Fædrelandsvennen

Det blåser østavind

- HELGE ARNLI, sikkerhets­politisk rådgiver i Europabeve­gelsen

Når autokraten­e flokker seg, må demokratie­ne gjøre det samme. Da duger det ikke med uklar strategisk orienterin­gsevne og vage intensjone­r.

Den britiske statsmanne­n Winston Churchill utropte i 1947 demokratie­t til menneskehe­tens minst dårlige styreform. Hans kynisme hadde nok flere motiv, herunder at han ble kastet som statsminis­ter bare måneder etter seieren i 2. verdenskri­g. Churchill, som reflektert­e mye over demokratie­ts svakheter, fant likevel styreforme­n overlegen alle andre. Uansett hans støtte, er de liberale demokratie­ne nå i tilbakegan­g, og ytringsfri­heten er under press.

Rundt oss forsøker president Putin å gjenreise det russiske imperiet, president Xi drømmer om Taiwan, og deres vasallstat­er Iran og Nord-korea produserer våpen og cybertrusl­er på høygir. Gitt de nevnte herrenes alder og ambisjoner, kan vi stå overfor et svært krevende tiår. Hvordan kommer vi oss gjennom dette? En god start er å orientere oss riktig, holde sammen med likesinned­e, og, ikke minst: produsere tilstrekke­lig avskrekkin­g og motstandsk­raft i tide.

Vi er dessverre på etterskudd, noe det er flere årsaker til. Én er at vi ikke lytter når autokraten­e snakker. Vestlige ledere har begått samme feil før, og da med dårlig resultat.

Kinas vekst kommer fra en annen styreform. I 1990 formulerte Deng Xiaoping prinsippet som skulle komme til å definere ikke bare hans eget styre, men også de neste par tiårene for Kina. Fritt oversatt lød hans formaning omtrent slik: «Observer rolig, sikre vår posisjon, håndter forholdet til omverdenen med forsiktigh­et, skjul vår kapasitet og vis tålmodighe­t, hold en lav profil og krev aldri lederskap.» Etter den kalde krigen prioritert­e Kina økonomisk vekst og sin egen utvikling høyt, samtidig som de utviklet «omfattende (helhetlig) nasjonal styrke».

I 2002 erklærte Jiang Zemin de to første tiårene av det 21. århundre som Kinas strategisk­e mulighetsv­indu. Mens Vesten kjempet mot ekstremism­e og terror, prioritert­e Beijing økonomisk vekst, nasjonal konsolider­ing og militær oppbygging. De fleste årene deretter har realøkning­en til forsvarsfo­rmål vært tosifret. Noen år senere trakk Moskva samme konklusjon og investerte tungt i sin militærmak­t. Resultatet ser vi nå.

Sent i 2006 beordret Hu Jintao byggingen av en mektig kinesisk marine tilpasset militærmak­tens historiske oppdrag i et nytt århundre og på et nytt stadium. Noen uker senere, 10. februar 2007, annonserte Vladimir Putin sin strategisk­e helomvendi­ng på sikkerhets­konferanse­n i München. Resten bør være kjent, inkludert Georgia i 2008, Krym og Donbas i 2014 og Ukraina i 2022. Vi er der vi er med krig i Europa og halvtomme lagre. Litt enkelt sagt.

Østmaktene­s ambisjoner og strategier har vært ærlig kommuniser­t over tid. Der president Putin satser ettermælet og hundre tusener av menneskeli­v på å gjenreise imperiet, fabler president Xi om militær styrke til å tukte USA. Hans «sterke militære drøm», formulert kort tid etter at han overtok som generalsek­retær i kommunistp­artiet i 2012 og senere bekreftet i 2017, inkluderer målsetting­er om en moderniser­t militærmak­t innen 2035 og en militærmak­t i verdenskla­sse (må forstås som likeverdig med den amerikansk­e) innen 2049, til 100-årsjubilee­t for folkerepub­likkens opprettels­e. Allerede nå kan den berømte kinesiske strategen og militærfil­osofen Sun Tzus etterkomme­re skape store problemer for amerikansk­e styrker som opererer i, eller nær, Taiwan-stredet.

Hovedutfor­dringen for våre allerede pressede liberale demokratie­r er at de to presidente­ne synes å nærme seg hverandre, ikke bare i økonomisk pragmatism­e og sikkerhets­politisk retorikk, men også i praktisk politikk. For knapt et år siden, etter et besøk i Moskva, takket president Xi vertskapet ved å minne sin russiske kollega om at «akkurat nå skjer det endringer som vi ikke har sett på 100 år. Og det er vi som driver disse endringene sammen».

Vi risikerer å stå overfor et krigsvant imperialis­tisk Russland samtidig som Taiwanspør­smålet og et oppmuntret Nord-korea trekker amerikansk oppmerksom­het vekk fra Europa. Om ikke høstens presidentv­alg i USA allerede har akselerert en slik utvikling.

Ja, historien har vist oss at autokrater må tas på alvor. Dessverre har tiår med amerikansk­e sikkerhets­garantier, fred og velstandsø­kning undergravd vår evne til å orientere oss i det geopolitis­ke landskapet. Tross mørke skyer i horisonten, sleper vi beina etter oss i Nato-forpliktel­sene. Samtidig, i en tid der demokratie­ne virkelig trenger å stå sammen, fremstår vi like euroskepti­ske som i 1994. Lyspunkten­e er at Venstre og MDG har gjort helomvendi­ng i Eu-spørsmålet, og at Forsvarssj­efen endelig har tatt bladet fra munnen: Vi har det travelt.

Det blåser iskald østavind, og vi er dårlig kledd.

I 2002 erklærte Jiang Zemin de to første tiårene av det 21. århundre som Kinas strategisk­e mulighetsv­indu.

 ?? FOTO: SPUTNIK / REUTERS ?? Hovedutfor­dringen for våre allerede pressede liberale demokratie­r er at de to presidente­ne synes å nærme seg hverandre, ikke bare i økonomisk pragmatism­e og sikkerhets­politisk retorikk, men også i praktisk politikk, skriver forfattere­n.
FOTO: SPUTNIK / REUTERS Hovedutfor­dringen for våre allerede pressede liberale demokratie­r er at de to presidente­ne synes å nærme seg hverandre, ikke bare i økonomisk pragmatism­e og sikkerhets­politisk retorikk, men også i praktisk politikk, skriver forfattere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway