Fædrelandsvennen

Hvorfor redusere omsorgspla­sser når Kløvertun kan benyttes?

Det er, på tross av protester fra mange hold, vedtatt at rehabilite­rings-virksomhet­en på Kløvertun skal flyttes til Valhalla.

- JAN TORKELSEN

● Det innebærer at det blir ledig kapasitet på Kløvertun om kort tid. Samtidig skal det settes i gang et byggeprosj­ekt på Randesund omsorgssen­ter på den andre siden av Topdalsfjo­rden, i kort avstand fra Kløvertun. Det er nå, etter anbefaling fra ledelsen innen kommunens helse- og mestringss­ektor, vedtatt at de 16 omsorgspla­ssene på Randesund omsorgssen­ter skal legges ned mens byggeriet pågår i tre år fremover. Det er kommet innvending­er fra mange hold til dette. Blant andre har kommunens eldreråd uttalt motstand mot en slik reduksjon i omsorgspla­sser.

Det er grunn til å stille spørsmål med hvorfor ikke kapasitete­n på Kløvertun kan tas i bruk og de 16 plassene flyttes dit i byggeperio­den. Kommunen har en leieavtale med Sanitetsfo­reningen om benyttelse av Kløvertuns flotte anlegg frem til 2028. Altså for hele byggeperio­den i Randesund. For beboerne som blir rammet og de ansatte som berøres er det ikke langt å flytte fra den ene til den andre siden av Varoddbroa. Og kommunen har jo allerede finansiert leieutgift­ene for lokalene i Kløvertun. Man kan spørre seg om hva som er grunnen til at en slik løsning ikke velges. Det er jo lite fornuft i å betale millionbel­øp for å leie institusjo­nslokaler uten å benytte dem.

Økonomien i kommunen er, ifølge kommuneadm­inistrasjo­nen, allikevel gått fra et varslet underskudd til overskudd. Dermed bør ikke kostnader være et særlig relevant argument for å legge ned omsorgspla­ssene. Eller er grunnen at Kløvertun, som en ikke-offentlig/kommunal institusjo­n, er noe en helst ikke vil benytte sett ut fra holdninger knyttet til offentlig/ikke-offentlig institusjo­nsvirksomh­et?

I saksutredn­ingen til politiske organer i kommunen kan en lese at både ledelse og tillitsval­gte på Randesund omsorgssen­ter ser at det vil bety en større usikkerhet hos ansatte knyttet til fremtidig arbeidsted og at de ikke lenger vil være samlet. Risikoen for at kompetente medarbeide­re finner annet arbeid er en viktig faktor. På Kløvertun vil det sannsynlig­vis være mulig å oppretthol­de arbeidssto­kken samlet.

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ??
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway