Fædrelandsvennen

Etter Navalnyjs død

Aleksej Navalnyjs dødsfall er Putins ansvar. Og det viser i all sin gru logikken i Russland: Jo farligere en opposisjon­ell anses å være for regimet, desto farligere lever han eller hun.

-

Han var beskrevet som den største trusselen mot Vladimir Putins styre de siste tiårene. Han var både karismatis­k, systematis­k, dyktig – og uredd. Og han viste fram den voldsomme korrupsjon­en knyttet til Putin og hans nærmeste allierte for det russiske folk.

Navalnyj føyer seg inn i en lang rekke med mennesker som har vist det ultimate mot.

Fredag døde altså Aleksej Navalnyj «plutselig», ifølge russiske myndighete­r. I et fengsel i Sibir.

Reaksjonen­e har vært sterke fra verdens demokratis­ke ledere. Med all rett. Det er Putin og hans regime som er ansvarlige for Navalnyjs død. Og det var det samme regimet som forsøkte å drepe ham med nervegift i 2020. Den gang avslørte Navalnyj selv hvem som sto bak, etter at han ble reddet på et sykehus i Tyskland. Da han bestemte seg for å reise tilbake til Russland, visste han at det var med livet som innsats.

Navalnyj føyer seg inn i en lang rekke med mennesker som har vist det ultimate mot ved å sette seg opp mot den russiske presidente­n. Sergei Yushenkov var en liberal politiker som prøvde å finne ut om sikkerhets­politiet var involvert i bombingen av russiske boligblokk­er i 1999, som ble brukt som påskudd for å invadere Tsjetsjeni­a. I 2003 ble han skutt. Tre år senere ble journalist­en og menneskere­ttighetsfo­rkjemperen Anna Politkovsk­aya drept. Samme skjebne led Natalya Estemirova i 2009. Også hun jobbet for å avdekke brudd på menneskere­ttighetene begått av russiske myndighete­r. Og i 2015 ble den liberale politiske lederen Boris Nemtsov regelrett henrettet av flere gjerningsm­enn i Moskva. Han ble ansett om en av Putins krasseste kritikere.

Listen er betydelig lenger. Og den viser med all tydelighet hvilken brutalitet Putin og hans håndlanger­e viser mot aktivister som kjemper for åpenhet eller demokrati. FNS spesialrap­portør kaller da også Navalnyjs dødsfall for toppen av isfjellet i et stadig mer undertrykk­ende og brutalt Russland. Mariana Katzarova karakteris­erer dagens situasjon som «en fullstendi­g undertrykk­else».

De som fortsatt tør å kjempe for et demokratis­k Russland, gjør det med livet som innsats.

 ?? FOTO: STR / AP ?? Aleksej Navalnyj ble fengslet flere ganger og visste at kampen for demokrati kunne koste ham livet. Dette bildet er fra 2017.
FOTO: STR / AP Aleksej Navalnyj ble fengslet flere ganger og visste at kampen for demokrati kunne koste ham livet. Dette bildet er fra 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway