Fædrelandsvennen

Redder dansk strandperl­e med stein fra Sørlandet

På nordvestky­sten i Danmark står strendene i fare for å forsvinne ut i havet. Med stein fra Mandal deltar Sørlandet i en redningsak­sjon for de danske strandperl­ene.

- TEKST: EMMA FLØDE emma.flode@fvn.no

– De naturlige forholdene, især ved kommunens vestvendte kyst, gjør at havet «spiser» av landet, og kystlinjen beveger seg derfor innover. Det forsvinner mer sand enn det tilføres, sier kystmedarb­eider Christina W. Kærsgaard i Hjørring kommune i Danmark. Hun fortsetter:

– Derfor er vannet ved kystene våre sjeldent klart. Det er nesten alltid fullt av masse oppløst sand, noe man også merker hvis man bader.

I gjennomsni­tt beveger kysten seg én meter lenger inn i løpet av et år.

SKAL BESKYTTE MOT KYSTEROSJO­N

For få år sida holdt danskene pusten da en av de største turistattr­aksjonene Rubjerg Knude fyr i Lønstrup – ti minutter fra Skallerup – ble flyttet i sikkerhet. Fyret sto nemlig tett på skrenten og i fare for å rase ut i Vesterhave­t.

Men det 700 tonn tunge fyret ble akkurat i tide reddet da det ble flyttet på «rulleskøyt­er» 70 meter lenger inn på land.

Feriesente­ret Skallerup Seaside Resort, som mange sørlending­er har et nært forhold til, ligger en snau mil nord for Rubjerg Knude.

Sammen med Hjørring kommune har de det siste året lagt ned et massivt arbeid for å beskytte både naturlands­kap og eiendom mot kysterosjo­n.

7000 TONN STEINMASSE

For å unngå å måtte gjøre det samme andre steder i området, har Hjørring kommune det siste året lagt ned et massivt arbeid for å beskytte både naturlands­kap og eiendom mot kysterosjo­n.

Det skal blant annet stein fra Mandal sørge for:

– Vi har sendt to båtlass med snaue 7000 tonn steinmasse ned til Skallerup, sier Eirik Spilling i TT Anlegg.

Stein for omtrent en halv million kroner.

Han forteller at de også leverer over en million stein til andre prosjekter i Danmark, deriblant prosjektet i Lynettehol­m i København, som skal lage land og bosted for 50.000 mennesker.

– KJØPES OFTEST I NORGE

– Kystbeskyt­telseanleg­get ved

Skallerup Klit er et veldig stort anlegg, og det blir nok ikke bygget flere anlegg på denne størrelsen i Hjørring kommune, sier kystmedarb­eider Kærsgaard.

Hun forklarer at anlegget beskytter en strekning på cirka én kilometer, og at det er effektivt til å fastholde kystlinjen og dermed beskytte sommerhus i området.

– Danmark har ikke selv stein av denne størrelsen som er tilgjengel­ig. Steinene til kystbeskyt­telse kjøpes derfor oftest i Norge, som ligger tettest på, og hvor det dermed er billigst.

Hun legger likevel til at det er en dyr måte å bevare strendene på.

SAMARBEIDE­R MED SOMMERHUSE­IERE

– Bygges et kystbeskyt­telsesanle­gg av stein, forplikter eieren seg til å tilføre en årlig mengde sand for å kompensere for de negative effektene som kommer av faste kystbeskyt­telsesanle­gg, sier Kærsgård.

Kærsgård forklarer at fordi det ikke er naturlig med denne steinen i kystlandsk­apet på vestkysten, dekkes steinene med sand i sommerhalv­året for å minske påvirkning­en på landskapet.

– Hjørring kommune har også et samarbeids­prosjekt med en lang rekke sommerhuse­iere om forebyggen­de sandfôring.

SETTER AV OVER EN MILLIARD

Ifølge den danske miljøminis­teren, Magnus Heunicke (Socialdemo­kratiet), vil Vesterhave­t i gjennomsni­tt spise åtte meter av den jyske vestkysten hvert eneste år, dersom havområdet får herje fritt. Det slo han fast da han i fjor høst la fram regjeringe­ns nye klimaplan.

I klimaplane­n ble det klart at re

gjeringen vil sette av 1,1 milliarder danske kroner til kystbeskyt­telse og sandfôring.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD / FÆDRELANDS­VENNEN ?? Skallerup Seaside Resort ble nylig kåret til Danmarks beste feriesente­r. Ifølge Visit Danmark besøkes feriesente­ret i snitt av 14.000 nordmenn årlig, og svært mange av dem sørlending­er.
FOTO: JACOB J. BUCHARD / FÆDRELANDS­VENNEN Skallerup Seaside Resort ble nylig kåret til Danmarks beste feriesente­r. Ifølge Visit Danmark besøkes feriesente­ret i snitt av 14.000 nordmenn årlig, og svært mange av dem sørlending­er.
 ?? FOTO: HEIDI LØLAND ANDERSEN / VISIT DANMARK ?? Siden prosjektet startet i 2021, har man fôret med i overkant av 800.000 kubikkmete­r sand. Ifølge teknikk- og miljøavdel­ingen i Hjørring kommune, regner man med at det forsvinner 400.000 kubikkmete­r sand i året.
FOTO: HEIDI LØLAND ANDERSEN / VISIT DANMARK Siden prosjektet startet i 2021, har man fôret med i overkant av 800.000 kubikkmete­r sand. Ifølge teknikk- og miljøavdel­ingen i Hjørring kommune, regner man med at det forsvinner 400.000 kubikkmete­r sand i året.
 ?? FOTO: HEIDI LØLAND ANDERSEN / VISIT DANMARK ?? Nærmere 7000 tonn stein fra Sørlandet er transporte­rt til nordvestky­sten i Danmark for å forhindre at mer sand flyter ut i havet.
FOTO: HEIDI LØLAND ANDERSEN / VISIT DANMARK Nærmere 7000 tonn stein fra Sørlandet er transporte­rt til nordvestky­sten i Danmark for å forhindre at mer sand flyter ut i havet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway