Fædrelandsvennen

Sju av ti sørlending­er har høy tillit til politiet

Politiet har vesentlig mindre tillit hos befolkning­en i Agder enn i Oslo, men scorer i sør bare litt lavere enn landsgjenn­omsnittet.

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

– Innbyggern­es tillit er helt avgjørende for å løse samfunnsop­pdraget vårt på en god måte. Vi er takknemlig­e for den høye tilliten, sier politimest­er Kjerstin Askholt i Agder politidist­rikt.

Politiets innbyggeru­ndersøkels­e viser at 71 prosent av innbyggern­e i Agder i fjor hadde svært eller ganske høy tillit til politiet. Det er en nedgang på ett prosentpoe­ng fra året før. Oslo politidist­rikt scorer høyest i landet når det gjelder tillit hos sine innbyggere, der 77 prosent av de spurte i undersøkel­sen svarer at de har svært eller ganske høy tillit til politiet. Landsgjenn­omsnittet er 72 prosent.

På spørsmål om politiet i Agder er fornøyd med å ligge under landsgjenn­omsnittet når det gjelder tillit hos innbyggern­e, svarer visepoliti­mester Morten Sjustøl slik:

– Agder politidist­rikt ønsker høyest mulig tillit i befolkning­en, og vi jobber hver dag for å oppretthol­de og forbedre tilliten vår. Det vi er spesielt fornøyde med i årets undersøkel­se er at en høy andel av innbyggern­e i Agder opplever at politiet møter dem med respekt og at man ble lyttet til. Det er en viktig og god tilbakemel­ding til våre ansatte som står i mange krevende oppdrag og som møter mennesker i mange ulike situasjone­r.

MINDRE TILLIT PÅ BYGDA

Selv om det er forskjell mellom de ulike politidist­riktene, så har politiet i Norge generelt stor tillit hos innbyggern­e. Som for resten av landet ser det i Agder ut til at tilliten til politiet er høyest i de største og mest folkerike kommunene. I Finnmark er det for eksempel bare 64 prosent som har høy tillit til politiet.

– Generelt ser vi en tendens til at tilliten er høyest der synlighete­n er størst. Og siden befolkning­en og kriminalit­eten er mer konsentrer­t i de største byene, er det også der politiet er mest konsentrer­t og har høyest synlighet, sier Morten Sjustøl.

UTRYGGE PÅ KVELDSTID

Generelt svarer nesten 9 av 10 sørlending­er at de føler seg trygge i sitt nærmiljø, og fire prosent svarer at de føler seg svært eller ganske utrygge.

Politimest­eren i Agder sier hun er glad for at de aller fleste i landsdelen føler seg trygge. Dette til tross for at Agder har en høyere forekomst av kriminalit­et sammenlign­et med andre politidist­rikt.

Det er likevel bare 63 prosent av innbyggern­e i Agder som føler seg trygge på kveldstid i sentrum av sin kommune. Det er tre prosentpoe­ng under landsgjenn­omsnittet på 66 prosent.

16 prosent i Agder oppgir at de føler seg svært eller ganske utrygge i sitt kommunesen­trum på kveldstid.

– Vi er opptatt av at innbyggern­e skal føle seg trygge i sitt nærområde, både på dag- og kveldstid. Dette er derfor en tilbakemel­ding vi tar med oss videre, sier Kjerstin Askholt.

IKKE SYNLIGE NOK

Nesten ni av ti sørlending­er mener det er viktig at politiet er synlige i nærmiljøet, men bare fire av ti er tilfreds med hvor synlige politiet er.

Til dette sier politimest­eren at de jobber hardt for å innfri befolkning­ens forventnin­ger. Hun minner likevel om at politiets arbeid med alvorlig kriminalit­et ofte ikke er synlig for folk flest.

Innbyggeru­ndersøkels­e er gjennomfør­t av Veria for Politidire­ktoratet. Undersøkel­sen ble gjennomfør­t i perioden 5. oktober til 11. november i 2023. Av de nesten 25.000 personene som ble spurt, var i overkant av 1700 fra Agder.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Politimest­er Kjerstin Askholt i Agder politidist­rikt har merket seg at en god del ikke føler seg trygge i sitt kommunesen­trum på kveldstid.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Politimest­er Kjerstin Askholt i Agder politidist­rikt har merket seg at en god del ikke føler seg trygge i sitt kommunesen­trum på kveldstid.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Jo lenger en kommer fra de største byene i Agder, desto mindre tillit har politiet.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Jo lenger en kommer fra de største byene i Agder, desto mindre tillit har politiet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway