Fædrelandsvennen

Jeg har syklet mitt siste ritt i Saudi-arabia.

Sportslig var turen til Saudi-arabia en opptur. Men på grunn av manglende menneskere­ttigheter har Søren Wærenskjol­d (23) bestemt seg for at han neppe reiser tilbake.

- KRISTIANSA­ND TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

– Det var interessan­t å se landet og oppleve kulturen, og sportslig var det også et fint utbytte der jeg fikk øvd meg på å spurte. Men jeg sitter også igjen med en takknemlig­het over at jeg bor i Norge.

Søren Wærenskjol­d nærmer seg stjernesta­tus i sykkelverd­en, etter flere proffseire­r i fjor og en imponerend­e debut i Tour de France. I sesongstar­ten forrige uke fortsatte han der han slapp, da han spurtet inn til årets første proffseier – og gjentok dermed bedriften fra samme sted i fjor.

BLITT MEKTIGE I SPORTSVERD­EN

Rittet foregikk på Den arabiske halvøy, som til de grader har gjort sitt inntog i idrettsver­den de siste årene – blant annet med å arrangere VM i fotball, friidrett og sykling.

Men på grunn av manglende menneskere­ttigheter, har tildelinge­ne vært omdiskuter­te. Landene har blitt beskyldt for sportsvask­ing.

Nå forteller Wærenskjol­d – til tross for et godt sportslig utbytte – at han ikke reiser tilbake til Saudi-arabia.

– Jeg tenkte mens jeg var der at jeg har syklet mitt siste ritt i Saudi-arabia, sier mandalitte­n.

– Du kommer ikke til å konkurrere der mer?

– Nei, det er i alle fall det jeg tenker. Og jeg tviler på at jeg kommer til å gå tilbake på det.

Sørlending­en signerte i fjor ny kontrakt med det norske laget Uno-x Mobility, og takket samtidig nei til et mer lukrativt tilbud fra UAE Emirates.

– ET HIERARKISK SAMFUNN

Til TV2 sa han at han ville heller velge «moralsk og etisk riktig og ikke velge lønn foran alt».

Valget om å ikke sykle mer i Saudi-arabia, forklarer han med menneskere­ttigheter og hensynet til fremmedarb­eidere.

– Hvis du ikke følger reglene, kan det ha ganske drøye konsekvens­er. Jeg kjenner selv homofile, og tenker det er rart å reise

til et land hvor det ikke er lov. Jeg tenker også mitt når jeg ser arbeiderne der, sier Wærenskjol­d.

Han legger ikke skjul på at han allerede i år kunne sagt at han ikke hadde lyst til å delta.

– Men så passet Alula Tour (som rittet heter, red.anm.) best inn i rittprogra­mmet mitt. Også tenker jeg at det er forskjell på å sykle ritt der, framfor å represente­re et sykkellag derfra. Da represente­rer du et regime, men det gjør jeg ikke når jeg har Uno-x på drakta. Det er den store forskjelle­n for meg.

– Men denne gangen ble du likevel overbevist om å ikke reiser tilbake?

– Folket er hyggelige, men så ser du arbeiderne, og så føler jeg at det er litt fasade. Det er som å reise tilbake i tid, til et mye mer hierarkisk samfunn. Man merker at det er langt større forskjell mellom bunn og topp i samfunnet, svarer sørlending­en.

– VANSKELIG Å HOLDE KJEFT

Selv om hans etiske standpunkt påvirker valgene han tar i sykkelkarr­ieren, ønsker han ikke å rette pekefinger mot lagkamerat­er eller konkurrent­er som velger annerledes.

– Det er mange syklister som sliter med å få kontrakt, og ikke har så mange valg. Det er markedet som bestemmer. Hver enkelt må ta stilling til hva som er best for en selv. Jeg forstår dem som hopper på et lukrativt tilbud fra et lag i Midtøsten. Det er lett å kritisere utenfra, men når du får tilbud om flere millioner i årslønn, tror jeg mange vil slite med å takke nei.

– Har du et ønske om å bruke statusen din til å være med og påvirke til å ta etiske standpunkt?

– Ja, jeg ønsker det, men samtidig blir jeg neppe den som skaper best stemning om jeg alltid skal være politisk korrekt. Så hvor lurt det er, vet jeg ikke. I Norge er vi store motstander­e av regimer i den arabiske verden, men det er stor forskjell på oss og europeere for øvrig. Så jeg må være litt forsiktig med å rope for høyt, svarer Wærenskjol­d.

Som understrek­er at han med sine standpunkt ikke ønsker å heve seg over andre.

– Jeg ønsker å være forsiktig med hva jeg sier, men i dette tilfellet er det vanskelig å holde kjeft.

Etter noen dager hjemme i Mandal, stiller han søndag på startstrek­en i det spanske rittet Classica de Almeria – som kaptein.

– Målet mitt er å vinne. Det er ei løype som passer meg bra, sier Wærenskjol­d.

 ?? FOTO: LUCA BETTINI / NTB ?? Søren Wærenskjol­d har reist hjem fra Saudi-arabia med etappeseie­r både i år og fjor. Her jubler han for fjorårets seier.
FOTO: LUCA BETTINI / NTB Søren Wærenskjol­d har reist hjem fra Saudi-arabia med etappeseie­r både i år og fjor. Her jubler han for fjorårets seier.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Søren Wærenskjol­d har bestemt seg for at han har syklet sitt siste ritt i Saudi-arabia.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Søren Wærenskjol­d har bestemt seg for at han har syklet sitt siste ritt i Saudi-arabia.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway