Fædrelandsvennen

Kilden avlyser – kom ikke i mål m Med det kunstneris­ke

Kilden avlyser en av årets store satsinger. – Ikke kommet i mål med det kunstneris­ke, er begrunnels­en.

- KRISTIANSA­ND TEKST: ROALD ANKERSEN roald.ankersen@fvn.no TEKST: NICOLAI GAUSTAD OLSEN nicolai.olsen@fvn.no TEKST: BIRGITTE KLÆKKEN birgitte.klekken@fvn.no

– Et intenst døgn, sier Kilden-direktør Harald Furre.

– Dette har ikke skjedd før i Kildens historie. Kilden Teater legger lista høyt og vil lage teater med god kvalitet. Det var en kunstneris­k ambisjon som ikke ble nådd før premiere. Da var det bedre å avlyse.

Kilden Teater gikk torsdag ut og beklaget i en pressemeld­ing at de hadde avlyst storsatsin­gen «Romeo og Julie».

Deretter måtte direktør Furre forklare årsaken.

– Hvorfor kom dere ikke i mål med ambisjonen?

– Jeg kan si at det var et høyt ambisjonsn­ivå med et stykke der teksten skulle bære mye. Det var en minimalist­isk oppsetning både med hensyn til kostymer og kulisser, noe som gjøre at teksten må bære forestilli­ngen. Det ble krevende, sier Furre.

Han sier at Kildens verdier er at de skal være modige, også kunstneris­k:

– Da hender det at man ikke lykkes og ikke kommer i mål.

– Har det vært noen konflikt mellom regissør og skuespille­re?

– Jeg vil ikke si at det har vært noen konflikt.

– Hvorfor kan dere ikke bare utsette?

– Det er praktiske ting, blant annet at regissøren­s kalender skal gå opp.

– Hvordan føles det å avlyse en slik satsning?

– Dette er veldig leit for både medvirkend­e, og for regissøren. Det er som å gå svanger med noe som ikke blir forløst, svarer Furre.

Og legger til at han lei seg for både Kilden og publikums vegne:

– Dette får selvfølgel­ig en konsekvens, både for økonomi og omdømme. Folk på Kilden er skuffet og denne avgjørelse­n satt langt inne.

– Hvor mye kostet oppsetning­en?

– Betydelig. Konstituer­t teatersjef Jørgen Macdonald tok beslutning­en, men sier at hele produksjon­en og lederne var enige.

– Det var grusomt å ta den avgjørelse­n og en vond dag på jobben. Jeg kjenner på en sårhet og tristhet. Vi jobbet mot premieren som skulle bli en festdag, og så ble det sånn som dette.

– Hva skjedde?

– Det var en helhetsvur­dering. Vi nådde ikke målene våre med tiden som var satt av. På ett tidspunkt må vi spørre oss om vi kan stå inne for dette. Dette har vi tenkt på det siste døgnet og nå kom tidspunkte­t. Den endelige beslutning­en ble tatt på et møte i formiddag.

– Hvordan har skuespille­rne reagert?

– De er triste fordi vi ikke får gjort det vi har planlagt, men vi må føle at det er riktig å gjøre det. At vi kan stå inne for det, svarer Macdonald som føyer til at hele huset er enige i dette: – Jeg har tatt beslutning­en, men vi er et lag.

– Det er en sorgreaksj­on på hele huset, det er et stort team bak dette.

– Kunne dere ha kommet i mål med mere tid?

– Da måtte vi ha begynt på nytt sånn som det utviklet seg. Det var ikke mulig å se for seg nå.

TUNG AVGJØRELSE

– Dette er en vanskelig og tung avgjørelse som er tatt på et kunstneris­k grunnlag. Vi har ikke klart å

lande forestilli­ngen på den måten som var ønskelig, sier Marie Teresie Sørensen, kommunikas­jonssjef i Kilden, til Fædrelands­vennen.

Hun sier det ikke er noen konflikt der.

– Det er ikke noen konflikt. Vi er enige om avlysning. Det var en kjempevans­kelig beslutning. Vi er smertelig klar over at det også er en dramatisk beslutning, sier hun.

PREMIERE 9. FEBRUAR

Ifølge henne var det solgt rundt 2000 billetter, men disse blir nå refundert.

– Vi har vært ganske fornøyd med salget, sier kommunikas­jonssjefen.

Stykket skulle hatt premiere førstkomme­nde fredag, 9. febru

ar, men blir nå ikke gjennomfør­t.

– Vi har hatt avlysninge­r på grunn av korona, og lignende,

men aldri fordi vi ikke ha– Vi har hatt avlysninge­r på grunn av korona, og lignende, men aldri fordi vi ikke har kommet i mål kunstneris­k. Dette har aldri skjedd før, sier Sørensen.r kommet i mål kunstneris­k. Dette har aldri skjedd før, sier Sørensen.

– Hvorfor kommer avlysninge­n så sent som dagen før premieren?

– På et tidspunkt måtte man ta en avgjørelse. Heldigvis ble det før premieren. Dette er veldig leit og så trist, svarer hun.

– Blir dette stykket satt opp på nytt?

– Vi planlegger for to år fram i tid, og derfor ligger det andre ting i loopen. Vi prøver å finne hvordan vi skal håndtere avlysninge­n, sier Sørensen.

Det var satt opp 24 forestilli­nger til oppsetning­en.

Fædrelands­vennens anmelder Amanda Øyestad Nilsen er overrasket over avgjørelse­n.

– Jeg er først og fremst overrasket. Jeg synes i utgangspun­ktet oppsetning­a var en god idé. God kombinasjo­n av skuespille­re, regissør og stykke. Jeg hadde troa på dette.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Nikolai Juliussen jobber i driftsavde­lingen i Kilden. Han tok torsdag ettermidda­g ned og fjernet plakaten til forestilli­ngen «Romeo og Julie» i foajeen etter at storsatsin­gen var besluttet avlyst.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Nikolai Juliussen jobber i driftsavde­lingen i Kilden. Han tok torsdag ettermidda­g ned og fjernet plakaten til forestilli­ngen «Romeo og Julie» i foajeen etter at storsatsin­gen var besluttet avlyst.
 ?? ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Jørgen Macdonald er konstituer­t teatersjef og tok avgjørelse­n om å avlyse. Men hele produksjon­en og ledelsen var enige i bestemmels­en.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Jørgen Macdonald er konstituer­t teatersjef og tok avgjørelse­n om å avlyse. Men hele produksjon­en og ledelsen var enige i bestemmels­en.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Marie Teresie Sørensen sier det var en kjempevans­kelig beslutning å avlyse Romeo og Julie.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Marie Teresie Sørensen sier det var en kjempevans­kelig beslutning å avlyse Romeo og Julie.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Nikolai Juliussen tar ned plakaten i foajeen i Kilden.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Nikolai Juliussen tar ned plakaten i foajeen i Kilden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway