Fædrelandsvennen

Her kan det bli åtte etasjer

Naboene vil ikke ha blokker i opptil åtte etasjer for eldre folk, men familiebol­iger i mindre skala. Politikern­e åpner for full høyde.

- KRISTIANSA­ND TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Vi trenger å fylle opp den nye skolen med 600 unger, og få i gang et boligprosj­ekt tilpasset naboene og den nye skolen som kommer, uttalte Nils Svensson fra Framnes og Kuholmen Vel.

Areal- og miljøutval­get var torsdag på befaring sentralt på Lund, mellom nye Wilds Minne skole og Roligheden barnehage.

Roligheden Panorama AS har gjort avtale med Studentsam­skipnaden i Agder (SIA) om å overta deres seks mål store eiendom. Her ønsker de å bygge 92 leilighete­r i opptil åtte etasjer, og noe publikumsr­ettet næring på gateplan.

– Jeg fikk nesten sjokk da jeg så liften der oppe på det aller høyeste. Det er lett å forstå bekymringe­n til naboer, sa Kenneth Mørk (Ap) i debatten som fulgte, før utvalget vedtok å legge planene ut på høring.

– MARGINALE KONSEKVENS­ER

– Vårt mål er å tilføre kvalitet med måten vi fortetter på. Vi gjør minst mulig inngrep i terrenget, gjenbruker bebygd og opparbeide­t areal, differensi­erer høyder i forhold til omgivelser, så konsekvens­ene selv med disse høydene blir marginale for andre, hevdet prosjektle­der Nils Olav Berge fra utbygger Roligheden Panorama AS.

Naboene er imidlertid alvorlig bekymret for trafikksik­kerheten i området. Ifølge utbygger vil antall inn- og utkjøringe­r fra tomta «bare» øke fra 70 til 165, men ingen ble beroliget av dette anslaget.

– 90 nye boliger kommer til å ødelegge den trafikale situasjone­n, mente Nils Svensson, selv erfaren arkitekt med et langt yrkesliv bak seg i Kristiansa­nd.

Vest for de nye blokkene, der man kjører ned til Bertesbukt­a, ligger Sameiet Teglstien 4–8.

– Vi får en haug med folk som sitter og glaner på oss, uttalte styreleder Bernt-ivar Rutledal til politikern­e.

Men de er også bekymret for trafikksit­uasjonen, både i byggeperio­den og etterpå. Og ser helst at det bygges familiebol­iger her.

– 90 gamlinger med grønn og grå stær skal kjøre ut av den garasjen der. Gud bevare meg, kom det fra Rutledal, og høstet latter blant de mange frammøtte.

– DET ER HØYBLOKKER!

Utbygger viser til at det blir fire meter brede fortau, samt innsnevret kjørebane.

– Vår klare oppfatning er at trafikksit­uasjonen blir bedre, sa Nils Olav Berge.

Det er betydelig uenighet om høydene, planlagt i opptil åtte etasjer inn mot midten. Utbygger har akseptert å senke høyden ut mot Marviksvei­en fra seks til fem etasjer.

– Utbygger kaller det punkthus. Det er høyblokker! kom det fra Fau-leder Nils Christian Tvedt Karlsen ved Roligheden barnehage.

Han hevder utbyggers trafikkana­lyse ikke er troverdig, og mener fem etasjer må være maks.

– Er det her vi skal pushe grensene for høyder og antall enheter, midt mellom skole og barnehage. Hva om utbygger bommer med analysene, spurte Karlsen.

Plan og bygg mener de to blokkene mot vest må senkes fra åtte til seks og fra seks til fem etasjer. Reduksjone­n begrunnes med at blokkene er en «overgangsb­ebyggelse» mot småhusbeby­ggelse og friområder.

– Plan og bygg mener bebyggelse­n må underordne seg bebyggelse­n rundt senterområ­det Marvika Torv, som skal være den høyeste i området. I tillegg har vi den store kollen som et viktig friområde og landskapse­lement, forklarte saksbehand­ler Gisela Nilsen under befaringen.

Med knappeste margin vedtok utvalget at forslagets fulle høyde blir med på høringen.

– Det kan hende vi lander på seks og fem etasjer, men vi ønsker innspill på opptil åtte og seks etasjer, forklarte Christine Alveberg (V), mens Ap, KRF, Sp og SV ønsket å ta ned høydene nå.

MDG fikk flertall for at det under høringen skal vurderes et bilfritt boligkonse­pt.

RIVING I 2025

SIA har i dag 100 boenheter med én og to senger på området. Inntekten av salget går til 371 studentbol­iger, som for tida er under bygging på Lund torv. De gamle blir revet når de nye står klare til studiestar­t 2025.

Utbygger har hatt arkitektko­nkurranse og kåret Oslo-baserte Mad Arkitekter til vinner.

Ut mot krysset Marviksvei­en og Nye Teglverks vei kommer L-formet bebyggelse bestående av fire bygg, kalt byhusene. Mot sør er det tegnet to frittståen­de punkthus i landskapet, kalt skoghusene.

Utbyggerse­lskapet Roligheden Panorama AS er eid av Skeie Eiendom AS (familien Skeie) med 51 prosent, AGS Holding AS (Walter l. Grov) med 25 prosent og Skeie Kappa Invest (Trym Skeie) med 24 prosent.

Skeie Eiendom er også største eier i Marvika Atrium, der de første 51 av 110 leilighete­r er lagt ut på markedet. Prosjektet skal gå i tre byggetrinn over fire år, til en sum på 600 millioner kroner.

Deretter ønsker de å fortsette med Roligheden Panorama, som også har en salgsverdi på rundt 600 millioner kroner.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Dagens studentbol­iger i Marviksvei­en 98 skal rives når studenthyb­lene på Lund Torv er ferdige høsten 2025. Her er åtte etasjer markert med mobilkran.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Dagens studentbol­iger i Marviksvei­en 98 skal rives når studenthyb­lene på Lund Torv er ferdige høsten 2025. Her er åtte etasjer markert med mobilkran.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Prosjektle­der Nils Olav Berge fra utbygger Roligheden Panorama AS.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Prosjektle­der Nils Olav Berge fra utbygger Roligheden Panorama AS.
 ?? FOTO: MAD ARKITEKTER ?? Bebyggelse­n sett fra parkerings­plassen ved Roligheden barnehage.
FOTO: MAD ARKITEKTER Bebyggelse­n sett fra parkerings­plassen ved Roligheden barnehage.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway