Fædrelandsvennen

«FIRE» – et nødvendig korrektiv til arbeidslin­ja?

Tv-serien Makta som vies stor oppmerksom­het i disse dager, har nå nådd 1980-tallet og Gro Harlem Brundtland­s første tid som statsminis­ter.

-

Iet av årets første program i serien fikk vi med oss hvordan Einar Førde og Sissel Rønbeck ville vektlegge 6-timersdage­n, men ble fullstendi­g ignorert av Brundtland. Som lege-datter og selv lege-utdannet kom hun fra en helt annen samfunnskl­asse enn Odvar Nordli, hennes forgjenger som statsminis­ter. Under og etter Gro fikk tilhengern­e av arbeidslin­ja og etter hvert nyliberali­stene sin vilje videreført av de fleste regjeringe­r og statsminis­tere de neste førti årene. Som mange andre mener jeg det nå er på tide å stille spørsmålet om ikke arbeidslin­ja skal få hvile, slik at også arbeidstak­erne kan få nødvendig hvile?

Min motstand mot arbeidslin­ja, som jeg har skrevet om før, er langt fra ubegrunnet. Uroen min er stor for hva som vil skje om jeg skulle bli alene med én husholdnin­gsinntekt. Den uroen er jeg langt fra alene om. Jeg vet at jeg ville måtte selge huset, kvitte meg med arvegods og bil. Antakelig måtte jeg med to tenåringer flytte inn i en mindre leie-leilighet, få betydelig dårligere livskvalit­et og trolig et kortere liv. Mímir Kristjánss­on skrev om «de arbeidende fattige» i Klassekamp­en i november i fjor, det gjelder mange. Har arbeidslin­ja satt hengelås på livet vårt? I Bibelens 1. mosebok var den nye faraoen i Egypt bekymret for at Israelsfol­ket var blitt så tallrikt og stort, så han satte oppsynsmen­n til å plage dem med tvangsarbe­id: «De tvang israelitte­ne til slavearbei­d og gjorde livet bittert for dem». va er vitsen med arbeidslin­ja når det er blitt så galt at det å jobbe ikke er tilstrekke­lig? Siden konseptet med arbeidslin­ja ble innført, har vi fått en eskalering av skilsmisse­r, psykiske problemer hos barn og andre samfunnspr­oblemer som stor ulikhet. For mange handler arbeidslin­ja kun om å overleve, og knapt nok det. Får vi skrotet arbeidslin­ja, vil kanskje legen Gro Harlem Brundtland kunne glede seg over mer sunn mat rundt bordet i de tusen hjem, fordi man faktisk har tid til å lage slik føde. Halvparten av alle nordmenn sier de er for slitne til å gjøre husarbeid etter jobb, ifølge Stami-rapporten «Arbeidsmil­jøet i Norge og EU – en sammenlikn­ing».

Fjorårets debatt på Protestfes­tivalen om «husmødrene­s tilbakekom­st» var ment som en aperi

Htiff, men fikk – neppe uten grunn – mest medieoppme­rksomhet av samtlige debatter. I disse dager utkommer boken «Jobb mindre – lev mer. Løsninger for et bedre liv og et varmere samfunn» av Hege Hellvik. Hellvik var i 30-årene og småbarnsmo­r i krevende jobb da hun var nær ved å kollapse. For et par år siden skapte den finlandssv­enske forfattere­n Maria Österåker oppmerksom­het på festivalen med sin lille bok «Jobba mindre. Lev mer». Hun skrev den fordi hun ville ta tilbake eget liv og egne drømmer. I Danmark har May My Humaidans bok «Ærø Manifestet», som handler om noe av det samme, fått mye oppmerksom­het. Hun mener det ikke er rett at så mange i samfunnet skal være presset, mens statskasse­n bugner. Ifølge henne kan vi ikke drive samfunnet på samme måte som vi har gjort de siste 150 år. «Når du begynner å leve det livet som betyr noe, vil du ikke lenger bekymre deg om tid og penger,» sa den danske forfattere­n Gitte Jørgensen da hun deltok på festivalen med boka «Simple Living». filmen After Work vises det til at kun 15 prosent av verdens befolkning opplever å være engasjert i jobben sin. De resterende 85 prosent er enten likegyldig­e eller misliker den. Viser ikke dette at friheten må oppjustere­s,

Ihvis mennesket skal få det bedre?

Livsstilsb­egrepet FIRE, som står for «financial independen­ce, retire early» - «finansiell uavhengigh­et, tidlig pensjon» – har nå fått verdensoms­pennende oppmerksom­het. Det har tiltrukket seg en stor følgeskare, først i kjølvannet av finanskris­en i 2008 og så under og etter pandemien. FIRE kan tolkes som et desperat forsøk på å komme seg ut av slavearbei­det og likevel kunne få betalt regningene. Mange unge har fattet poenget. De mener vi ikke er frie, men innelåst i våre liv, der vi bruker alt for mye tid til å slave for andre og stå i bilkø til samme tid hver dag på vei hjem fra jobb. Selv hører jeg 18-åringen i huset snakke om at han ikke vil bli «The Matrix». FIRE og #Firemoveme­nt har over 45 millioner visninger på TikTok. En rekke nordiske aviser har skrevet om fenomenet i det siste. I Danmark har debatten rast siden i fjor, mens vår egen «fattigdoms­aktivist» i politikken, Rødts Mímir

Kristjánss­on, betegner det helt riktig som et «sykdomsteg­n i tiden». Civitas Kristin Clemet skrev nylig om fenomenet i Aftenposte­n og stilte spørsmål om det er «beundrings­verdig eller usolidaris­k». I Norge har arbeidsmin­ister Tonje Brenna og hennes uttalelse om at folk må komme opp om morraen satt sinnene i kok hos mange og antakelig fått flere til å stille spørsmålet om hvem vi egentlig sliter for. Det kan ha vært medvirkend­e til at Fire-debatt har nådd også vårt land. ersom noen skulle være i tvil: Etter min mening er tida overmoden for at arbeidslin­je-arven etter Gro Harlem Brundtland skrotes en gang for alle.

Hva er vitsen med arbeidslin­ja når det er blitt så galt at det å jobbe ikke er tilstrekke­lig?

D

 ?? FOTO: BJØRN SIGURDSØN / NTB ?? Allsang på Arbeiderpa­rtiets landsmøte i april 1981, der Gro Harlem Brundtland overtok som partileder. Syngende fra venstre statsminis­ter Brundtland, partisekre­tær Ivar Leveraas og tidligere statsminis­ter Odvar Nordli. Helt til høyre Per Kleppe.
FOTO: BJØRN SIGURDSØN / NTB Allsang på Arbeiderpa­rtiets landsmøte i april 1981, der Gro Harlem Brundtland overtok som partileder. Syngende fra venstre statsminis­ter Brundtland, partisekre­tær Ivar Leveraas og tidligere statsminis­ter Odvar Nordli. Helt til høyre Per Kleppe.
 ?? SVEIN INGE OLSEN, ?? skribent og leder av Protestfes­tivalen
SVEIN INGE OLSEN, skribent og leder av Protestfes­tivalen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway