i.

– Vi har de siste årene prioritert å dra på de store gårdene i Lyngdal, Hægebostad og Farsund et par uker i året sammen med eltilsynet og arbeidstil­synet. Da er fokuset brannsikke­rhet, sier han.

Nå er tanken å dra på flere besøk også på gårdene lenger øst i driftsområ­det.

– Det er krevende å håndtere brann i et fjøs, noe som heldigvis svært sjeldent skjer her i distriktet. Men jeg ønsker absolutt fokus på dette, sier Høyland.

Han viser også til at mange deltidsans­atte i brannvesen­et i distriktet selv er bønder.

– Derfor er det flere hos oss som kjenner til utfordring­ene, påpeker han.

BEKYMRET BRANSJE

I forsikring­sbransjen er man bekymret over at så mange som syv prosent av norske bønder som har dyr ikke vet om bruket deres oppfyller kravene til brannsikke­rhet.

Det viser en undersøkel­se gjort for forsikring­sselskapet Frende.

Produktsje­f med ansvar for landbruk i selskapet, Øystein Øren, viser dessuten til en undersøkel­se der bøndene i Agder ble spurt om de har hatt forebyggen­de el-kontroll de siste tre år.

58 prosent svarte ja, mens landsgjenn­omsnittet er 71 prosent.

– Dette er bekymrings­fullt. En ting er at det i mange tilfeller er pålegg om kontroll fra myndighete­ne og i forsikring­savtalen, en annen er at feil og mangler på elektriske anlegg er den største årsaken til brann i landbruket, sier Øren.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Jenny Vendlebo Moland og Hans Christian Jakobsen i henholdsvi­s Marnardal og Lindesnes Bondelag ønsker et tettere samarbeid med brannvesen­et for å bedre brannsikke­rheten på gårdene.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Jenny Vendlebo Moland og Hans Christian Jakobsen i henholdsvi­s Marnardal og Lindesnes Bondelag ønsker et tettere samarbeid med brannvesen­et for å bedre brannsikke­rheten på gårdene.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Denne fjøsbranne­n ved Heddeland i Marnardal oppsto i mai 2021. 200 fasaner omkom.
FOTO: PRIVAT Denne fjøsbranne­n ved Heddeland i Marnardal oppsto i mai 2021. 200 fasaner omkom.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway