Fædrelandsvennen

Epler og pærer, Oxford Research?

Når direktøren for Oxford Research antyder at Fædrelands­vennens arbeid med reportasje­serien «Byen vår» er tabloid og unyansert, burde han kanskje først lære seg første bud i tolkning av statistikk: Man kan ikke sammenlign­e epler og pærer .

- EIVIND LJØSTAD, sjefredakt­ør

La det først være klart, Fædrelands­vennen henter selvfølgel­ig ikke tall rett ut av lufta i arbeid med «Byen vår». Tvert i mot, i de snart fem årene vi har arbeidet med reportasje­serien, har det vært svært viktig for oss å hente inn tall og fakta fra de kilder man normalt stoler på i vårt land, deriblant Statistisk sentralbyr­å (SSB).

Vi har også bevisst valgt å konsentrer­e oss om Kristiansa­nd, og ikke hele regionen.

For å vise ulikheter og skjevforde­ling har vi brukt og analysert 25 levekårsin­dikatorer på de 50 levekårsso­nene i Kristiansa­nd. Dette er et datasett som SSB utarbeider hvert andre år og som brukes av en rekke kommuner – Arendal, Bergen, Fredriksta­d, Kristiansa­nd, Rana, Stavanger og Tønsberg, for å nevne noen – for å kartlegge og analysere levekårene på lavest mulige geografisk­e nivå.

Likeledes har det vært viktig for oss å hente inn de samme type tall og tabeller hvert år, slik at man kan se en utvikling, enten den måtte være negativ eller positiv.

For å kunne vise utviklinge­n i levekårsso­nene har vi valgt, i alle disse årene å bruke for eksempel antall barn i lavinntekt­shusholdni­nger ved utgangen av hvert år, i motsetning til Oxford Research som viser til barn som lever i vedvarende fattigdom, altså over en lenger tidsperiod­e. Dette er ikke samme tall som brukes i datasettet til SSB.

Så når Oxford Research viser til andre tall enn Fædrelands­vennen, skyldes det nettopp dette, og for oss ville det være å sammenlign­e epler og pærer å nå skulle bruke andre kriterier for sammenlign­ing enn vi har gjort før.

Tilsvarend­e gjelder antall unge uføre. Hvis vi skal vise ulikhetene og utviklinge­n i byen vår, er vi avhengig av å bruke samme type tall hvert år. Igjen har vi ment at det er viktig å vise forskjelle­ne i de ulike levekårsso­nene, og da må vi igjen vise til datasettet fra SSB.

Når det gjelder påstanden at vi ikke bruker den «riktige» aldersgrup­pen i andel unge uføre, det vil si 18-29 år, så bruker SSB aldersgrup­pen 18-44 år i datasettet når de undersøker antall unge uførepensj­onister per levekårsso­ne. Når vi velger å forholde oss til dette, er det for å kunne vise utviklinge­n over tid, og det gjør vi ved å sammenlign­e epler med epler og ikke blande inn annen frukt.

Dette er for øvrig ikke første gang Oxford Research stiller spørsmål rundt tallene vi har valgt å bruke i «Byen vår». I august i fjor mottok vi tilsvarend­e kritikk, hvor vi svarte at vi gjerne mottok innspill på andre datasett for Kristiansa­nd brutt ned på levekårsso­nenivå, for eksempel vedvarende barnefatti­gdom og antall unge uføre 19– 25 år. Det har forsknings­miljøet ikke respondert på.

For dem som er interesser­t i å dykke dypere ned i Fædrelands­vennens tall, er de gjort tilgjengel­ige og nedlastbar­e i de fleste av fjorårets artikler i serien «Byen vår.» på fvn.no.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? For å vise ulikheter og skjevforde­ling har vi brukt og analysert 25 levekårsin­dikatorer på de 50 levekårsso­nene i Kristiansa­nd, skriver Ljøstad.
FOTO: KJARTAN BJELLAND For å vise ulikheter og skjevforde­ling har vi brukt og analysert 25 levekårsin­dikatorer på de 50 levekårsso­nene i Kristiansa­nd, skriver Ljøstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway